DRAMA MED ROT I VIRKELIGHETEN: Da Siri Seljeseth fikk avslag på visum til USA skrev hun en tv-serie der hovedpersonen hadde samme utgangspunkt. - Jeg har på en måte lånt inspirasjon fra mitt eget liv og mine to venninner sine liv, sier 27-åringen. Foto: Eirik Evjen/NRK
DRAMA MED ROT I VIRKELIGHETEN: Da Siri Seljeseth fikk avslag på visum til USA skrev hun en tv-serie der hovedpersonen hadde samme utgangspunkt. - Jeg har på en måte lånt inspirasjon fra mitt eget liv og mine to venninner sine liv, sier 27-åringen. Foto: Eirik Evjen/NRKVis mer

«Unge lovende»-Siri skriver på ny sesong av den hyllede TV-serien

Da Siri Seljeseth (27) fikk avslag på USA-visum satte hun seg ned og skrev tv-serien «Unge lovende».

(Dagbladet): Seljeseth spiller selv hovedrollen Elise i serien, som tar utgangspunkt i venninnetrioen Elise, Alex (Alexandra Gjerpen) og Nenne (Gine Cornelia Pedersen), alle i midten av 20-årene.

Serien følger kvinnene gjennom oppturer og nedturer med skole, karriere, familie, kjærlighet og vennskap.

Fikk visum-avslag Seljeseth forteller at mye av manus er skrevet med inspirasjon fra eget og venninners liv. Hun, Gjerpen og Pedersen er nemlig venninner også i det virkelige liv, etter å ha møttes på skuespillerlinja på daværende NISS.

Utgangspunktet for første episode er for eksempel hentet direkte fra 27-åringens eget liv: Elise jobber som standup-komiker i Los Angeles, og er hjemme i Norge for å fornye visumet sitt til USA. Men hun får avslag.

- Jeg satte meg jo ned og skrev serien på grunn av det som skjedde på ambassaden - at jeg ikke fikk visum, og det å føle seg totalt mislykket, forteller Seljeseth.

- Og så har jeg på en måte lånt inspirasjon fra mitt eget liv og mine to venninner sine liv.

Generøse inspirasjonskilder - Hvordan reagerte venninnene dine på det?

- Jeg sendte dem manus før jeg gikk i mitt første møte med Monster (produksjonsselskap, journ. anm.). De ble veldig glade, og følte at de hadde blitt sett og hørt. De var veldig generøse i forhold til at de var inspirasjonskilder, forteller Seljeseth.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig legger hun til at manus ble utviklet sammen med to personer som ikke kjenner Gjerpen og Pedersen, og at karakterene i manusprosessen ble tatt langt vekk fra originalene.

Seljeseths mor og far i serien er imidlertid ikke sammenliknbare med manusforfatteren og skuespillerens virkelige foreldre.

- Foreldrene i serien likner ikke på mine ekte foreldre i det hele tatt. De har jeg tatt utenfor, sier 27-åringen.

Hun forteller at Jakob Oftebros karakter Anders er det Oftebro selv som har laget, i tillegg til at han er basert på forskjellige menn som har vært i Seljeseths liv.

- Gjenkjennelig Forrige fredag ble alle seriens seks episoder lagt ut på NRK nett-tv.

Siden da har første episode blitt vist nærmere 77 000 ganger, mens siste episode har 41 463 visninger så langt, får Dagbladet opplyst av NRK.

- Jeg tror jo kanskje at det er fordi vi har fylt et eller annet rom hvor det ikke eksisterte noe liknende. At tematikken er gjenkjennelig på tross av kjønn og de yrkesvalgene karakterene våre tar, sier Seljeseth om responsen.

- Vi blir jo på en måte et alibi for en aldersgruppe som ikke er overrepresentert på norsk tv foreløpig. Samtidig som vi aldri prøvde å være talerør for en hel generasjon. Det skjønner vi veldig godt at vi ikke er.

- Flere sier at de kan relatere seg til serien. Hvordan oppleves det?

- Det er jo på en måte det største målet man har når man lager noe som dette. Vi har truffet noe som jeg føler overgår alder, kjønn og sosial situasjon, sier Seljeseth.

- Det baserer seg på noe navlebeskuende, men kan løfte seg ut til å bli noe større, som ikke bare handler om oss.

Om «Girls»-sammenlikningen «Unge lovende» har ved flere anledninger blitt sammenliknet med tv-serien «Girls», der Lena Dunham står for både manus og hovedrolle. I likhet med NRK-serien tar også Dunhams serie for seg kvinner i 20-årene, som har ambisjoner - og ikke vet helt hva de skal gjøre med dem.

- Jeg liker «Girls», og er veldig glad for noen lager en sånn serie, ellers tror jeg ikke jeg hadde hatt mulighet lage en sånn serie som «Unge lovende». Jenter i den alderen i hovedrollene er interessant, sier Seljeseth.

- Samtidig føler jeg at vi har funnet vårt eget univers. Debatten burde heller handle om hvorfor vi sammenliknes med «Girls». Det er ganske stor mangel på den typen serier. Hvor mange serier fins ikke med menn i midtlivskrisa?

27-åringen mener at fokus heller kunne ligge på at serien handler om mennesker.

- Jeg synes at kjønnsdelen av debatten begynner å bli litt kjedelig.

Sesong to? Seljeseth har ennå ikke fått visum («Jeg har ikke turt å søke.»), men håper på å få lage en sesong to av «Unge lovende».

- Jeg har allerede begynt å skrive, røper 27-åringen.

- Nå håper jeg på flere gode samarbeidspartnere. At jeg kan få lov til å jobbe med mennesker som er flinkere enn meg, og bli flinkere selv.

VENNER: Jakob Oftebro spiller Elises bestevenn Anders i «Unge lovende». Foto: Eirik Evjen/NRK
VENNER: Jakob Oftebro spiller Elises bestevenn Anders i «Unge lovende». Foto: Eirik Evjen/NRK Vis mer