Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Åsleik Engmark:

Underholdnings-Norge i sjokk: - Han tok yrket sitt som en idrettsmann

Venner og kolleger av Åsleik Engmark minnes skuespilleren. 

HØYDEPUNKTENE: Åsleik A. Engmark døde 12. februar, 51 år gammel. Han var en komiker, skuespiller, sanger, regissør og tekstforfatter. Her er høydepunktene fra hans liv. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag kom nyheten om at den norske komikeren og skuespilleren Åsleik Engmark er død. Han ble 51 år gammel, og døde brått søndag i Brussel.

- Han fikk et illebefinnende da han var på familiebesøk i Brussel. Ambulansepersonell ble tilkalt, men livet sto ikke til å redde, skrev Feelgood Scene i en pressemelding.

Engmark har hatt en enorm karrière, og har vært innom alt fra skuespill til regissering til dubbing. Han hadde et stort nettverk av skuespillere og underholdningspersonligheter rundt seg. De reagerer med sjokk på den brå dødsfallet.

- Forferdelig trist

Jo Vestly, sønn av Knerten-forfatter Anne-Cath. Vestly, har jobbet med Engmark flere ganger. Han beskriver nyheten om Engmarks bortgang som et sjokk.

- Det skal ikke ramme en mann på den alderen. Jeg kan ikke si noe annet enn at dette er forferdelig trist, sier han og fortsetter:

- Han hadde et kjempetalent og det fikk vi glede av. «Knerten» gjorde han på en unik og flott måte. De tre filmene blir stående igjen som en egen æra, forklarer han.

Vestly mener Engmark har vist stor bredde gjennom sin mangfoldige karriere.

- Som publikummer har mange fått mye glede av Åsleik. Han blir stående i historien og vil huskes, avslutter Jo Vestly.

Daglig leder i Disney Norge, Inger Warendorph, sier hun er sjokkert over nyheten.

- Dette er bare tragisk. Jeg kjente ham ikke personlig, men han har gjort mange gode roller for Disney i løpet av årene. Det er tragisk at unge mennesker går bort, og dette tapet vil bli et stort savn for bransjen, sier Warendorph til Dagbladet.

KJENT STEMME: Åsleik Engmark dubbet flere kjente animasjonsfilmer. Han huskes blant annet godt for sin tolkning av Timon i «Løvenes Konge». Foto: Mary Evans Picture, NTB scanpix
KJENT STEMME: Åsleik Engmark dubbet flere kjente animasjonsfilmer. Han huskes blant annet godt for sin tolkning av Timon i «Løvenes Konge». Foto: Mary Evans Picture, NTB scanpix Vis mer

- Han vil nok bli spesielt godt husket for sin rolle som Timon i «Løvenes Konge», for ikke å snakke om Woody i «Toy Story»-filmene. Jeg er sikker på at mange også har gode minner fra hans jobb som stemmen til Knerten i «Knerten»-filmene, sier hun videre.

Yngvar Numme samarbeidet med Engmark på dubbingen av «Løvenes Konge» i 1994. Numme var vortesvinet Pumba, mens Engmark var surikaten Timon. Stemmene deres ga blant annet liv til den dubbede versjonen av sangen «Hakuna Matata».

- Han var veldig kreativ og en dyktig standup-mann. Han var jo en veldig flink mann på alle måter. 51 år er altfor ungt, sier han på telefon fra Spania og fortsetter:

- Vi hadde jo et fantastisk samarbeid på «Løvenes Konge». Jeg har ikke sett han så mye i det siste, men jeg husker ham som flink og varm. Dette er bare tragisk, sier Numme.

- Ufattelig

Artist Marian Aas Hansen har jobbet med Engmark flere ganger. De har begge stemmer i animasjonsfilmen «Nysgjerrige Nils» fra 2006, og har samarbeidet med musikalske ting tidligere.

- Nå ble jeg helt sjokkert. Så forferdelig trist. En strålende skuespiller og en herlig fyr er borte. Jeg kan ikke si at jeg kjente han personlig, men vi var bekjente og har hatt mange hyggelige møter som kollegaer. Dette var utrolig trist, skriver hun i en SMS til Dagbladet.

KNERTEN: Åsleik Engmark har både regissert filmene om og vært stemmen til Knerten. Foto: NTB scanpix
KNERTEN: Åsleik Engmark har både regissert filmene om og vært stemmen til Knerten. Foto: NTB scanpix Vis mer

Engmark var som nevnt engasjert i revyen på Grefsen videregående skole i ungdommen. Der spilte han med flere kjente navn som Siw Anita Andersen, Jon Schau, Alex Rosén og Geir Kvarme.

- Jeg beklager, men dette er bare et sjokk som jeg opplever ufattelig. Vi kjente hverandre godt fra oppveksten på Grefsen. Jeg har dessverre ikke noe annet å si enn at det er ufattelig og vondt, skriver Kvarme i en tekstmelding til Dagbladet.

Komiker Tommy Steine beskriver Engmark som en stor kunstner.

- Som de fleste er jeg skjelven av sjokket. Åsleik er en jeg alltid har hatt stor respekt for, fordi han alltid var så profesjonell. Han lærte meg tidlig kunsten å være forberedt selv når vi gjorde impro sammen. Da vi gjorde Sommerlatter sammen i 2012 var det nettopp impro-biten vi gjorde sammen som imponerte meg mest. Jeg vil huske Åsleik som en av de flinkeste uansett sjanger i humor.

GIKK BORT: Komiker og skuespiller Åsleik Engmark er død, 51 år gammel. Han fikk et illebefinnende søndag, men livet sto ikke til å redde. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
GIKK BORT: Komiker og skuespiller Åsleik Engmark er død, 51 år gammel. Han fikk et illebefinnende søndag, men livet sto ikke til å redde. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- En stor, stor kunstner er gått bort så altfor tidlig og mine tanker går selvsagt til hans nærmeste! Åsleik er dessverre borte og det er uendelig trist, men heldigvis vil hans arbeide leve videre, sier Steine til Dagbladet

- En energiklump av en mann

Engmark var god venn med den norske komikeren Øyvind Angeltveit. De to ble kjent på midten av 1980-tallet, og var begge aktive i revygruppa «Lompelandslaget». I 2002 vant de blant annet Komiprisen for forestillingen «Lompelandslaget legger lista litt lavere».

Til Dagbladet forteller Angeltveit at dette er et sjokk.

- Han var en energiklump av en mann. Det var alltid 100 prosent energi og livsglede. Jeg tenker jo på hans barn. Dette er kjempetrist, sier han.

Angeltveit beskriver Engmark som en god og varm kollega. De hadde godt kontakt hele veien, og savnet blir stort.

- Han fant alltid på så mange hyggelige ting, og var alltid initiativrik. Jeg vil si at han tok yrket sitt som en idrettsmann. Da han meldte seg på «Skal vi danse» var jeg sikker på at han skulle vinne. Det sier det meste om Åsleik, forteller han.

- Et stort sjokk

Jon Niklas Rønning skriver til Dagbladet at han er sjokkert over tapt av sin venn og kollega. De to har jobbet sammen flere ganger, og ble med åra gode kamerater.

- Han var en uerstattelig kreativ motor både før og under forestillingene vi fikk gleden av å gjøre sammen og en entusiastisk inspirator som kompromissløst søkte nye spennende veier i humoren, forteller Rønning og fortsetter:

- Som grunnlegger av Lompelandslaget og som standup-pionér på nittitallet sørget han for nyskapning i humor-Norge, han var enormt musikalsk og fantastisk dyktig til å improvisere på scenen. Jeg har mistet en scenekollega, en venn og en inspirerende skrivepartner. Det er forferdelig tungt å ikke ha Åsleik med oss lenger, rett og slett ufattelig, sier han til Dagbladet.

- Åsleik behersket alt

Komikervennen Thomas Leikvoll beskriver Åsleik Engmark som en av de store pionerene innenfor norsk stand up.

- Da jeg så Åsleik herje på scenen første gang for mange år siden, ble jeg vanvittig imponert. Han hadde en voldsom energi og gjorde alt med den største selvfølgelighet. Han har mye av æren for at jeg selv valgte denne retningen.

IMPONERT: - Han var en multikunstner som det var umulig ikke å se opp til, sier Thomas Leikvoll. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
IMPONERT: - Han var en multikunstner som det var umulig ikke å se opp til, sier Thomas Leikvoll. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet

Vis mer

- Han var en multikunstner som det var umulig å ikke se opp til. Manusforfatter, musiker, danser, regissør - han behersket alt. Og til alt overmål var han en nær og god rådgiver for oss andre. Det er helt ufattelig at han er borte, forteller Thomas Leikvoll.

Han minnes siste gang de to sto på scenen sammen. Det var på vestlandet i fjor sommer.

- Noe helt eget

I 2010 vant Engmark «Skal vi danse» på TV 2 sammen med Nadya Khamitskaya.

«Med stor sorg i hjertet: Kjære Åsleik, kreativ og leken, proffesjonell til fingerspissene. Jeg er evig takknemlig for at jeg fikk lov til å få jobbe med deg. Det var noe helt eget. Sammen har vi laget danseøyeblikkene som jeg vil huske for alltid. Du kom brått inn i Skal vi danse-livet mitt og beriket det. Din bortgang kom like brått. Alt for tidlig. Du skulle berike verden med din kreativitet i så mange år til. Mine varme tanker går til barna og familien. Hvil i fred, kjære "Chaplin" <3», skriver Khamitskaya på Facebook.

TV-profilen Aylar Lie, som kom på andreplass i «Skal vi danse» samme år, sier til Dagbladet at Engmarks bortgang er et stort tap for norsk underholdning.

- Vi hadde mye kontakt da vi var med i «Skal vi danse» og jeg husker at jeg ble imponert over hvor mye energi han hadde. Han var en trebarnspappa i 40-årene men gikk «all in» i alt han gjorde, og var veldig imponerende.

- Selv om vi var konkurrenter, hadde vi en veldig god tone, og da det nærmet seg finalen, bodde vi nærmest sammen på dansehallen. Nyheten om hans bortgang kommer som et stort sjokk, sier hun.

STAKK AV MED SEIEREN: Åsleik vant i 2010 «Skal vi danse» sammen med Nadya Khamitskaya. Foto: NTB scanpix&nbsp;
STAKK AV MED SEIEREN: Åsleik vant i 2010 «Skal vi danse» sammen med Nadya Khamitskaya. Foto: NTB scanpix  Vis mer

Åsleik Engmark etterlater seg samboer og tre voksne trillingbarn, Edda, Erle og August.

«Min kjæreste, kjæreste pappa. Vi elsker deg», skriver en av trillingene på Facebook mandag kveld.

Komikeren snakket lite om privatlivet til media, og fortalte i et intervju med Dagbladet i 2002 at han ikke vil at familien skal være et hjelpemiddel i hans karriere.

- Det er hva jeg gjør på scenen og ikke hvilke gardiner eller hvilken sofa jeg har, som betyr noe, sa han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!