Victoria's Secret:

Undertøysgiganten har måttet tåle mye kritikk, men dette bildet hylles

- På tide at Victoria's Secret kaster seg på den positive kroppstrenden, sier norsk moteekspert.

FÅR ROS: Victoria's Secret-modell Jasmine Tookes får ros for uretusjerte bilder. Foto: AFP
FÅR ROS: Victoria's Secret-modell Jasmine Tookes får ros for uretusjerte bilder. Foto: AFPVis mer

(Dagbladet): I starten av desember går verdens største undertøysshow av stabelen i Paris når Victoria's Secret-modeller som Gigi Hadid og Adriana Lima inntar catwalken.

Undertøysgiganten har tidligere måttet tåle sterk kritikk for å bygge opp under skjeve og usunne kroppsideal, men får nå ros etter at bilder av en av deres modeller ble lagt ut på nett.

Viser fram strekkmerkene

FANTASY BRA: Modell Jasmine Tookes viser fram den eksklusive bh-en hun skal bære under Victoria's Secret fashion show 5. desember. Foto: Splash news
FANTASY BRA: Modell Jasmine Tookes viser fram den eksklusive bh-en hun skal bære under Victoria's Secret fashion show 5. desember. Foto: Splash news Vis mer

Hvert år får en av Victoria's «engler» bære den lukseriøse bh-en «Fantasy bra», en eksklusiv bh dekorert med edle stener. I år har «Fantasy bra» en prislapp på svimlende 3 millioner dollar.

I forrige uke ble det klart at det er Jasmine Tookes (25) som får bære den mye omtalte bh-en. Tookes er også den første mørke Victoria's Secret-modellen som skal vise fram «Fantasy bra».

Nå florerer bilder fra en fotografering med Tookes i sin «Fantasy bra» på nett, og flere lar seg begeistre og hyller både Tookes og undertøysgiganten for å vise fram uretusjerte bilder hvor man ser modellens strekkmerker, skriver Huffington Post.

«Dette bildet av Jasmine Tookes er nå mitt favorittbilde av alle Victoria's Secret engler fordi du kan se strekkmerker og dét er ekte vare!», skriver redaktøren for fashionista.com, Tyler McCall, på Twitter.

.

Om det var bevisst fra Victoria's Secrets side å vise fram de uretusjerte bildene, er enda uvisst. Undertøysgiganten har foreløpig ikke uttalt seg om saken.

- De må fornye seg

Moteekspert og VIXEN-redaktør Ida Elise Eide Einarsdóttir blir ikke overrasket om dette er et stunt fra Victoria's Secret for å kaste seg på den positive kroppstrenden.

- Vi er inne i en tid hvor det er trendy med et positivt kroppsfokus, vi trenger at det ikke finnes bare et skjønnhetsideal, men man kan jo stille spørsmål om det fører til at vi snakker enda mer om kroppspress, sier hun til Dagbladet.

- Victoria's Secret er utrolig stort, men også veldig gammeldags. Det er fortsatt mye kropp og sex, det er bittesmå modeller i smått undertøy, men de må også forandre seg en gang. Det er stor markedsverdi for Victoria's Secret å kaste seg på den positive trenden.

Einarsdóttir forstår at mange også kan bli sure og tenke «ja, hun viser fram strekkmerker, men er fortsatt veldig slank og pen».

- Men vi må huske at strekkmerker ikke bare er forbeholdt noen, og vi er forskjellige, legger hun til.

- Det er fint at vi får se en Victoria's Secret-modell med strekkmerker. De har tidligere vært det ultimate eksempelet på skjønnhetsideal.

Kritikk for kampanje

I 2014 lanserte Victoria's Secret undertøyskampanjen The Perfect Body, men kampanjen fikk mer negativ enn positive tilbakemeldinger.

Ti kvinner, alle med en BMI godt under gjennomsnittet, stilte da lettere henslengt opp på rad og rekke, mens ordene «The Perfect Body» lå tjukt over bildet.

KORTKLIPT: I denne Victoria's Secret-reklamen viser Karlie Kloss fram sin kortklipte sveis. Det faller ikke i god smak hos fansen hennes. Video: Victoria's Secret Vis mer Vis mer

Etter sterkt press og beskyldninger for å fronte usunne kroppsideal, endret Victoria's Secret ordbruken i reklamen.

Undertøysgiganten har også fått mye kritikk for bruk av Photoshop. Cosmopolitan skriver at Victoria's Secret fjerner alt av naturlig kroppshår, endrer på brystfasong og gjør modellene mer formfulle enn de opprinnelig er.

KAMPANJE: Victoria's Secrets kampanje om den perfekte kroppen har måtte tåle mye kritikk. Foto: Victorias Secret.
KAMPANJE: Victoria's Secrets kampanje om den perfekte kroppen har måtte tåle mye kritikk. Foto: Victorias Secret. Vis mer