Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Eli Kari Gjengedal:

TV 2s Eli Kari Gjengedal hedret samenes nasjonaldag på sin egen måte

Eli Kari imponerte med å holde værmelding på samisk på samenes nasjonaldag.

MELDTE VÆRET PÅ SAMISK: Eli Kari Gjengedal hedret samenes nasjonaldag ved å holde værmeldingen på samisk. Foto: TV 2.
MELDTE VÆRET PÅ SAMISK: Eli Kari Gjengedal hedret samenes nasjonaldag ved å holde værmeldingen på samisk. Foto: TV 2. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens samenes nasjonaldag 6. februar har blitt feiret på forskjellig vis landet over, hadde TV 2 tirsdag kveld lagt opp til sin helt egen merkering av den offisielle flaggdagen.

Under værmeldingen på TV-kanalens hovedsending, tok værdama Eli Kari Gjengedal (46) like godt hele værmeldingen på samisk.

Til Dagbladet forklarer hun at ikke kan språket fra før av, og at hun heller ikke hadde hatt god til på å lære seg språket før innslaget gikk på direkten.

- Værvarslet er jo ferskvare, og er bare klart en halvannen times tid før vi går på lufta.

- Kjempegøy å finne på noe nytt

Gjengedal hadde imidlertid fått hjelp fra instituttleder ved Senter for samiske studier ved Universitetet i Tromsø, Niklas Labba, for å finpusse på den samiske uttalen når værmeldingen var klar.

Hvorvidt resultatet ble forstått av de samisktalende, vet hun enda ikke med sikkerhet, men har allerede fått en enorm, og entydig positiv respons på innslaget på sin mobiltelefon.

I BERGEN: Eli Kari Gjengedal er værsjefen i TV2, og holder til i Bergen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I BERGEN: Eli Kari Gjengedal er værsjefen i TV2, og holder til i Bergen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det er kjempegøy å finne på noe nytt, og så er det kjekt å få rette oppmerksomheten mot ting på min egen måte, sier hun og legger til:

- Etter å ha reist mye og opplevd samisk kultur gjennom forskjellig arbeid med været, framstår samene for meg som noen værhelter. Jeg beundrer måten de lever på. Vi har så mye å lære av den folkegruppa.

Sang seg gjennom nyhetene

Det er imidlertid ikke første gang Gjengedal melder været på uvanlig vis. I 2009 imponerte hun da hun valgte å synge de gråvåte værnyhetene på soknemål.

Mange TV-seere sperret også øynene opp da Gjengedal meldte været iført en romdrakt i 2001. Gjengedal har tidligere uttalt til Dagbladet at hun valgte antrekket for å rette oppmerksomheten mot nattehimmelen.

- Det er en voldsom aktivitet på himmelen denne vinteren. En asteroide har nettopp passert oss, det er mye stjerneskudd, vi har fullmåne og nordlys. Det var først og fremst på grunn av dette at jeg gjorde det, sier hun til Dagbladet.

Hun avslørte videre at det også var flere grunner til stuntet.

- Jeg må innrømme at jeg har hatt en våt drøm om å varsle været i en romdrakt.

Stuntet skulle etterlikne månelandingen til den amerikanske romekspedisjonen «Apollo 11» 16. juli 1969. Et norsk flagg var manipulert inn i bildet som ble vist under værmeldinga.

Hvorvidt det blir det siste stuntet Gjengedal kommer med på TV 2s værsendinger, tror 46-åringen ikke. Men ettersom værmeldingene er seriøs informasjon, er hun opptatt av at budskapet skal formidles på en skikkelig måte. Og så understreker hun at det må gå litt tid mellom hver gang:

- Jeg har mange gode ideer, men må vente på de riktige tidspunktene. Folk må jo ikke bli lei, flirer hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!