UNGPIKEIDOLER: Guttene fra «One Direction» har smeltet mangt et pikehjerte. Nå har de altså bevist at de kan få ungpikers lunger til å kollapse. Foto: NTB Scanpix.
UNGPIKEIDOLER: Guttene fra «One Direction» har smeltet mangt et pikehjerte. Nå har de altså bevist at de kan få ungpikers lunger til å kollapse. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

Ungjente på konsert skrek og sang så høyt at lungen kollapset

Å være superfan kan tilsynelatende være farligere enn man tror.

(Dagbladet): At en lunge kollapser uten forutgående skade eller operasjon er ikke noe folk flest trenger å engste seg over.

Sykdommer som forårsaker dette er sjeldne og kommer tilnærmet aldri kombinert, skal vi tro legene ved University of Texas Southwestern/Parkland Health & Hospital System i Dallas.

Typiske utløsende faktorer skal gjerne være kraftige astmaanfall, luftveisinfeksjoner eller oppkast. Nå har derimot medisinsk avdeling ved universitetet i Texas funnet en helt ny utløsende faktor: En «One Direction»-konsert.

I en utgave av «Journal of Emergency medicine», utgitt tidligere i høst, har nemlig to leger skrevet og konkludert med at en 16-årig jentes lungekollaps skyldtes kraftig skrik og sang da hennes favorittgruppe «One Direction» opptrådte på en konsert kvelden før. Det er britiske medier som først omtaler saken.

Fikk pusteproblemer

Den unge jenta, som har forholdt seg anonym, hadde kort tid etter konserten kjent på pusteproblemer. Dagen etter hadde pusten blitt så ille at hun hadde oppsøkt lege og blitt sendt til akuttmottaket ved et sykehus i USA.

Jenta hadde en kjent diabetes type, men ingen historie med lungesykdommer forut for episoden, og bekymrede leger utførte derfor flere tester.

Konklusjonen ble at begge lunger hadde delvis kollapset fordi 16-åringens hadde sunget kraftig med på boybandets sanger under konserten.

Saken fortsetter nedenfor.

Det er et godt kjent fenomen at spesielt unge jenter kan skape litt av et hylekor når unge superstjerner opptrer på scenen, gjør en rask entré et offentlig sted eller på hotell balkonger.

Det er allikevel første gang at leger har måttet gå ut og, om enn noe spøkefullt, advart mot at popkonserter utgjør en ny risikogruppe for slike lungesykdommer.

Ungpikeidoler

One Direction er et britisk-irsk boyband som i dag består av Niall Horan (24) og engelskmennene Liam Payne (24), Harry Styles (23) og Louis Tomlinson (25). Boybandet ble dannet under den britiske versjonen av tv-programmet «X-Factor »i 2010, og har smeltet ungpikehjerter verden over siden. Boybandet står bak blant annet bak hitlåter som «Live While We're Young», «One thing» «Story of my life» og «Best song Ever».

Tidligere var også briten Zayn Malik (24) en del av den populære popgruppen, men brøt med boybandet i 2015 for å gå solo. Også her har han oppnådd stor suksess, og debutsingelen «Pillowtalk» gikk til topps Storbritannia i 2016, og det påfølgende albumet endte også på topp her til lands. Han er også kjent som kjæresten til supermodellen Gigi Hadid (22).

Tok Pause

Men det er ikke bare Zayn Malik som har gjort suksess som soloartist. Etter at boybandet annonserte at de tok pause på sensommeren 2015, har flere av medlemmene fokusert på å gjøre karriere som soloartist. Enkelte har til tross for sin unge alder, også gjort karriere som skuespillere.

I mai i år kom nemlig også Harry Styles med sitt første soloalbum, og det lovende ungpikeidolet blir å se i Oslo Spektrum i mars 2018.

23- åringen delte nyheten om albumutgivelsen på sosiale medier. Med nyheten om det selvtitulerte albumet, ble også platecoveret sluppet.

Det viser sangstjerna toppløs og våt. Bildet er tatt ovenfra mens Styles tilsynelatende tørker seg i øynene. Han har også på seg to gullkjeder, og flere av tatoveringene hans er synlige.

Albumet kom samtidig som Styles var aktuell med en stor rolle i krigsdramaet «Dunkirk», stjerneregissør Christopher Nolans siste prosjekt, som var å se på norske kinoer i sommer.