- Under hans verdighet

Medieeksperter slakter svenskekongens håndtering av «skandaleboka».

ORDKNAPP KONGE: Svenske kong Carl Gustaf valgte i dag å kommentere boka som handler om pikante detaljer fra hans liv. Ikke særlig lurt, mener svenske medieeksperter. Foto: Expressen
ORDKNAPP KONGE: Svenske kong Carl Gustaf valgte i dag å kommentere boka som handler om pikante detaljer fra hans liv. Ikke særlig lurt, mener svenske medieeksperter. Foto: ExpressenVis mer

(Dagbladet): Allerede dagen etter at «skandaleboka» kom i bokhandlene, valgte en ordknapp kong Carl Gustaf å kommentere boka «Carl XVI — Den motvillige monarken» på en pressekonferanse i forbindelse med årets elgjakt.

Ikke spesielt lurt, mener svenske medieeksperter.

- Dette er helt «høl i huet», ubegripelig av kongens rådgivere. Dette er den verste krisehåndteringen jeg kan komme på, sier medierådgiver Paul Ronge til Expressen.

Ikke lest den Under pressekonferansen sa kongen at han ennå ikke har rukket å lese den såkalte «skandaleboka», og at han derfor ikke ville kommentere innholdet. Han fortalte derimot at han har diskutert boka med familien og dronning Silvia.

- Det jeg forstår at boka handler om, skjedde for lang tid siden, og jeg og min familie velger derfor å se fremover, sa kongen, som ikke ville kommentere bokas troverdighet.

- Dette var helt «god dag mann økseskaft». Ingen ble noe klokere. Jeg tror ikke det var så lurt av kongen å kommentere boka. Han har ikke stanset noen spekulasjoner. Tvert i mot, sier Paul Ronge.

Ifølge den svenske avisa Dagens Nyheter skildrer boka flere påståtte hendelser som kan vise seg å være kontroversielle for det svenske kongehuset - med ville nakenfester og elskerinner som de største bokbombene. Episodene er derimot svært dårlig kildebelagt.

- Under hans verdighet Paul Ronge synes at saken blir håndtert på en helt ubegripelig måte, og mener at kongen burde ha avblåst både jakten og pressekonferanser.

- Å kommentere en bok som handler om sladder om hans sexliv, er under kongens verdighet, mener han.

HAR SNAKKET MED SILVIA: Kong Carl Gustaf sa under dagens pressekonferanse at han og familien nå ønsker å se framover.  FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
HAR SNAKKET MED SILVIA: Kong Carl Gustaf sa under dagens pressekonferanse at han og familien nå ønsker å se framover. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer

Heller ikke PR-rådgiver Niclas Lövkvist mener at kongen burde ha uttalt seg.

- Nå forventet alle seg en skikkelig uttalelse og en rimelig kommentar. Men i stedet har kongen bare skapt enda flere spørsmål, sier han til svenske Aftonbladet.

OMSTRIDT: Denne boka har fått mye oppmerksomhet i Sverige de siste dagene. Foto: STELLA PICTURES
OMSTRIDT: Denne boka har fått mye oppmerksomhet i Sverige de siste dagene. Foto: STELLA PICTURES Vis mer