«Grenseløst forelsket»-Vilde:

Tvangsinnlagt som 18-åring: - Traumatisk

- Jeg brydde meg ikke om jeg døde eller ikke.

ALVORLIG SYK: Vilde Aarset fra «Grenseløst forelsket» forteller om den tøffe tida. Foto: Privat
ALVORLIG SYK: Vilde Aarset fra «Grenseløst forelsket» forteller om den tøffe tida. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Norske Vilde Aarset (28) og engelske Hatti Bailey (28) er et av de nye parene vi blir kjent med i sesong to av «Grenseløst forelsket». De møttes over Twitter og hadde vært kjærester i ett år da programmet ble spilt inn.

I den fjerde episoden åpner Vilde seg om bakgrunnen sin og en tøff tid hun har vært gjennom. Det begynner med at Vilde er på besøk hos kjæresten i London og de sammen ser på noen stygge kommentarer førstnevnte har mottatt på TikTok om utseendet hennes.

I episoden forteller Vilde at også hun tenker slik om seg selv, og innrømmer deretter hva hun har slitt og fortsatt sliter med.

- Jeg har ikke videre utdanning etter videregående da jeg måtte sette meg selv først fordi jeg ble veldig, veldig syk. Jeg slet veldig med en heftig spiseforstyrrelse, anoreksi, som har påvirket meg fram til nå. Det er fortsatt noe jeg sliter med, men ikke på samme nivå.

PREMIERE: Discovery+ er i full gang med den nye serien «Grenseløst forelsket». Vi har tatt en prat med AnneMa (62), som er gift med den 33 år yngre Dundar fra Tyrkia, og hun svarer på spørsmålet «alle» spør seg. Video: Andreas Hara Fadum/Discovery+. Reporter: Luna Lea. Vis mer

- Tok overhånd

Overfor Dagbladet forteller Aarset at det hele begynte på videregående.

- Jeg har alltid hatt problemer med kroppen min, men aldri til det nivået der jeg tenkte jeg skulle gjøre noe med det.

Etter hvert ble det imidlertid for mye for henne, og det eneste hun klarte å ta kontroll over var maten.

USIKKER: Vilde forteller at hun alltid har vært usikker på kroppen sin. Foto: Privat
USIKKER: Vilde forteller at hun alltid har vært usikker på kroppen sin. Foto: Privat Vis mer

- Det begynte veldig rolig og ikke så merkbart, men så tok det plutselig overhånd, og jeg gikk fra å miste noen kilo til å ikke klare å stoppe. Jeg ble helt oppslukt og måtte slutte på skolen fordi jeg ikke hadde energi til å fortsette.

Til tross for det innså hun ikke selv at hun var syk. Hun levde i fornektelse og det gjorde henne ingenting at hun måtte slutte på skolen, da det bare ga mer tid til å opprettholde spiseforstyrrelsen. Aarset innså ikke at hun var syk før det hadde gått veldig langt.

«GRENSELØST FORELSKET»: I «Grenseløst forelsket» får vi blant annet bli kjent med norske Josephine og brasilianske Luiz, som åpner seg om noen av utfordringene de har møtt på i forholdet. Video: Rød Løper/Discovery+ Reporter: Luna Lea Vis mer

Tvangsinnlagt

- Jeg følte at jeg hadde kontroll og at jeg ikke var syk, men så er det litt sånn at man har kontroll helt til man ikke har det lenger, og for meg hadde det gått så langt at det var for seint å snu på egen hånd.

Som 18-åring ble Aarset tvangsinnlagt.

TVANGSINNLAGT: Som 18-åring ble Vilde Aarset tvangsinnlagt. Foto: Privat
TVANGSINNLAGT: Som 18-åring ble Vilde Aarset tvangsinnlagt. Foto: Privat Vis mer

- Det var veldig traumatisk og skjedde veldig plutselig. Foreldrene mine vekket meg en dag og sa at legen var på vei hjem til oss. Det kom helt ut av det blå så jeg hadde ingen sjanse til å forberede meg.

- Jeg tenkte jeg skulle lure han, slik jeg hadde lurt mange andre og derfor sluppet unna innleggelse ganske lenge. Man blir veldig flink til å lyve og manipulere folk - jeg ble en ganske annerledes person da jeg var syk.

Men legen hadde sett slike tilfeller før og lot seg ikke lure. Aarset fikk valget: enten kunne foreldrene kjøre henne til sykehuset, eller så ville politiet komme og hente henne hvis hun nektet.

- Jeg så ikke hvor syk jeg var og brydde meg heller ikke om jeg døde eller ikke. Noe måtte bli gjort noe fra utsida, forklarer 28-åringen.

FANT KJÆRLIGHETEN: Tore Lyngbø er hodestups forelsket i den 27 år yngre alenemoren Richiel Samilan Sablas fra Filippinene. Nå er planen å få henne til Norge, og den reisen får man se i «Grenseløst forelsket» på Discovery+. Reporter: Luna Lea. Video: Andreas Fadum / Discovery+ Vis mer

- Reddet livet mitt

Aarset var innlagt på sykehus i en måned og ble deretter sendt til DPS hvor hun var i fem måneder. Etter et halvt år var det klart for at hun kunne reise hjem.

INNLAGT: Vilde Aarset tilbrakte til sammen seks måneder innlagt på sykehus og DPS.Foto: Privat
INNLAGT: Vilde Aarset tilbrakte til sammen seks måneder innlagt på sykehus og DPS.Foto: Privat Vis mer

- Det var både en lettelse å komme hjem, samtidig som det var en vanskelig omvending. Jeg var plutselig helt på egen hånd og det var skummelt å stå alene. Jeg hadde egentlig planer om å gå rett tilbake der jeg var før jeg ble lagt inn, men det gikk ikke fordi jeg ble fulgt såpass tett.

Selv om hun har litt å utsette på selve behandlingssystemet, legger hun ikke skjul på at det var riktig å legge henne inn.

- Innleggelsen reddet livet mitt.

VANSKELIG: Anne Marit Yuvali (61) giftet seg med tyrkiske Dundar (28) i serien «Grenseløst forelsket». Nå åpner hun opp om bakgrunnen og corona-tida som stakk kjepper i hjulene. Video: Luna Lea/Rød Løper. Reporter: Luna Lea. Vis mer

Fikk beinskjørhet

Vendepunktet som skulle hjelpe Aarset mot en friskere hverdag ble tanken på småbrødrene. Den yngste broren var veldig liten på den tida og husket bare storesøstera som syk.

- At jeg var syk ble på en måte hans barndom, og det fikk jeg så ufattelig dårlig samvittighet for. Så jeg bestemte meg for å bli en bedre storesøster, og ikke så selvsentrert og egoistisk som jeg ble da jeg var syk.

- Jeg fikk også et brutalt møte med meg selv da jeg ble diagnostisert med beinskjørhet i en alder av 18. Det var den første gangen jeg kjente på konsekvensene av det jeg drev på med.

Nå går det imidlertid bedre med Aarset, selv om hun fortsatt bærer med seg sykdommen hver dag.

- Det er fortsatt noe som sitter i og som jeg sliter med i hverdagen. Jeg har vanskeligheter med å forholde meg til min egen kropp og synes mat kan være utfordrende - men det er enklere å håndtere nå fordi jeg har fått meg noen verktøy gjennom mange år med behandling.

SLUTT: Vi ble kjent med ektefellene Josephine og Louis i den første sesongen av «Grenseløst forelsket». Nå kan Josefine fortelle hvorfor forholdet tok slutt. Video: Rød Løper/Discovery+ Vis mer

Hyller kjæresten

I «Grenseløst forelsket» er det tydelig at Aarset og Bailey har det fint sammen. Ved spørsmål om hva kjæresten har betydd for at hun skal klare å bevare en friskere hverdag, holder hun ikke tilbake på rosen.

- Hun har vært alt for meg. Det å være i et forhold hvor du føler deg elsket og hvor man vil bli den beste utgaven av meg selv er veldig fint. Jeg vil at vi skal gjøre ting hun har lyst til å gjøre og da må jeg ha energi og spise. Jeg kan ikke sitte hjemme og fokusere på hvor mye og lite jeg kan spise den dagen.

KJÆRESTER. Hatti Bailey fra England og Vilde Aarset fra Norge møttes gjennom Twitter. Foto: Privat
KJÆRESTER. Hatti Bailey fra England og Vilde Aarset fra Norge møttes gjennom Twitter. Foto: Privat Vis mer
GOD HJELP: Vilde roser kjæresten og hvordan hun hjelper henne. Foto: Privat
GOD HJELP: Vilde roser kjæresten og hvordan hun hjelper henne. Foto: Privat Vis mer

- Hun har dratt meg litt ut av min egen tankegang. Jeg vil skape et liv med henne uten at spiseforstyrrelsen skal stå i veien for enda flere ting. Den har stoppet meg fra mye - og jeg har latt den, men nå er det nok. Jeg skal ikke la spiseforstyrrelsen styre lenger.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer