Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Tror bønn kan stanse blødninger

SV-politiker og lege Olav Gunnar Ballo mener det overnaturlige kan ligge bak.

||| • Kjenner du andre «Snåsamenn»? Send en e-post til Vigdis Alver.

(Dagbladet.no): Det er i dagens utgave av VG at stortingspolitiker, lege og snart sjef for Rettsmedisinsk institutt, Olav Gunnar Ballo (SV), forteller om denne høyst uvitenskaplige effekten av bønn.

Legen Ballo forklarer at han selv har lært et religiøst vers som angivelig skal stanse blødninger, og holder muligheten åpen for at forklaringa er av overnaturlig art.

— Det er så mange eksempler på at det har skjedd, så jeg tror det må ha hatt en slags effekt. Spørsmålet er hvilke mekanismer som virker. Jeg kan ikke si om det er placeboeffekten som har spilt inn, eller om det er andre uforklarlige mekanismer, sier Ballo til VG.

Han presiserer at han aldri har forøkt dette selv, eller blandet praksisen inn i legerollen.

Himmel og jord
I intervjuet gir Ballo den såkalte Snåsamannen sin uforbeholdne støtte, og reagerer på kritikken framsatt mot helseminister Bjarne Håkon Hanssen.

Nylig gikk helseministeren ut og hevdet at den såkalte Snåsamannen, via telefon, helbredet sønnen for kolikk i 1997. Dette er blitt kritisert blant annet av Legeforeningen.

— Jeg tror det er mer mellom himmel og jord enn vi vet, og hvis vi som helsepersonell avviser det, støter vi mange mennesker fra oss, sier Ballo til VG.

Dermed blir Ballo bare én av en rekke profilerte folkevalgte som går ut med sin støtte til Snåsamannen, også kjent som Joralf Gjerstad, og det overnaturlige.

Heier på Snåsamannen
I dagens utgave av Dagbladet sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen (Ap) at hun blir sint av dem som avviser den såkalte Snåsamannens evner.

— Jeg heier på Snåsamannen, og jeg blir provosert av forskerne ved Blindern som avviser opplevelsene de har hatt med ham, sier Pedersen til Dagbladet.

Pedersen opplyser at hennes samiske bakgrunn gjør henne fortrolig med slike evner.

— Jeg er jo fra en del av landet der det ikke er vanlig, men heller ikke uvanlig at folk har evner, sier Pedersen, og mener det bør «pirre» forskerne.

Gjerstad selv har nektet å la seg teste under vitenskapelige forhold, og hevdet i går at han spådde Gaza-krigen under en middag med utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Gahr Støre har ikke ønsket å kommentere påstanden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media