Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Donald Trump:

Trump fyrer tilbake mot Jay Z etter «drittland»-utspill

Presidenten har tvitret igjen.

SVARER PÅ KRITIKKEN: I et intervju har den anerkjente rapperen Jay Z kritisert den sittende presidenten Donald Trump, etter at han omtalte flere nasjoner som drittland. Nå har presidenten svart. Foto: NTB scanpix
SVARER PÅ KRITIKKEN: I et intervju har den anerkjente rapperen Jay Z kritisert den sittende presidenten Donald Trump, etter at han omtalte flere nasjoner som drittland. Nå har presidenten svart. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De fleste har innen nå skjønt at president Donald Trump er veldig glad i Twitter. Han skriver meldinger om både egne meninger, politiske bragder og om seg selv. Disse meldingene skaper ofte overskrifter, da presidenten ofte er særs direkte rundt det han ønsker å få fram.

Nå har han brukt Twitter for å ta til motmæle mot rapperen Jay Z. De to har egentlig lite med hverandre å gjøre, sett bort fra at artisten gjennom karrieren har brukt musikken sin som politisk plattform.

Han ble god venn med Barack Obama under hans to perioder som president. Vennskap blir det tvilsomt med USAs nåværende president.

Jay Z, eller Sean Carter, gikk nemlig til angrep på Trump i et intervju. Nå har presidenten svart på anklagene.

- Skuffende og sårende

Det hele bunner i at Donald Trump for noen uker siden skal ha betegnet enkelte steder i verden som «drittland», eller «shithole countries». Det var under et møte i Det ovale kontor at han angivelig ble frustrert, og som følge av det kom med utsagnet. Han skal ha sagt at han heller vil ha flere folk fra Norge til landet, enn innvandrere fra «drittland».

I det aktuelle møtet diskuterte de innvandringsspørsmål for land som Haiti, El Salvador og forskjellige afrikanske land, og det er da presidenten skal ha kommet med denne kontroversielle kommentaren:

VIRALT: Donald Trump og førstedame Melania Trump ankom i dag Israel. Under besøket ble blant annet presidenten historisk, men det var noe helt annet som fikk folks oppmerksomhet. Video: CNN Les hele saken her: http://www.dagbladet.no/kjendis/67619152 Vis mer

- Hvorfor lar vi alle disse folkene fra «drittland» komme hit, spurte han ifølge kilder som er kjent med hendelsen, som Washington Post har vært i kontakt med.

Land som Haiti og El Salvador var blant landene som ble diskutert før kommentaren, som indikerte at det var nettopp de landene han pratet om. Jay Z fikk med seg kommentaren, som han tok opp under et intervju med Van Jones på CNN.

- Det er skuffende og sårende, virkelig sårende. Alle føler på et sinne, men etter at sinnet har laget seg, blir det skikkelig vondt. Han så ned på en hel befolkning og er så lite informert, fordi steder som dette har vakre mennesker, sa rapperen ærlig.

Han fortalte også at han tror presidenten er et godt menneske, men undrer seg ved hvordan han har blitt som han er.

- Et eller annet sted på veien må noe ha skjedd med ham. Han har det vondt og viser det fram på denne måten, sier han.

- Laveste noen gang

Presidenten har åpenbart hatt tid til å se intervjuet. Der snakker rapperen for øvrig også om arbeidsledighet. Han sa at presidenten gjerne må være stolt av at den er lav, men at det til sjuende og sist er problematisk at han ikke behandler mennesker ordentlig.

På Twitter har Trump svart med en kruttsalve av en melding, som i skrivende stund er likt av over 30 000 profiler.

«Kan noe være så snill og informere Jay Z om at på grunn av min politikk, så er arbeidsledighet blant svarte akkurat meldt til å være den laveste noen gang rapportert», skrev presidenten - etterfulgt av et utropstegn.

Trumps utsagn stemmer. Ifølge CNBC den 5. januar er tallene de laveste på 45 år, med arbeidsledighet blant afroamerikanere på 6,8 prosent. Den generelle arbeidsledigheten i USA er på 4,1 prosent.

I tråden under meldingen er det kommet varierte tilbakemeldinger. Enkelte heier på presidenten, mens andre stiller spørsmål ved hvorfor han har valgt å svare på akkurat dette.

Det blir blant annet poengtert at Eminem lagde en låt som hadde som eneste formål å hakke ned på presidenten. Det ble ikke kommentert fra offisielt hold, hvorfor skal man da uttale seg om dette?

Jay Z har foreløpig ikke svart på Trumps Twitter-melding.

Innrømmet utroskap

Jay Z har de siste månedene gitt flere intervjuer. Hans kritikerroste nye album «4:44» har høstet flere Grammy-nominasjoner, og med musikken tar han opp flere kontroversielle temaer. Det er derimot det personlige han rapper om som har skapt størst blest.

Med utgivelsen av kritikerroste «Lemonade» klarte popdronninga Beyoncé, rapperens kone, å snu en hel verden på hodet. Ikke bare slapp hun albumet uten forvarsel, men hun anklaget også Jay Z for utroskap.

Setningen «You better call Becky with the good hair», fra låta «Sorry», tok av i sosiale medier, og flere mente det handlet om en kvinne som artistens ektemann hadde hatt en affære med.

På albumet sitt svarer rapperen, ved å si at han beklager for at han har vært med andre kvinner. I et større intervju med The New York Times gikk han derimot enda dypere inn på tematikken. Flere medier mener nå at han bekrefter den famøse affæren.

- Man må bare overleve. Man går inn i overlevelsesmodus, og hva skjer da? Jo, man skrur av alle følelsene sine. Så selv med kvinner skrur du av følelsene, du klarer ikke å knytte deg til dem, sier han og fortsetter:

STOPPET KONSERTEN: Rapstjerna Jay-Z stoppet konserten for å gi ei jente håp om at hun kan bli president, selv om USA er mer sexistisk enn rasistisk, ifølge 48-åringen. Video: CNN Vis mer

- I mitt tilfelle ble det veldig dypt. Så skjer alt, blant annet utroskap, forteller han åpent.

Svarene ble gitt i kontekst til hans nye album, som av journalisten blir beskrevet som en «terapitime». Derfor slår flere medier, deriblant Time, The Telegraph og People, fast at svaret trolig omhandler hans nåværende kone.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!