«Debatten»:

- Tror du trenger tilsnakk

Artist Tix og Dagbladets anmelder Anders Grønneberg møttes for første gang i NRKs studio.

VENNER IGJEN: Dagbladets musikkanmelder Anders Grønneberg og MGP-vinner Tix skværet opp backstage etter NRK-debatten tirsdag 23. februar. Foto: Ivan Larsson. Reporter: Øystein Sæthre Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den siste tida har det stormet rundt Dagbladets anmelder Anders Grønneberg på bakgrunn av terningkast 1-anmeldelsen han gjorde av MGP-låta til artist Andreas Haukeland (27), bedre kjent som Tix.

Tirsdag kveld møttes de ansikt til ansikt i NRK-programmet «Debatten» for å snakke om anmeldelsen, og ikke minst de massive reaksjonene den utløste i etterkant.

SEIER: Andreas «TIX» Haukeland tok til tårene da det norske publikummet utropte han til vinner. Video. NRK Vis mer

Mener det er et problem

I studio forteller Tix at han er i «Debatten» fordi han tror at Grønneberg egentlig er en veldig fin fyr, men at det ikke virker slik i offentligheten.

- Jeg tror du trenger litt tilsnakk, fordi jeg reagerer på signaleffekten og holdningen i: «Hva med å grine litt på Lindmo?» Jeg grein litt på «Lindmo», så stakk jeg og grein litt på «MGP» etterpå, sier Tix.

27-åringen mener at holdninger som dette er grunnen til at det er så vanskelig for gutter å åpne seg om psykisk helse. Tix forklarer videre at det er et problem at slike uttalelser får flyte fritt i det offentlige rom, og dermed er med på å forsterke et stigma.

Grønneberg starter på sin side med å gratulere Tix med seieren i «MGP», før han påpeker at pyskisk helse er viktig å ta opp. Han forsvarer seg med at han har sagt sin ærlige mening om låta, og at han står for det han har skrevet.

Når han får spørsmål av programleder Fredrik Solvang (43) om hva han egentlige mener med kommentaren: «Hva med å grine litt på Lindmo?», innrømmer Grønneberg at det var et lite stikk til Tix og andre artister.

TAR TIL TÅRENE: Artisten Andreas «Tix» Haukeland forteller om en svært vanskelig tid når han gjester ukens «Lindmo» på NRK. Video: NRK Vis mer

Han mener at når artister kommer med et kulturprodukt gjester de «Skavlan» eller «Lindmo» og selger seg inn med en mørk fortid eller en trist historie.

- Så får de masse PR og medlidenhet, også får de plutselig et mye større publikum enn det de kanskje har. Den timingen var dagen før Andreas presenterte låta si. Andreas er sikkert en hyggelig kar, men han timet det direkte opp, fortsetter Grønneberg.

Synes det er synd

Tix legger ikke skjul på at han synes det er synd at Grønneberg skal betvile agendaen hans, og mener at han på den måten gjør det vanskelig for andre å åpne seg.

27-åringen mener også at det ligger lite musikkfaglig kompetanse til grunn for Grønnebergs kommentarer. På dette svarer Grønneberg at han har lang musikkerfaring, og at han derfor mener at artisten ikke kan ta han på det faglige.

Her tar Dagbladets musikkanmelder Anders Grønneberg første bit av pannebåndet til Tix. Foto: NRK Vis mer

Helt mot slutten kommer Tix med en oppfordring til Grønneberg, hvor han ber ham om å tenke over det han skriver i framtida:

- Jeg skjønner at det kan føles ut som at et helt land er mot deg, Anders og jeg synes ikke det er riktig. Det er lov å gjøre feil. Så jeg vil ikke at du skal spise det pannebåndet hvis du virkelig ikke vil. For meg spiller det ingen rolle, jeg ville bare at vi skulle ha en saklig prat.

Grønneberg står imidlertid fast ved at han skal spise pannebåndet, noe han også gjør like etterpå.

Videre i «Debatten» påpeker blant andre Dagbladets kulturredaktør Sigrid Hvidsten hva som egentlig er en anmeldelse. Hun forklarer at poenget med en anmeldelse er at det er subjektivt, og at det er anmelderens mening. Hun peker videre på at Dagbladet ikke har noen mening om Tix.

Musikkviter og førstelektor på Høyskolen Kristiania, Audun Molde, mener på sin side at ordene som ble brukt av Grønneberg i anmeldelsen var unødvendige. Han mener likevel at «gjort er gjort og spist er spist».

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer