«Ukjent» par dukket opp på slottsbalkongen: - Fikk mye oppmerksomhet

I slekt med den norske kongefamilien. 

HVEM ER PARET I MIDTEN? Mellom det finske presidentparet og det svenske kronprinsesseparet står et heller ukjent tredje par. Få visste antakelig at kvinnen i rødt er tremenningen til kronprins Haakon. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HVEM ER PARET I MIDTEN? Mellom det finske presidentparet og det svenske kronprinsesseparet står et heller ukjent tredje par. Få visste antakelig at kvinnen i rødt er tremenningen til kronprins Haakon. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Flere tusen hadde møtt opp for å få et glimt av den norske kongefamilien på slottsbalkongen seint i ettermiddag.

Kongeparet sparket i gang sitt felles 80-årsjubileum i dag, som skal vare to dager til ende, og ble hyllet med bursdagssang og rørende ord fra Bjarte Hjelmeland.

På balkongen sto også det finske presidentparet, i tillegg til Sveriges kronprins- og prinsepar. Mellom dem sto et tredje par, som antakelig er hakket mer ukjent for de fleste. På sosiale medier har flere spurt seg hvem spesielt den rødkledde brunetten er, og hva hun gjør i kongeparets bursdagsfest.

PÅ BALKONGEN: Desirée Kogevinas og Carlos Eugster tittet ned på folkehavet mellom Sveriges prinse-og kronprinsessepar. Vi skulle likt å vite hva Victoria tenker på i dette øyeblikket ...  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅ BALKONGEN: Desirée Kogevinas og Carlos Eugster tittet ned på folkehavet mellom Sveriges prinse-og kronprinsessepar. Vi skulle likt å vite hva Victoria tenker på i dette øyeblikket ...  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

I slekt med kong Harald

Kvinnen i rød kjole heter Desirée Kogevinas, og er en av døtrene til den svenske grevinnen Madeleine Bernadotte (nå Kogevinas), som igjen er datteren til avdøde prins Carl Bernadotte, eller «onkel Mulle», som var kong Haralds onkel.

Madeleine Kogevinas er altså kusinen til kong Harald og prinsesse Astrid. Dermed er Desirée tremenningen til kronprins Haakon og prinsesse Märtha.

Navnet Kogevinas kommer fra Desirées greske far, Nicolas Kogevinas, forklarer TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland.

SKØYER: Under kongeparets 80-årsfeiring underholdte prinsen publikum med sitt eget show. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Hun var blant dem som fikk mye oppmerksomhet fra publikum og presse både på slottsbalkongen, og i den kongelige prosesjon ved festen på Slottet tirsdag kveld. Både på grunn av sin flammende røde asymmetriske aftenkjole, sitt greske gulldiadem og sine åpne aftensandaler, sier kongehuseksperten, som peker på at Desirées antrekk er på kanten av hva som aksepteres innenfor kongelig etikette.

Mannen ved siden av Desirée Kogevinas heter Carlos Eugster, og var Kogevinas' ledsager for anledningen. De to står oppført på gjestelisten sammen - under gjester fra Sverige. Dette fordi onkel Mulle var svenskfødt, i likhet med mora til Madeleine Bernadotte.

Desirée Kogevinas bor, ifølge sin egen Facebook-profil, egentlig i Sveits. Det finnes ellers lite informasjon om den kongelige gjesten, som er født i Belgia i 1977, ei heller i svenske medier. Hun ble heller ikke nevnt med navn av kommentatorene i NRKs direktesending fra slottsbalkongen.

- HURRA!: Flere tusen var samlet på Slottsplassen under feiringen av kongeparets 80-årsdager. Her synger publikum og Garden bursdagssangen. Video: NTB Scanpix Vis mer

Godt representert

Inntil 40 gjester fra Europas kongehus, i tillegg til det islandske og det finske presidentparet, tar del i kongeparets folkefest.

Fra Sverige er dronning Silvia (73), kong Carl Gustaf (71), kronprinsesse Victoria (39) og prins Daniel (43) på plass

Også prins Carl Philip (37) og prinsesse Sofia (32), som er gravid med sitt andre barn, deltar.

Prins Joachim (47) og prinsesse Marie (41) fra Danmark skal bare delta under onsdagens markering, mens dronning Margrete (77), kronprins Frederik (48) og kronprinsesse Mary (45) er med både i dag og i morgen, melder Kongehuset.

Det har også kommet gjester som har litt lenger reisevei enn våre naboer.

FEIRER: Kronprins Håkon og Prinsesse Märtha Louise taler til Kong Harald og dronning Sonja under gallamiddagen på Slottet i anledning kongeparets 80-årsfeiring. Video: NTB Scanpix Vis mer

Hele veien fra Monaco kommer fyrst Albert (59), mens fra Belgia møter Kong Philippe (57) og dronning Mathilde (44) opp.

Kortreist mat

I dag ble kvelden avsluttet med gallamiddag på Slottet, der det ifølge NTB sto kortreist norsk mat på menyen.

Gjestene fikk blant annet servert kalv med tartelett (erter og neper), lime og oxalis mousse med sitron/ingefærmarmelade, kongekrabbe og laksetartar.

Til sammen var 183 personer invitert til kveldens fest, som var en god blanding av kongelige, politikere, finansfolk og andre kjendiser. Tradisjonen tro håndhilste kongeparet på alle de festkledde gjestene.

Før selve middagen startet, holdt kong Harald tale.

- Jeg ser tallet 80, og har vanskelig med å forstå at dette tallet har noe med meg å gjøre. Det har i hvert fall ikke noe med dronningen å gjøre. Hun er utrolig sprek. Jeg har hatt vanskeligheter med å holde tritt med henne i flere år, spøkte han til stor latter fra gjestene.

Prinsesse Märtha Louise og kronprins Haakon hyllet også foreldrene med velvalgte ord.

Festen fortsetter i morgen, først med et mini-cruise på Kongeskipet, deretter med fest i Operaen.

TALER: Kong Harald taler under gallamiddagen på slottet i anledning feiringen av kongeparets 80-årsdager. Video: NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer