<strong>ÅREST DELTAKERE:</strong> Dette er årets deltakere i «Top Model». Foto: FEM
ÅREST DELTAKERE: Dette er årets deltakere i «Top Model». Foto: FEM Vis mer

TVNorge omtaler kvinner med størrelse 38 som «formfulle»: - Dette er forkastelig

FEM vil satse på «formfulle modeller». Deltakernes størrelse? 38 og 40. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tidligere i år ble det klart at en ny sesong av det populære og debatterte reality-programmet «Top Model» igjen skal gå på norske tv-skjermer.

Det er kanalen FEM som skal sende programmet, som forkaster de tradisjonelle modellkravene og åpner opp for at årets modeller ikke trenger å være syltynne.

Prosjektleder for nye «Top Model», Astri Lundberg, har tidligere sagt til Dagbladet at den store endringen i årets sesong er at det åpnes opp for modeller med former.

- Dette er ekstremt

I VG i dag presenteres jentene som er med i årets program. Leder for Minmote.no, Martine Lunder Brenne, skriver samtidig i en kommentar at de seks norske deltakerne bruker størrelse 38. Noen er 40.

Dette får flere til å reagere.

- Det å kalle kvinner som bruker størrelse 38 og 40 for formfulle er ganske ekstremt. Dette er svært uheldig og enda en bekreftelse på hvor ekstremt fokuset på kropp har blitt. Jeg synes dette er forkastelig, sier Jorunn Sundgot-Borgen, prosessor ved Idrettshøgskolen, til Dagbladet.

Hun fortsetter:

- Jeg ønsker alle forsøk på å normalisere kvinnekroppen velkommen, men dette er et villspor. Kroppshysteriet er utslettende for mange og påvirker helsa til svært mange unge. Dette programmet bidrar på ingen måte til å normalisere bildet av en kvinnekropp.

«Plus size»

Hun får støtte av Mari Ourom, daglig leder for senteret for rådgivning om spiseforstyrrelser i Oslo og Akershus.

- Dette vil ha en negativ innvirkning på unge som ser programmet. Det forsterker kroppsfokuset som allerede er i samfunnet, og vil få flere til å føle at de er større enn normalen. Mange har kanskje heller aldri tenkt på seg selv som en størrelse, men nå kan de se programmet og oppleve seg selv som «plus size», sier Ourom.

Hun mener det er flott at man tar inn jenter som ikke er syltynne i slike programmer, men at det burde vært en selvfølge.

- Man skal ikke gjøre noe ut av dette. Det burde vært en selvfølge fra starten av, sier Ourom.

I en pressemelding om programmet skriver Discovery, som eier FEM, at den internasjonale modellscenen forandrer seg og at markedet for modeller med sunne kroppsidealer er raskt økende.

- I tråd med endringer i motebildet, trenger ikke modellspirene i årets sesong være syltynne, står det i pressemeldinga som ble sendt ut i april.

<strong>STØRRELSE 38:</strong> Dagbladets journalist, Mari Sand Malm, er selv størrelse 38. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STØRRELSE 38: Dagbladets journalist, Mari Sand Malm, er selv størrelse 38. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det er bra!

Selvom flere er kritiske til programmet, får nye «Top Model» støtte av relasjonsterapeut Dora Thorhallsdottir.

- Jo mer vi får se naturlige kropper, jo bedre er det. Derfor er jeg positiv til denne runden av «Top Model». Gjennom dette kan unge jenter se at normale, formfulle kropper blir løftet fram som noe fint sier hun, og fortsetter:

- Unge jenter blir eksponert for retusjerte, syke kropper hele tiden. De er lett påvirkelige og mange tror dessverre at det er dette som er normalt. Med dette programmet får vi en stor innrømmelse fra motebransjen, samtidig som man får vist fram naturlige kropper. Det er bra!

Discovery: Inviterer eksperter på visning

Mediesjef i Discovery, Hanne McBride, er overrasket over kritikken mot programmet.

- Jeg er litt overrasket over at Sundgot-Borgen får det å være formfull til å høres negativt ut. Vi definerer ikke størrelse som verken positivt eller negativt i vårt program, men konstaterer at den tradisjonelle modellverdenen opererer med idealer som for de aller fleste jenter er helt uoppnåelige, sier McBride.

- Vi har vært tydelige i vår kommunikasjon rundt dette programmet at det handler om at kvinner er vakre i virkeligheten, så vel som i modellverden, helt uavhengig av farge, fasong og størrelse, sier McBride.

Hun fortsetter:

- For øvrig er vi godt vant til at programmer som ikke er ferdige, og ikke har vært vist, kritiseres og beskyldes for å være noe annet enn de er. Vi har en intern førvisning neste uke, og jeg ønsker både Sundgot-Borgen, Thorhallsdottir og Ourin velkommen til både å se på og snakke om Top Model 2016 med oss da.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer