Mohamed Al-Fayed:

Ukjent Norden-kobling avslørt

Har trolig gått under radaren hos flere.

GODT GIFT: Mohamed Al-Fayed, Dodi Al-Fayeds far, har vært tilsynelatende lykkelig gift med Heini Walthén i over 37 år. Det er nok likevel mange som ikke har fått med seg detaljene om hvem hun er. Foto: Richard Young/REX/NTB
GODT GIFT: Mohamed Al-Fayed, Dodi Al-Fayeds far, har vært tilsynelatende lykkelig gift med Heini Walthén i over 37 år. Det er nok likevel mange som ikke har fått med seg detaljene om hvem hun er. Foto: Richard Young/REX/NTB Vis mer
Publisert

Den svært populære Netflix-serien «The Crown» har etterlatt mange seere både fascinert og sjokkert gjennom fem sesonger. I serien får man følge den britiske kongefamilien fra midten av 1940-tallet, og det har dermed dukket opp flere interessante ting om familien.

Seerne har forsøkt å google seg gjennom et univers av spennende kongelig fakta, for å se om det som kommer fram i serien faktisk stemmer, eller om det er funnet på for spenningens skyld.

PREMIERE: Sesong 5 av «The Crown» har premiere på Netflix 9. november. Video: Netflix Vis mer

Vi har flere ganger omtalt ulike kongelig fakta som kommer fram i serien, deriblant flere rojale mysterier.

Da sesong fem nylig ble sluppet, dukket det opp enda mer som seerne kanskje ikke har tenkt over, deriblant en nordisk kobling.

Mistet livet

Den femte sesongen i rekken fokuserer på livet i åra før prinsesse Dianas død. Det er den tragiske ulykken i Pont de l'Alma-tunnelen i Paris, i 1997, som kanskje har bitt seg mest fast i minnet hos folket, etter det som sies å være en av verdens mest kjente bilulykker.

I bilen satt Diana, kjæresten Dodi Al-Fayed, sjåføren Henri Paul og sikkerhetsvakten Trevor Rees-Jones. De to førstnevnte døde øyeblikkelig, mens Rees-Jones ble hardt skadet.

PÅ FERIE: Bare måneder før Dodi og Diana gikk bort i ulykken, var de på ferien sammen i St. Tropez. Foto:Patrick Bar-Nice Matin / AP Photo / NTB
PÅ FERIE: Bare måneder før Dodi og Diana gikk bort i ulykken, var de på ferien sammen i St. Tropez. Foto:Patrick Bar-Nice Matin / AP Photo / NTB Vis mer

I tida før ulykken befant prinsesse Diana og Al-Fayed seg i både Villa Windsor og på Hôtel Ritz. Det oppholdsstedene har til felles, er at begge er eid av Al-Fayeds far - Mohamed Al-Fayed.

God for 22 milliarder

Al-Fayed ble født i Egypt i 1929, og bygde seg i voksen alder opp til å bli en svært suksessrik businessmann.

I 1979 gikk han til innkjøp - tross vanskeligheter med å bli trodd på - av det ærverdige hotellet Ritz i Paris. Ifølge New York Times sådde nemlig det britiske Nærings- og handelsdepartementet tvil rundt Al-Fayeds opprinnelse, rikdom, forretningsinteresser og ressurser.

HARRODS: Mohamed Al-Fayed ble eier av luksusvarehuset Harrods i 1984. Foto: Denis Jones / Evening Standard / REX / NTB
HARRODS: Mohamed Al-Fayed ble eier av luksusvarehuset Harrods i 1984. Foto: Denis Jones / Evening Standard / REX / NTB Vis mer

Det ble heller ikke bedre av at han noen år seinere, i 1984, kjøpte opp luksusvarehuset Harrods i London - et kjøp som gjorde Al-Fayed til en svært rik mann.

Ifølge Forbes er 93-åringen i dag verdt over 1,9 milliarder dollar, noe som tilsvarer rundt 22 milliarder norske kroner.

FRYKT: Harry og Meghan intervjues av Oprah Winfrey. Harry fryktet gjentakelse av Diana-tragedien. Video: CBS: Vis mer

I åra som fulgte kom han, som følge av sin posisjon i samfunnet, tettere inn på den britiske kongefamilien, og knyttet etter hvert et nært vennskap til den nå avdøde prinsesse Diana.

Vennskapet ble også ekstra sterkt etter at hans førstefødte sønn, Dodi Al-Fayed, som han fikk med Samira Khashoggi i 1955, begynte å tilbringe mer tid med Diana.

Forelsket i finsk kvinne

Det korte ekteskapet med Khashoggi, som de innledet i 1954, gikk ad undas bare to år seinere, i 1956, etter rykter om utroskap.

Kjærligheten ventet imidlertid i neste sving for Al-Fayed, som noen år etter skilsmissen fikk øynene opp for den finske sosietetskvinnen Heini Wathén (67).

NORDISK: Mohamed Al-Fayed forelsket seg raskt i finske Heini Wathén. Her avbildet i 2010. Foto: Richard Young / REX / NTB
NORDISK: Mohamed Al-Fayed forelsket seg raskt i finske Heini Wathén. Her avbildet i 2010. Foto: Richard Young / REX / NTB Vis mer

Nettopp denne koblingen til Norden har nok gått i glemmeboka for de aller fleste, helt til det altså nå dukket opp igjen i den femte sesongen av «The Crown». Wathén spilles i serien av den svenske skuespilleren Hanna Alström (41).

Der er det også tydelig at forretningsmannen nærmest ble forelsket i det sekundet han la øynene på Wathén.

Fikk hjelp av sønnen

Wathén ble født i Hanko i Finland en kald februardag i 1955. Som 17-åring vant hun flere skjønnhetskonkurranser i hjemlandet, og etter endt skolegang dro hun til Paris for å jobbe som modell.

FÅR STATUE: Prins Harry og Prins William avduker statue av Diana på prinsessas 60-årsdag. Vis mer

Hun har også representert Finland i en missekonkurranse, uten å komme til finalen. Det var under denne missekonkurransen hun først møtte Dodi Al-Fayed, som blant annet skaffet henne modelljobb for motehuset Balmain.

I ettertid fant hun altså kjærligheten med Dodis far, Mohamed, til tross for 26 års aldersforskjell. I 1985 ble de mann og kone.

Etter hvert fikk også paret fire nye barn - Jasmine (41), Karim (39), Camilla (37) og Omar (35).

I foreldrenes fotspor

Barna har i aller høyeste grad gått i foreldrenes fotspor, og alle fire er i dag vellykkede businessmenn- og kvinner.

Jasmine Al-Fayed jobber i dag som designer, utdannet ved London College og Fashion. Camilla Fayed er restauranteier, blant annet bak den populære restauranten Farmacy i London, skriver GQ. Omar Fayed er miljøverner, i tillegg til en teknologi- og romfartsgründer, ifølge Tatler.

STOLTE FORELDRE: Mohamed og Heini med barna Omar, Karim og Camilla. De har også datteren Jasmine. Foto: Richard Young/REX/NTB
STOLTE FORELDRE: Mohamed og Heini med barna Omar, Karim og Camilla. De har også datteren Jasmine. Foto: Richard Young/REX/NTB Vis mer

Sønnen Karim, som ble døv da han var spedbarn, har startet en fotballklubb for hørselshemmede, i tillegg til å ha jobbet for det britiske fotballaget Fulham - som faren eide fram til 2013, ifølge CNN.

I dag bor Al-Fayed og kona i Surrey i England, samt deler av tida i Esbo i Finland, hvor de eier en luksusvilla.

Søksmål

I juni i år møtte Heini Wathén-Fayed i det britiske rettssystemet, for å forsøke å stoppe utbyggingen av et begravelsessted nær parets hjem i Surrey, ifølge Evening Standard.

Hun valgte derfor å saksøke kommunen, etter at de planla å bygge et begravelsessted med et krematorium, en seremonisal med 120 seter, et minneområde, en minnehage og parkering.

GRØNT: Milliardæren og kona eier dette huset i Surrey i England, bare minutter unna London (hvis du reiser med helikopter, slik paret gjør). Foto: Jeremy Selwyn/Evening Standard/REX/NTB
GRØNT: Milliardæren og kona eier dette huset i Surrey i England, bare minutter unna London (hvis du reiser med helikopter, slik paret gjør). Foto: Jeremy Selwyn/Evening Standard/REX/NTB Vis mer

- Vi flyttet dit på grunn av det grønne beltet, og lokale innbyggere ønsker å beholde det slik. Det er et fredelig og naturlig område, og vi ønsker at mer land skal bevares, sa hun i retten.

Det skulle ligge bare 800 meter fra parets hjem - et verneverdig landsted - som Al-Fayed har eid siden 70-tallet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer