Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Elisabeth Moss:

Tv-stjernas kontroversielle religion er «dobbeltmoralsk» ifølge fansen

Flere mener Elisabeth Moss' kontroversielle tro slår sprekker for rollens troverdighet.

FÅR KRITIKK: Flere mener «The Handmaids Tale»-stjerna Elisabeth Moss sitt engasjement i scientologikirka gjør henne dobbeltmoralsk. Her under The 23rd annual Critics' Choice Awards i Santa Monica tidligere i år der hun delte ut en pris. Foto: NTB Scanpix
FÅR KRITIKK: Flere mener «The Handmaids Tale»-stjerna Elisabeth Moss sitt engasjement i scientologikirka gjør henne dobbeltmoralsk. Her under The 23rd annual Critics' Choice Awards i Santa Monica tidligere i år der hun delte ut en pris. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da den første sesongen av HBO-serien «The Handmaid's Tale», som hittil består av to sesonger, kom i 2017, ble den raskt svært populær og skapte flere overskrifter og debatter.

Serien, som er basert på Margaret Atwoods roman «Tjenerinnens beretning», følger en tjenestepike i etterkant av en ny amerikansk borgerkrig. Serien utspiller seg noen få år fram i tid, der deler av USA har blitt til Gilead: Et kristenfundamentalistisk klassesamfunn.

Samfunnet, som i all hovedsak styres av overklassemenn, har et mål om å få opp den fruktbare bestanden i samfunnet - noe de gjør ved å kontrollere og bruke de fruktbare kvinnene på verst tenkelig vis.

I hovedrollen som June Osbourne har Elisabeth Moss (35) hanket inn flere prestisjetunge priser, og fått skryt for sin utførelse og troverdighet i rollen.

TJENERINNER: «The Handmaid’s Tale», Margarets Atwoods dystopi fra 1985, er blitt TV-serie. Video: Hulu Vis mer

Scientolog

Den siste tida har imidlertid troverdigheten til Moss begynt å slå sprekker, da flere har kritisert 35-åringen for å være dobbeltmoralsk med sin personlig religiøse tro.

Som liten vokste Moss opp i et scientologisk miljø, der hun ble oppdratt i den amerikanske scientologikirka.

Den relativt nye trosretningen, som ble grunnlagt i 1954 av den amerikanske science fiction-forfatteren L. Ron Hubbard, har fått mye kritikk for dens virksomhet, metoder og medlemsbehandling.

Trosretningen har lenge vært svært omstridt, der også offisielle myndigheter har karakterisert scientologikirka som en uærlig kult som trakasserer kritikere og misbruker medlemmer.

Selv har Moss holdt kortene tett til brystet om sin trosretning, og har uttalt til blant annet The Guardian at hun ikke vil omtale sin kontroversielle tro, dette fordi «det er for privat».

Likevel tok 35-åringen til tastaturet da en seer av «The Handmaid's Tale» stilte et spørsmål ved troen hennes på Instagram.

- Veldig likt

Flere seere har nemlig sammenliknet handlingen i serien med synet scientologikirka har på blant annet kvinner, styreform og holdninger.

- Får serien deg til å tenke deg om to ganger over ditt engasjement til scientologikirka? Det er bare veldig interessant å se at både Gilead og scientologien tror at all informasjon utenfra, altså nyheter, er feil eller onde, skrev en seer i kommentarfeltet, som nå er stengt, ifølge The Guardian.

- Det du sier om scientologi er faktisk ikke sant. Religiøs frihet, toleranse og forståelse av sannhet og likeverd er ekstremt viktig for meg. Kanskje det aller viktigste for meg når jeg tenker meg om. Gilead og «The Handmaid's Tale» traff med på et veldig personlig nivå. Takk for et veldig interessant spørsmål, svarte skuespillerstjerna, ifølge avisa.

Det er imidlertid ikke første gang en seer har stilt seg kritisk til Moss troverdighet i serien.

På Twitter har nemlig flere sammenliknet den populære serien og dens grusomme handling, med den omstridte trosretningen til Moss.

- Elisabeth Moss er scientolog, medlem av en religion som aktivt får kvinner til å holde tyst, og de går aggressivt etter dem som tør å snakke mot dem, påpeker en på Twitter, mens en annen peker mot Moss sin tale under Golden Globes-utdelinga tidligere i år, og mener hun er dobbeltmoralsk.

- Elisabeth Moss vinner pris med «The Handmaid's Tale», og så holder hun en tale om urettferdighet og ulikhet samtidig som hun er en stolt scientolog.

I et intervju med Today i 2017, gjengitt av Cosmopolitan, ble Moss spurt om hun noen gang følte en trang for å forsvare kirka etter negativiteten som har kommet i etterkant av serien.

Den gang var 35-åringen bestemt i sin sak.

- Jeg er alltid interessert i å snakke om personlige ting med folk, bare uten å bli sitert på det, uttalte hun og la til:

- Jeg mener, helt ærlig så bryr jeg meg ikke om hva folk mener om meg utenom den jobben jeg gjør.

Feminist

Uansett hva enkelte måtte si og mene om at Elisabeth Moss er dobbeltmoralsk, snakker 32-åringen likevel høyt om kvinners rettigheter.

I et intervju med magasinet Marie Claire forteller hun blant annet at hun anser seg selv som en feminist.

- Jeg har alltid sett på meg selv som en feminist, men som kanskje mange andre kvinner av min generasjon har vi tatt mulighetene våre litt for gitt. Jeg tenkte lenge at det ikke var noe å kjempe for lenger, og at alt var bra, fortalte hun og la til:

- Vi har måttet ta eierskap over feminismen på en måte vi ikke visste at vi måtte, og det har forandret meg.

Ifølge henne selv er rollen som June Osbourne i «The Handmaid's Tale» en helt spesiell rolle, og aldri før har hun følt seg så lik en rolle hun har spilt noen gang.

- Jeg har aldri fortalt en historie som er så tett parallelt med livet rundt meg. Spesielt livet som en 35 år gammel kvinne i Amerika, sa hun og la til at linjene mellom hennes eget liv og rollen som June på mange måter har gått inn i hverandre.

- Det er veldig forløsende å ta i bruk litt av sinnet og frustrasjonen jeg føler som borger, og kunne fortelle en historie jeg tror på, uttalte hun.

LIK ROLLEN: Elisabeth Moss har aldri før følt at en rolle i en film har liknet så mye på hennes eget liv som det June Osbourne gjør i «The Handmaid's Tale». Foto: NTB Scanpix
LIK ROLLEN: Elisabeth Moss har aldri før følt at en rolle i en film har liknet så mye på hennes eget liv som det June Osbourne gjør i «The Handmaid's Tale». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vil være seriøs

Selv om mange kanskje ikke har fått et forhold til Elisabeth Moss før hun var med i de populære seriene «Mad Men» og «The Handmaid's Tale», har hun vært å se i en rekke filmer siden 1990.

Allerede som åtteåring gjorde «The Handmaid's Tale»-skuespilleren sin aller første debut som skuespiller. Den gang i rollen som Robin i filmen «Bar Girls». Seinere åpnet det seg flere jobber for den unge skuespillerspiren, og i åra etter dukket hun opp i filmer som blant annet «Midnight's Child» og «Gypsy».

Helt siden den tid har den nå 35 år gamle skuespilleren dyrket sitt skuespillertalent. I dag er hun aller mest kjent fra rollene Peggy Olson i serien «Mad Men» og hovedrollen June Osbourne i den populære serien « The Handmaid's Tale».

Tross sin lange skuespillerkarriere hevder hun selv at hun aldri har tatt skuespillerjobben seriøst.

I et tidligere intervju med The Guardian forteller nemlig 35-åringen at hun alltid har vært misunnelig på de skuespillerne som klarer å være veldig interessert i jobben de gjør.

- Jeg skulle ønske jeg var mer seriøs. Jeg ser andre skuespillere og tenker at «de er så kule og de virker så interesserte», men jeg tar ikke jobben som skuespiller så seriøst. Jeg elsker jobben min, men jeg går ikke rundt og tenker at jeg redder verden - og jeg tror ikke at det jeg gjør er modig ved å finne de følelsene jeg trenger for en rolle. Jeg er bare en enkel jente, sa hun.

Mye oppmerksomhet

Særlig etter rollen i de to ovennevnte seriene har oppmerksomheten rundt den 35 år gamle skuespilleren økt voldsomt. Og selv om hun sjelden lar seg intervjue om noe som helst som angår henne på privat, har likevel ikke overskriftene latt seg vente på.

Spesielt har det relativt korte forholdet til hennes tidligere ektemann og skuespiller Fred Armisen (51), som tok slutt i 2010, igjen fått oppmerksomhet i seinere tid.

KORT EKTESKAP: I 2009 giftet Elisabeth moss seg med skuespiller Fred Armisen. Knappe året etter tok det slutt. Her er de sammen under en premiere i New York i 2009. Foto: NTB Scanpix
KORT EKTESKAP: I 2009 giftet Elisabeth moss seg med skuespiller Fred Armisen. Knappe året etter tok det slutt. Her er de sammen under en premiere i New York i 2009. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ekteskapet, som varte i knappe ett år, var ifølge E! News svært turbulent. Og da skuespillerstjerna dukket opp i det populære talkshowet «Saturday Night Live», ble nettopp forholdet tatt opp.

- Når jeg ser tilbake på det nå så innser jeg hvor ung jeg egentlig var, og på det tidspunktet tenkte jeg ikke at jeg var så ung, uttalte hun.

Til bladet Vulture uttalte hun at skilsmissen var noe av det mest forferdelige hun har vært gjennom, og som trolig har fått henne til å tenke seg om en ekstra gang før hun involverer seg med noen andre igjen.

Trives som singel

I dag er 35-åringen singel, og selv om hun tilsynelatende ser ut til å trives med det, avslørte Moss overfor Marie Claire at hun synes dating er vanskelig.

- Jeg er veldig fokusert på jobb, så det er vanskelig å finne tid til å gi av seg selv til andre, innrømmet hun.

Summer in the city on set 😉 ☀️💋 #TheKitchen

Et innlegg delt av Elisabeth Moss (@elisabethmossofficial)

Men selv om timeplanen hennes nå om dagen er fullbooket, og at erfaringene hun fikk fra sitt tidligere ekteskap har satt en støkk i henne, er hun likevel åpen for å gifte seg igjen en gang i framtida.

- Det har gått åtte år. Jeg er eldre nå, og forhåpentligvis klokere. Jeg er en romantiker, så jeg elsker bryllup, men samtidig så tror jeg ikke at man nødvendigvis må gifte seg for å få et langt og lykkelig forhold, uttalte hun og la til at heller ikke tanken på barn har vært noe som har fristet tidligere.

- Først nå den siste tiden har jeg vurdert tanken. Jeg vil bli en mor en dag. Jeg liker ideen om å videreføre det min mor videreførte til meg, sa hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!