DISKUTERTE BURKA: «Top Gear»-programlederne Richard Hammond, James May og Jeremy Clarkson. Foto: STELLA PICTURES
DISKUTERTE BURKA: «Top Gear»-programlederne Richard Hammond, James May og Jeremy Clarkson. Foto: STELLA PICTURESVis mer

- Under burkaen var det g-streng og strømper

«Top Gear»s Jeremy Clarkson ergrer på seg tv-seere med burkauttalelser.

||| (Dagbladet): «Top Gear»-programleder Jeremy Clarkson (50) har kastet seg inn i burkadebatten som for tida blåser over Europa.

Den frittalende programlederen fikk en mengde klager da han fortalte at han hadde sett en muslimsk kvinne med dristig undertøy under burkaen, ifølge Daily Mail.

Uttalelsen kom da Clarkson og programlederkollegaene Richard Hammond (40) og James May (47) diskuterte hvordan man som sjåfør best kan unngå å la seg distrahere av kvinnelige fotgjengere.

Farlige kvinner - Folk forestiller seg at den farligste tida av året å kjøre på er november eller februar, med mørke netter, tåke og is, forklarte Clarkson.

- Men vi snakket om dette her en dag og vi tror den farligste tida å kjøre bil på er nå. Vi har sol, lett bris, jenter i korte skjørt - det er farlig fordi det ikke går an å la være å kikke. Det er ikke fysisk mulig.

Hammond var enig i at det i motsetning til å la være å se på jenter, er fysisk mulig å la være å kjøre mens man snakker i mobiltelefonen eller å sette seg bak rattet når man er full.

SØNDAGENS PROGRAM: Jeremy Clarkson hadde besøk av Tom Cruise og Cameron Diaz i programmet, men diskuterte ikke burkabruk med dem. Foto: SCANPIX
SØNDAGENS PROGRAM: Jeremy Clarkson hadde besøk av Tom Cruise og Cameron Diaz i programmet, men diskuterte ikke burkabruk med dem. Foto: SCANPIX Vis mer

- Synes du ikke at det her er en grunn til å bruke burka? Da ville jo problemet forsvunnet, sier Hammond.

G-streng under burka Clarkson er uenig, og mener at burka slettes ikke fungerer.

- Jeg var i en drosje i Piccadilly her en dag da en kvinne som gikk over veien foran meg i full burka snublet i fortauet og ramlet. Fram kom det, en rød g-streng og strømper. Jeg lover at det skjedde. Drosjesjåføren kan bekrefte historien, sier Clarkson.

Mer en seks millioner seere fikk med seg programmet som sendtes på BBC i Storbritannia søndag kveld, og innen mandag morgen hadde flere seere tatt kontakt med statskanalen for å klage.

Også kjendiser er opprørte over Clarksons uttalelser, og artisten Lily Allen (25) skrev at historien var smakløs på twitter-sida si.

Et nettverk for muslimske kvinner i Storbritannia kritiserer programmet på grunn av spøken om at burka kan hindre sjåfører i å bli distrahert av fotgjengere.

ERGRER PÅ SEG SEERE: Jeremy Clarksons kommentarer og lettkledde kvinner i eller uten burka falt ikke i god jord. Foto: SCANPIX
ERGRER PÅ SEG SEERE: Jeremy Clarksons kommentarer og lettkledde kvinner i eller uten burka falt ikke i god jord. Foto: SCANPIX Vis mer

- Debatten rundt bruk av burka er alvorlig, og burde ikke gjøres narr av offentlig. Vi bør heller ha en seriøs dialog, sier Faeeza Vaid fra The Muslim Women's Network UK til Daily Mail.

Burkadebatt Burkadebatten blåser over Europa i disse dager. I april fikk Belgia forbud mot å bære ansiktsdekkende plagg som burka og nikab på offentlig sted.

Frankrike har tok et langt skritt mot et burkaforbud når nasjonalforsamlingen vedtok en resolusjon mot heldekkende muslimske hodeplagg.

I Italia, Spania og Sveits har enkelte lokale myndigheter forsøkt å gjøre det forbudt å bruke ansiktsslør, mens nederlenderne mener et fullt forbud strider mot religionsfriheten. Forbud i skoler og offentlige kontorbygg er under diskusjon.

Forbudene anklages for å diskriminere muslimer og spre stereotypier om islam, og Amnesty International har advart om at slike lover vil bryte med internasjonal lov - inkludert ytrings- og religionsfrihet.

Det ligger foreløpig ikke an til noe forbud i Norge. Justisdepartementet konkluderte med at det vil være i strid med Menneskerettskonvensjonens punkt om religionsfrihet, etter at Frp hadde fremmet forbudsforslag.

DISTRAHERENDE: «Top Gear»-programlederne er enige i at lettkledde kvinner i sommerbrisene langs veiene er farligere enn mørke netter, tåke og is. Foto: Mette Randem/Dagbladet
DISTRAHERENDE: «Top Gear»-programlederne er enige i at lettkledde kvinner i sommerbrisene langs veiene er farligere enn mørke netter, tåke og is. Foto: Mette Randem/Dagbladet Vis mer
GJENSTAND FOR DEBATT: En kvinne kledd i burka i Brussel. Foto: SCANPIX
GJENSTAND FOR DEBATT: En kvinne kledd i burka i Brussel. Foto: SCANPIX Vis mer