Bill og Melinda Gates:

- Trodde vi skulle drepe hverandre

Slik var ekteskapet til Bill og Melinda Gates bak lukkede dører.

SKILLES: Bill og Melinda Gates skilles etter 27 år som ektepar. Nå har det blusset opp flere overraskende detaljer fra livet deres sammen. Foto: Julio Cortez / AP Photo / NTB
SKILLES: Bill og Melinda Gates skilles etter 27 år som ektepar. Nå har det blusset opp flere overraskende detaljer fra livet deres sammen. Foto: Julio Cortez / AP Photo / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da nyheten kom om at Microsoft-grunnlegger Bill Gates (65) og kona Melinda Gates (56) skulle skilles, var det nok flere som sperret opp øynene. Paret har nemlig vært gift i hele 27 år, og kjærester enda lenger.

Paret møttes altså i 1987, da Melinda begynte å jobbe i Microsoft, og har de tre barna Jennifer Katharine (25), Rory John (21) og Phoebe Adler (18) sammen. I 1994 ble de mann og kone.

Til tross for at skilsmissenyheten har vekket oppsikt, kan det tenkes at ikke alle satt kaffen i halsen. Tar man et dypdykk i det lange ekteskapet, ser man at det har inneholdt både ferieturer med eksen og avvisning.

Man rekker naturligvis å gjøre mye i løpet av 27 år, og nå har det blusset opp flere overraskende detaljer om milliardæren og hans snart fraskilte kones liv sammen.

GÅR FRA HVERANDRE: «Microsoft»-grunnlegger Bill Gates (65) og kona Melinda Gates (56) skilles etter 27 års ekteskap. Vis mer

- Ikke spontan nok

Bill og Melinda har vært et av verdens mest kjente par de siste tre tiåra. Ekteparet har gått gjennom tre fødsler, karriereframgang og livets store gleder, og dype daler, sammen.

At det skulle bli de to, var imidlertid ikke en selvfølge. Til tross for at han er et av de mest suksessrike menneskene i verden, var Melinda mindre imponert da han først spurte om å få et stevnemøte.

IKKE SPONTAN: Det var på hengende håret at Bill fikk en date med Melinda. Hun mente nemlig at han ikke var spontan nok. Her avbildet i 1998. Foto: Jeff Christensen / Reuters / NTB
IKKE SPONTAN: Det var på hengende håret at Bill fikk en date med Melinda. Hun mente nemlig at han ikke var spontan nok. Her avbildet i 1998. Foto: Jeff Christensen / Reuters / NTB Vis mer

«Da Bill først spurte meg om en date, sa han: 'Jeg tenkte kanskje at vi kunne gå ut om to uker fra nå'. Jeg fortalte ham at han ikke var spontan nok for meg», skrev hun i et Facebook-innlegg i 2015.

Milliardæren nektet å gi opp, og fikk heldigvis et møte med kvinnen som seinere skulle vise seg å bli hans kone.

«Han ringte meg en time seinere og foreslo at vi kunne møtes den kvelden. Han sa: 'Er det spontant nok for deg?»

Det viste det seg å være. I 2019 påpekte Melinda på Instagram at ektemannen faktisk hadde blitt mer spontan gjennom åra.

UTFORDRET AV ZUCKERBERG: Milliardæren Bill Gates ble utfordret av Facebook-gründer Mark Zuckerberg til å bli med på Ice Bucket Challenge-trenden. Og datageniet var ikke vond å be...Video: Bill Gates / YouTube Vis mer

Lagde liste om kona

Noe Bill Gates ikke tok lett på, var et eventuelt ekteskap. Milliardæren var i tvil om han i det hele tatt ønsket å gå ned på kne for Melinda.

Derfor gjorde han det enhver person i tvil ville gjort i samme situasjon - sette seg i godstolen og skrive en liste over fordeler og ulemper.

«Jeg tok tanken om ekteskap veldig seriøst. Du vet, vi brydde oss mye om hverandre og det var to muligheter her: Enten gjorde vi det slutt, eller så ble vi gift», uttalte Bill i Netflix-serien «Inside Bill's Brain» i 2019.

LANGT EKTESKAP: Ekteparet, som har vært gift i 27 år, virket tilsynelatende svært lykkelige sammen i åra de delte med hverandre. Nå skal de skilles. Foto: Elaine Thompson / AP Photo / NTB
LANGT EKTESKAP: Ekteparet, som har vært gift i 27 år, virket tilsynelatende svært lykkelige sammen i åra de delte med hverandre. Nå skal de skilles. Foto: Elaine Thompson / AP Photo / NTB Vis mer

Tida før de ble gift uttalte også Melinda seg om til The Sunday Times i april samme år. Der påpekte hun at den kommende ektemannen var svært ærlig med henne gjennom prosessen.

- Da han hadde vanskeligheter med å bestemme seg for ekteskap, var han utrolig tydelig på at det ikke handlet om meg. Det handlet om hvorvidt han kunne få til balansen mellom jobb og familieliv, sa hun.

Spurte eksen om tillatelse

Før Microsoft-gründeren kunne bestemme seg, var det også én helt spesiell person han måtte konferere med. Ekskjæresten Ann Winblad.

Før Bill møtte Melinda i 1987 var han nemlig i et forhold med Ann, en programvareentreprenør og risikokapitalist fra Minnesota. Ifølge Time beholdt det tidligere paret vennskapet etter at forholdet tok slutt, fordi han ønsket å ha henne i livet sitt.

TILLATELSE: Bill Gates spurte eksen om tillatelse før han kunne gifte seg med Melinda. Her er paret på Operaen i Oslo i 2009. Foto: Heiko Junge / NTB
TILLATELSE: Bill Gates spurte eksen om tillatelse før han kunne gifte seg med Melinda. Her er paret på Operaen i Oslo i 2009. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Derfor var det også helt naturlig for ham å spørre eksen om tillatelse til å fri til Melinda.

- Da jeg var i tvil om å gifte meg med Melinda, ringte jeg Ann og spurte om hennes tillatelse, fortalte milliardæren i et intervju med Time i 1997.

Eksen hadde ingen innvendinger, og mente paret ville passe svært godt sammen. Spesielt mente hun at Melinda hadde den intellektuelle utholdenheten man trengte for å være i et forhold med den fremadstormende gründeren.

Storslagent bryllup

Dermed var det duket for bryllup for Bill Gates og hans kjære, som i dag sitter på en formue på gode 130 milliarder dollar - eller svimlende tusen milliarder norske kroner, ifølge Forbes. Det private bryllupet fant sted på Manele Bay Hotel på Hawaii, og skal ha kostet rundt 8,3 millioner kroner i dagens kurs.

GIFT: Det ble bryllup, og første nyttårsdag i 1994 giftet paret seg på Hawaii. Her er paret under en bryllupsfest åtte dager etter. Foto: Dave Weaver / AP Photo / NTB
GIFT: Det ble bryllup, og første nyttårsdag i 1994 giftet paret seg på Hawaii. Her er paret under en bryllupsfest åtte dager etter. Foto: Dave Weaver / AP Photo / NTB Vis mer

1. nyttårsdag i 1994 ga paret hverandre sitt «ja» ved det 12. hullet på hotellets golfbane. Paret ønsket å holde seremonien bak «lukkede dører», og leide derfor alle rommene på hotellet slik at ingen andre enn bryllupsgjestene skulle være til stede.

Bill leide også alle helikopterne på øya Maui for å hindre at uønskede gjester skulle fly over, ifølge Business Insider.

Derfor er det også svært få bilder å oppdrive fra den private bryllupsseremonien. I 2015 delte imidlertid Melinda et bilde fra festen på sin Facebook-profil. Her er hun avbildet med svigerfaren Bill Gates Sr.

«Da jeg flytta til Seattle for å jobbe for Microsoft ... Jeg visste at jeg ville møte Bill siden selskapet var lite, men jeg trodde definitivt aldri at jeg skulle forelske meg i ham eller at vi skulle gifte oss», uttalte Melinda i en Instagram-video i 2019.

VIRALT MONSTER: Da Mark Zuckerberg var på Hawaii i 2020 begynte bilder av ham med unormalt store mengder solkrem å sirkulere på nettet. Nå forklarer han hvorfor. Foto: Maga /NTB Scanpix. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Ferierer med eksen

Som nevnt har Bill i godt over 30 år uttrykt et klart ønske om å ha eksen i livet sitt. Det er imidlertid kanskje ikke helt vanlig å ha et like nært forhold som de to har hatt.

Gjennom åra har de holdt én helt spesiell tradisjon i live - ferietradisjonen.

«Gates har en avtale med kona der han og Winblad kan holde ferietradisjonen i live», uttalte Walter Isaachson i hans Time-intervju med Microsoft-grunnleggeren i 1997.

«Hver vår, akkurat som de har gjort i mer enn et tiår, tilbringer Gates en uke med Windblad i strandhytta hennes ved Outer Banks i North Carolina, der de kjører sandbuggy, hangglider og gå turer på stranda», fortsatte han.

Til Time uttalte Bill selv at han var svært fornøyd med at eksene kunne spille videospill samtidig som de diskuterte bioteknologi.

INGEN ONKEL SKRUE: Forretningsmann og milliardær Olav Thon (96) delte ut 30 millioner i stipender til forskning fra Hotel Bristol i Oslo. Her sammen med sin kone Sissel Berdal Haga (79). Video: Marte Nyløkken Helseth. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Tar oppvasken hver kveld

At ordningen har funket er det ingen tvil om, ettersom også ekteparet har holdt sammen i tykt og tynt de siste 30 åra. Etter noen år som nygifte, kom også barna Jennifer, Rory og Phoebe som perler på ei snor.

Dermed kunne også familielivet begynne. Melinda bestemte seg tidlig for å være en hjemmeværende mor, mens Bill fremdeles var CEO i Microsoft. I 2017 uttalte hun imidlertid til Sunday Morning på CBS at de var nøye med å ha et likestilt ekteskap.

- Han var overrasket, definitivt. Men jeg sa til ham: «Du vet, det gir ikke mening. Du kan ikke være sjef og jobbe så hardt som du gjør - noen må være hjemme, ikke sant?» Vi ville ikke at barna våre skulle bli oppdratt av noen andre, sa hun om avgjørelsen om å fokusere på familielivet.

NORGESBESØK: I 2013 besøkte Bill og Melinda Gates deler av den norske kongefamilien i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
NORGESBESØK: I 2013 besøkte Bill og Melinda Gates deler av den norske kongefamilien i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer

Det likestilte ekteskapet inkluderte blant annet å dele på husarbeidet. I 2014 ble nemlig Bill spurt om han kunne nevne noe han likte å gjøre, men som ingen hadde trodd.

- Jeg tar oppvasken hver kveld. Det er andre som melder seg frivillig, men jeg liker måten jeg gjør det på, uttalte han til Reddit Ask Me Anything.

ROBBET: Den kjente milliardæravingen Tamara Ecclestone har fått den svært eksklusive og verdifulle smykkesamlingen sin stjålet. Video: AP Vis mer

Oppdrar barna på ydmykt vis

De seineste åra har ekteparet bodd i hjemmet som har fått navnet «Xanadu 2.0» i Medina i Washington. I 2016 var det gigantiske hjemmet verdt rundt 124 millioner dollar, altså i overkant av én milliard norske kroner.

XANADU: Bill og Melinda har bodd i dette elleville luksushuset i Washington. Foto: Dan Callister / REX / NTB
XANADU: Bill og Melinda har bodd i dette elleville luksushuset i Washington. Foto: Dan Callister / REX / NTB Vis mer

Der har paret oppdratt sine to døtre og sønnen. Ifølge blant andre Business Insider har de stolte foreldrene et stort ønske om å oppdra barna på ydmykt vis, og de fikk derfor ikke egne mobiltelefoner før de fylte 14 år.

Når det er tid for arveoppgjør, er det heller ikke snakk om så mye penger som man kanskje skulle forvente. Til tross for foreldrenes feite lommebøker vil barna «bare» arve ti millioner dollar hver. Det tilsvarer 83,3 millioner kroner.

De resterende pengene fra gigantformuen vil gå til veldedighet.

«Vi ønsker å finne en balanse der de har friheten til å gjøre hva som helst, men ikke så mye penger at de kan gå ut og gjøre ingenting», uttalte Bill under en TED-konferanse.

Foreldrene støtter imidlertid barna gjennom hobbyene deres. Blant annet brukte det snart fraskilte paret rundt 310 millioner kroner på å kjøpe en rekke eiendommer i Wellington i Florida.

Dattera Jennifer er nemlig en svært ivrig sprangrytter, og Florida-byen er en av de største hestebyene i USA. En av hennes gode venner i sporten inkluderer milliardærarvingen Athina Onassis (36).

Oppgjørets time

Når det nå er kroken på døra for Gates-ekteskapet, men det er altså kanskje ikke den største overraskelsen. Melinda har selv uttalt seg om ekteskapet i boka si fra 2019, «The Moment of Lift».

«Jeg har forsøkt å finne stemmen min mens jeg taler ved siden av Bill, og det kan være vanskelig å bli hørt», er blant det hun skriver, ifølge News.com.

Ekteskapet skal også ha blitt tynnslitt da hun ba om å få skrive den årlige Bill og Melinda Gates Foundation-brevet sammen med ektemannen. Tradisjonelt var det kun ham som førte brevet i pennen.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 07.01.2015 HUMANITÆRT ARBEID: Verdens rikeste mann, Bill Gates, drikker vann som for kort tid siden var avføring. I videoen beskrives maskinen som gjør avføring fra mennesker om til drikkevann og elektrisitet. Video: YouTube / gatesnotes Vis mer

«Jeg trodde vi skulle drepe hverandre. Jeg følte at 'dette kan ha vært slutten på ekteskapet'».

Kroken på døra kom altså kort tid seinere, og nå er det allerede flere som spekulerer på parets skilmisseoppgjør.

Mandag, altså samme dag som Melinda søkte om skilsmisse fra ektemannen, skal hun ha mottatt aksjer til en verdi av flere milliarder.

Et investeringsselskap, kontrollert av Bill, overførte nemlig denne uka mer enn 14 millioner aksjer fra Canadian National Railway Company, samt mer enn 2,9 millioner aksjer fra AutoNation inc, til Melinda ifølge dokumenter TMZ skal ha fått tilgang på.

KROKEN PÅ DØRA: Bill og Melinda Gates skal nå skilles, etter 34 år sammen. Foto: Adrian Dennis / AFP Photo / NTB
KROKEN PÅ DØRA: Bill og Melinda Gates skal nå skilles, etter 34 år sammen. Foto: Adrian Dennis / AFP Photo / NTB Vis mer

Det kan altså tyde på at paret allerede før de offentliggjorde skilsmissen var i ferd med å fordele aksjene de hadde.

Ifølge People, som har fått innsyn i Melindas skilsmissesøknad, vil Bill og Melinda fordele verdiene sine etter en separasjonsavtale. Det foreligger ingen avtale om særeie, og Melinda har oppgitt at hun ikke trenger å få utbetalt underholdsbidrag.

Det er for øvrig også kjent at de to vil fortsette å jobbe sammen med veldedighet gjennom Bill & Melinda Gates Foundation.

Det er foreløpig ikke kjent hvor mye penger Bill og Melinda vil sitte igjen med etter skilsmissen. Det som imidlertid er helt tydelig, er at de begge vil sitte igjen med nok penger til salt i grøten - og vel så det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer