Trude Mostue ble hetset da hun fortalte at hun skulle være hjemme med barna

Nå går hun hardt ut mot norske politikere.

FØLTE SEG UGLESETT: Kjendisveterinær Trude Mostue fikk mange negative kommentarer da hun fortalte at hun skulle være hjemme med sitt nyfødte barn i et par år. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
FØLTE SEG UGLESETT: Kjendisveterinær Trude Mostue fikk mange negative kommentarer da hun fortalte at hun skulle være hjemme med sitt nyfødte barn i et par år. Foto: Lars Eivind Bones/DagbladetVis mer

(Dagbladet): I 2011 fortalte kjendisveterinær og firebarnsmor Trude Mostue til Dagbladet at hun skulle være hjemme med sitt nyfødte barn i flere år.

I dag forteller Mostue til Aftenposten om reaksjonene hun fikk fra den såkalte mammamafiaen etter at hun valgte å være åpen om at hun skulle være hjemme.

- Det handler om å prioritere - Jeg ble utsatt for syrlige bemerkninger og hets. Jeg fikk til og med stygge brev i posten hvor det stod «få ungen din i barnehagen». Kritikken handlet mest om at jeg ga mødrene dårlig samvittighet. Det var ingen som snakket om hva som var best for barna. Jeg skjønte at jeg hadde touchet borti en rå nerve, sier Mostue til avisa.

Til Dagbladet forteller Mostue at hun mener politikerne har en del av skylda for at det ikke er stuerent å være hjemmeværende i Norge. Hun mener at de tvinger folk inn i systemer.

- Jeg setter spørsmålstegn ved om det faktisk er noen som spør oss mødre hva vi egentlig vil, sier hun til Dagbladet.

Mostue erkjenner at det er et økonomisk spørsmål, men sier de fleste vil klare seg på en lønning en liten periode av livet.

- Det handler om å prioritere, og man kan heller ikke legge ansvaret på staten fordi man får barn, sier hun, og legger til:

- Vi må ikke glemme at det handler om hva som er best for barna. Hadde det ikke vært økonomiske grunner involvert, så ville veldig mange flere ha valgt å bruke mer tid på barna sine de første leveårene. Det valget eksisterer ikke lenger i Norge. Politikerne lar oss ikke få lov til å velge.

- Kommunistiske tilstander Selv om Mostue har fått mange negative kommentarer, sier hun at hun også har fått gehør hos mange småbarnsforeldre.

Nå oppfordrer hun politikerne til ikke å bidra til hetsen og heller la folk få bestemme selv.

- Det å hetse oss som tar det valget, og si at vi ikke drar lasset for samfunnet, det er ren propaganda. Å bli tvunget inn i et system hvor fedre må ta i bruk pappapermisjon er kommunistiske tilstander, sier hun og legger til:

- Min hovedtanke er: La folk få bestemme selv. Politikerne kan ikke bidra til at det blir umulig å være hjemme sammen med barna. Politikere bør vise et godt eksempel og ikke behandle oss som arbeidsmaur. Vi kan faktisk tenke selv og ta egne avgjørelser.

- Vi må tørre å ta debatten Overlege og amme-guru Gro Nylander mener det er på tide å ta debatten rundt når det er best å la barna begynne i barnehagen.

- Alle mødre ønsker å gjøre det bra for barna sine. Stadig flere velger barnehage fra ett år, men mange med betydelig bekymring. Vi må tørre å ta debatten om riktig alder for barnehagestart ut fra barnepsykologi og tilknytningsprosess. Kvinner bør samtidig kunne forsørge seg selv, og sine barn om nødvendig, og far må ta sin bit, sier hun til Dagbladet.

Hun tror skepsisen kommer av at mange mødre er redde for at de ikke har tatt rett valg.

- EN RÅ NERVE: Reaksjonene Trude Mostue fikk da hun fortalte at hun skulle være hjemme med sitt nyfødte barn var mange. Hun mener at politikerne har en del av skylda for holdningene hun har blitt møtt med. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
- EN RÅ NERVE: Reaksjonene Trude Mostue fikk da hun fortalte at hun skulle være hjemme med sitt nyfødte barn var mange. Hun mener at politikerne har en del av skylda for holdningene hun har blitt møtt med. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

- De voldsomme reaksjonene handler nok om at vi er så vare for ikke å ha valgt det beste for våre små, enten vi har startet dem for tidlig eller for sent i barnehage, latt oss forsørge, eller gått for mye opp i karrieren, sier hun.

- Må ikke føre til kritikk Willy-Tore Mørch, professor i barnepsykologi ved Universitetet i Tromsø, mener det er trist at foreldre får negative reaksjoner på at de velger å bli hjemme med barna.

- Vi har nesten full barnehagedekning i Norge, og det er sånn det bør være. Men at folk velger å ikke sende barna i barnehagen må ikke føre til at de får kritikk, sier han til Dagbladet.

Han presiserer likevel at det er til barnas gode å gå i barnehage. Mørch tror nettopp det er grunnen til at foreldre reagerer når noen velger å være hjemme med barna.

- Jeg tror det har blitt så vanlig at barna er i barnehagen at foreldre også har begynt å se at det er en fordel for dem. Hvis noen lar være, så kan det hende en del andre foreldre tror det er feil. Jeg vil ikke gå så langt som å si at det er feil, sier han og legger til:

- Barna som ikke er i barnehage vil også klare seg utmerket, spesielt hvis de har ressurssterke foreldre. Det er først og fremst for barn med foreldre av utenlandsk opprinnelse barnehage er spesielt viktig.

- VI MÅ TØRRE Å TA DEBATTEN: Overlege og amme-guru Gro Nylander mener det er på tide å ta debatten om når det er best for barna å starte i barnehagen. Foto: Dagbladet
- VI MÅ TØRRE Å TA DEBATTEN: Overlege og amme-guru Gro Nylander mener det er på tide å ta debatten om når det er best for barna å starte i barnehagen. Foto: Dagbladet Vis mer