<strong>- SYND:</strong> Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen får nå kritkk for en melding han skrev på Twitter om «Skam». Foto: Skjermdump / NRK
- SYND: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen får nå kritkk for en melding han skrev på Twitter om «Skam». Foto: Skjermdump / NRK Vis mer

Tvitret om kroppspress og «Skam»: - Bagatelliserer kroppspress og spiseforstyrrelser

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen får kritikk. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det har vært mye blest rundt den nye traileren til den kommende «Skam»-sesong tre. Mange har hyllet den populære NRK-serien som har tatt opp vanskelige temaer som festvoldtekter og homofili.

Men det er ikke alle som er like positive til den nye sesongen.

Traileren NRK publiserte for å «tease » den kommende sesongen viser flere av «Skam»-guttene halvnakne i en garderobe mens de kaster melk og vann på hverandre. Samtlige av guttene i traileren er veltrente, noe som får flere til å reagere.

Bryr seg ikke?

Det var Kjersti Westeng i Nettavisen som først tok opp temaet. I et blogginnlegg med tittelen «- De ser jo ut som Calvin Klein-modeller!» tar hun et oppgjør med kroppsfokuset i traileren.

Blogginnlegget har gått sin seiersgang i sosiale medier, og flere sier seg enig med Nettavisens journalist.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, derimot, ser ut til å bry seg mer om hva mediene skriver om, enn selve debatten.

<strong>- BØR TA DEBATTEN PÅ ALVOR:</strong> Kunnskapsministeren.Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
- BØR TA DEBATTEN PÅ ALVOR: Kunnskapsministeren.Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

På sin twitterkonto la kunnskapsministeren ut en melding til VGs sak om Kroppspress hvor han skriver følgende;

«Skam beskyldes for kroppspress. Korrekt overskrift: Skamklipp gir reaksjoner når @VGnett ringer for å insistere på at folk mener noe om dette»

- Problematikk

Irene Kingswick er generalsekretær for Rådgiving om spiseforstyrrelser (ROS). Det er en landsdekkende organisasjon for alle som har utfordringer knyttet til kropp, mat og trening. Hun er i tillegg daglig leder for Senter for spiseforstyrrelser i Stavanger.

Hun er ikke kjent med Røe Isaksens melding på Twitter, men mener det kan være problematisk etter å ha hørt hva den inneholder.

- Det er jo en viss problematikk i at en minister bagatelliserer tema som kroppspress og spiseforstyrrelser. Han som minister kan ha en tung påvirkningskraft og det er ikke hans jobb å gjøre dette, forklarer Kingswick.

Hun mener kunnskapsministeren er en utmerket person til å initiere en debatt om kroppspress, noe hun mener er fraværende i norsk politikk.

- Vi opplever at en debatt om kroppspress og spiseforstyrrelser er for lite på dagsorden. Vi hører faktisk sjeldent noe som helst. Dette er et alvorlig samfunnsproblem politikerne må ta på alvor, sier hun og fortsetter:

- Han har mulighet til å skape større blest rundt det og å få i gang en diskusjon. Heller det enn å gå bombastisk ut på Twitter, forteller hun.

- Kan føre til spiseforstyrrelser og depresjoner

Da Dagbladet skrev om «Skam»-traileren tidligere denne uka, stilte blant andre idrettsprofessor Jorun Sundgot Borgen ved NIH seg kritisk.

- Det har aldri vært så mye fokus på å ha en perfekt kropp som nå. Blant gutter skal det trenes store mengder, de skal spise riktig og redusere fettmassen. Unge gutter utsettes for et stadig kroppspress hele døgnet, uttaler hun til Dagbladet.

Borgen mente da at denne fremstillingen av unge, veltrente gutter er «veldig uheldig» av NRK. Hun sier det kan ha konsekvenser.

- Flere gutter får et dårlig forhold til sin kropp. Jo lenger man er unna den såkalte idealkroppen, jo mer vil det påvirke deg negativt psykisk. I verste fall kan dette føre til spiseforstyrrelser og depresjoner, forteller hun.

Kunnskapsdepartementet ved kommunikasjonsrådgiver Hong Pham opplyser at Røe Isaksen er på ferie og derfor ikke tilgjengelig til å kommentere saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer