Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Melania og Donald Trump:

Trump-spørsmålet som skaper intern strid blant stjernedesignerne

Donald Trump blir landets 45. president. Skal designere tilby å kle kona hans opp?

SPLITTET BRANSJE: Motebransjen diskuterer i disse dager hvorvidt de skal kle opp Melania Trump eller ikke. Fra nyåret av blir hun landets 45. førstedame, og designerne er splittet rundt beslutningen. Foto: AP Photo/Patrick Semansky, NTB scanpix
SPLITTET BRANSJE: Motebransjen diskuterer i disse dager hvorvidt de skal kle opp Melania Trump eller ikke. Fra nyåret av blir hun landets 45. førstedame, og designerne er splittet rundt beslutningen. Foto: AP Photo/Patrick Semansky, NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Slovenske Melania Trump (46) hadde allerede før ektemannen Donald vant presidentvalget fått oppmerksomhet verden over for stilen sin.

Den tidligere modellens klær er ikke budsjettvennlige, og i skapet hennes finnes kreasjoner fra store motehus som Dior, Louis Vuitton og Gucci. Sistnevnte motehus var hun kledd opp i under en av debattene ektemannen stilte opp i.

Den rosa «pussy bow»-blusen hun hadde på seg da fikk massiv oppmerksomhet verden over, mye på grunn av Donald Trumps «grab them by the pussy»-kommentar.

Melania blir fra nyåret av landets 45. førstedame, og har planer om å være synlig i rollen. Tidligere har hun fortalt at hun eksempelvis vil bruke muligheten til å bekjempe mobbing.

På offisielle oppdrag vil det være forventet at hun ser bra ut hele tiden, på lik linje med hva førstedamer som Michelle Obama og Jackie Kennedy har gjort. Nå er det imidlertid full strid blant verdens største designere om de skal kle opp Trump-frua eller ikke.

Splittet bransje

Det ligger mye symbolikk i å kle opp noen. Motehus som Zuhair Murad og Elie Saab står ofte langt foran i køen når det kommer til å kle opp skuespillere og musikere til gallaer og prisutdelinger.

En slik eksponering av deres design har god markedsverdi, og kjendisene brukes ofte som ambassadører for merkene.

Grunnen til at Melania Trump splitter designerne er på grunn av ektemannen hennes. Donald Trump har i løpet av det siste året kommet med flere kontroversielle uttalelser, deriblant om muslimer, krig, homofile og flyktninger.

Flere designere har den siste tida sagt at de ikke har noen som helst intensjon om å kle opp den kommende førstedamen. Andre forteller imidlertid at de gjerne gir bort klær til den slovensk-fødte eksmodellen.

Designer Sophie Theallet - som tidligere har kledd opp førstedame Michelle Obama (52) - startet debatten rundt hvorvidt designere bør tilby seg å kle opp 46-åringen.

I et åpent brev erklærte Theallet at hun vil boikotte den kommende førstefamilien ved å nekte å kle opp Trumps kone, Melania Trump (46), skrev People.

Theallet, som opprinnelig kommer fra Frankrike, skrev at hun er klar over at det ikke er klokt av henne å involvere seg i politiske spørsmål. Likevel klarer hun ikke å la være:

«Som en person som feirer og streber etter mangfold, individuell frihet og respekt for alle livsstiler, vil jeg ikke kle opp eller på noe annet vis assosiere meg med den neste førstedamen».

Hun oppfordret samtidig andre designere til å boikotte den tidligere modellen. Det er det flere som har slengt seg på.

Blånekter

- Jeg ble spurt om å kle henne opp for noen år siden, og sa nei. Hun representerer ikke nødvendigvis mitt image, har designer Tom Ford sagt til The View.

Stjernedesigner Marc Jacobs har også vært heller skeptisk til den potensielle oppgaven. Han er en av dem som har gått hardest ut mot 46-åringen.

- Jeg har ingen interesse på noen som helst måte av å kle opp Melania. Jeg har ikke sett Sophies brev, men personlig vil jeg heller bruke energien min på å hjelpe dem som har blitt såret av Trump og tilhengerne deres, har han ifølge WWD uttalt.

SIER NEI TAKK: Marc Jacobs har ingen planer om å kle opp Melania Trump i framtida. Foto: NTB scanpix
SIER NEI TAKK: Marc Jacobs har ingen planer om å kle opp Melania Trump i framtida. Foto: NTB scanpix Vis mer

Humberto Leon, designer for både Kenzo og Opening Ceremony, og Derek Lam er også blant designerne som har sverget på å ikke kle opp førstedama, ifølge Time.

Det er likevel ikke alle designere som har tatt dette standpunktet. Flere kler gjerne Melania opp i luksuskjoler - dersom forespørselen skulle komme.

Joseph Altuzarra, kjent for sine lekre hæler, uttalte til New York Times at han «ikke ikke vil kle opp folk han er uenig med», som et stikk til Trumps politikk. Andre er mer positive.

Tommy Hilfiger, en av USAs mest anerkjente og respekterte designere, har aldri lagt skjul på at han gjerne kler opp førstedamen.

- Jeg synes Melania er en vakker kvinne og at alle designerne bør være stolte av å kle henne opp. Ivanka (dattera, journ anm.) er like flott og smart, selv om hun bruker siden egne klær. Jeg tror ikke folk skal være politiske rundt dette, har han fortalt til WWD.

Thom Browne, Carolina Herrera og Philip Lim er blant dem som gjerne kler opp Melania om de får sjansen.

Det siste ordet er trolig likevel ikke sagt i debatten, da designere stadig uttaler seg om den kommende problemstillingen.

POSITIV: Tommy Hillfiger, her med Dee Ocleppo, ser fram til å få muligheten til å kle opp Melania Trump. Foto: REUTERS/Peter Foley, NTB scanpix
POSITIV: Tommy Hillfiger, her med Dee Ocleppo, ser fram til å få muligheten til å kle opp Melania Trump. Foto: REUTERS/Peter Foley, NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling