Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Tv-stjerne sammenliknet Hollywood med Nazi-Tyskland: - Tim, har du gått fra vettet?

Tim Allen gikk altfor langt da han snakket om president Trumps innsettelsesseremoni.

I HARDT VÆR: Skuespiller Tim Allen forsøkte å spøke med Trump-motstanden i Hollywood i tv-intervju. Dét falt ikke i god jord hos alle. Foto: B<span style="font-family: inherit; background-color: initial;">ello / Splash News / NTB scanpix&nbsp;</span>
I HARDT VÆR: Skuespiller Tim Allen forsøkte å spøke med Trump-motstanden i Hollywood i tv-intervju. Dét falt ikke i god jord hos alle. Foto: Bello / Splash News / NTB scanpix  Vis mer

(Dagbladet): Det er en kjent sak at en rekke berømte Hollywood-stjerner er uttalte kritikere av USAs nyeste president, Donald Trump (70).

Berømtheter som Oscar-vinner Meryl Streep (67), popikon Madonna (58) og stjerneartist Katy Perry (32) er bare et lite knippe av dem som har uttrykt sin motstand mot landets 45. president.

Og Hollywood-motstanden mot Trump ble tema da Tim Allen (63) gjestet talkshowet til Jimmy Kimmel (49) forrige uke - men skuespilleren klarte å tråkke ganske så kraftig i salaten.

I programmet påpeker Kimmel at Allen, som fortsatt er mest kjent for 90-tallsserien «Ti tommeltotter», var til stede under Trumps innsettelsesseremoni i januar, ifølge CNN.

HAdde MED SEG GAVE: En stor politieskorte fulgte Donald Trump til Det hvite hus. Der ble han og Melania tatt imot av Obama-paret. Video: CNN Vis mer Vis mer

- Som Tyskland på 1930-tallet

63-åringen begynner dermed på en utbroderende forklaring på hvorfor han overvar presidentens innsettelse, før programlederen avbryter ham ved å si lattermildt: «Jeg angriper deg ikke!»

- Vel, det blir man i denne byen! Jeg tuller ikke, du må være veldig forsiktig på disse kanter, svarer Tim Allen.

Skuespilleren og komikeren legger til at det ikke er lett å vise noen som helst form for Trump-støtte i Hollywood:

- Du blir banket opp hvis du ikke tror på det samme som alle andre tror på. Dette er som Tyskland på 1930-tallet. Jeg vet ikke hva som skjedde. Hvis man ikke er en del av gruppa: 'Du vet hva vi mener er rett' ... Vel, jeg har kanskje et problem med det. Jeg er komiker, jeg liker å være på begge sider, sier han hos «Jimmy Kimmel Live».

TV-PROFIL: Jimmy Kimmel får besøk av store stjerner på talkshowet sitt. I vinter ledet han dessuten årets Oscar-utdeling (bildet). Foto: Chris Pizzello / Invision / AP/ NTB scanpix
TV-PROFIL: Jimmy Kimmel får besøk av store stjerner på talkshowet sitt. I vinter ledet han dessuten årets Oscar-utdeling (bildet). Foto: Chris Pizzello / Invision / AP/ NTB scanpix Vis mer

Uttalelsene til Tim Allen vekker latter blant publikum i tv-studio, men etter at sekvensen fra programmet fant veien ut i offentligheten, har han måttet tåle kraftig kritikk.

- Har du gått fra vettet?

Ifølge CNN og Variety krever Anne Frank-senteret i New York en unnskyldning fra Allen, som de siste åra har spilt i komiserien «Last Man Standing».

I et innlegg på Facebook tar senteret kraftig avstand fra utsagnene til tv-stjerna, og siterer Steven Goldstein, som er direktør for Anne Frank Center for Mutual Respect:

- Tim, har du gått fra vettet? Ingen i Hollywood i dag utsetter deg eller noen andre for det nazistene påtvang jødene på 1930-tallet: Verdens ondeste program for umenneskeliggjøring, fangenskap og brutalitet på massenivå, implementert av en hel nasjonal regjering, som opptakten til utslettelsen av nesten et helt folk.

Goldstein avslutter med å oppfordre Allen til å «komme ut av bobla si» og beklage overfor det jødiske folk - og alle andre som ble utpekt som mål av nazistene.

I skrivende stund har ikke Tim Allen kommentert kritikken fra Anne Frank-senteret.

Sammenlignet Trump med Hitler

Tidlere er for øvrig president Donald Trump blitt sammenlignet med nazistenes øverste leder, Adolf Hitler, av Anne Franks stesøster, Eva Schloss (87).

- Det vil være en total katastrofe dersom Donald Trump blir den neste presidenten i USA.

- Jeg mener han oppfører seg som Hitler ved å fyre opp under rasisme, skrev Schloss i en kommentar i Newsweek, i forbindelse med den internasjonale holocaustdagen i 2016.

ANNE FRANK: Ungjenta ble berømt etter sin død for dagboka hun skrev under andre verdenskrig. Foto: AFP / NTB scanpix&nbsp;
ANNE FRANK: Ungjenta ble berømt etter sin død for dagboka hun skrev under andre verdenskrig. Foto: AFP / NTB scanpix  Vis mer

Eva Schloss ble venn med Anne Frank i Amsterdam, etter at familiene deres hadde flyktet fra Nazi-Tyskland. I mai 1944 ble Schloss og resten av familien fanget av tyskerne og sendt til Auschwitz, der hennes far og bror døde.

Anne Frank og resten av familien ble sendt til konsentrasjonsleiren i Auschwitz bare måneder senere, i august 1944, fordi de var jøder. Anne ble deretter flyttet til Bergen-Belsen, hvor hun døde - bare 15 år gammel - etter at det brøt ut en tyfusepidemi i leiren vinteren 1944/1945.

Etter sin død ble Anne Frank verdenskjent for dagboka hun skrev mens hun og familien gjemte seg i Amsterdam under andre verdenskrig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media