Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Unni Askeland: - Jeg var full på NRK radio

- Det var flaut, grusomt og ekkelt.

(Dagbladet): Det er kunstneren Unni Askeland som intervjues i det ferskeste avsnittet av Espen Thoresen og Kristopher Schaus podkast «Alt du sier er feil». Der hevder hun at hun var full da hun i 2004 deltok på direkten i debattprogrammet «Dagsnytt atten» på NRK Radio.

Askeland var den gangen aktuell med sine såkalte «Munchadopsjoner», en serie malerier som parafraserer kjente Edvard Munch-motiver, og måtte ifølge podkasten forsvare dem i debatt med en av Munchs etterkommere.

Ble invitert på vin Hun deltok i programmet på link fra Tromsø.

- Jeg ble bedt om å gjøre «Dagsnytt atten», og sa ja. Men så ble jeg invitert på Nordnorsk kunstmuseum for å drikke litt vin først, forteller hun.

- Det ble krangling. Og når du er litt drita, og du har glemt den første setningen du sier når du kommer til den neste, er det helt krise. Jeg tror ikke jeg snøvla, men jeg var ikke med i intervjuet, jeg var i mitt eget intervju. Og så var jeg frekk nok til å si «Edvard», som om jeg var på fornavn med Munch, liksom, forteller Askeland i podkasten.

Ekkelt Den aktuelle sendinga er ikke lenger tilgjengelig på NRKs nettsider, som bare har arkiv for «Dagsnytt atten» tilbake til 2011, men ifølge Askeland kom den til overflaten igjen da det stormet rundt Nasjonalmuseets innkjøp av hennes kunst i 2008.

- Da lå den plutselig på nett igjen, og jeg syntes det var flaut, grusomt og ekkelt, sier hun til Dagbladet.

- Men ikke verre enn at du nå gjenforteller historien?

- Når man er sammen med Espen og Kristopher glemmer man at det egentlig er opptak. Jeg er en person som ler mye - men da jeg hadde dem på besøk, lo jeg virkelig, sier hun.

Ukjent for NRK - Da jeg selv hørte podkasten, gremmet jeg meg. Men folk skryter veldig av det - så det virker som om det er lytterne som vant, konstaterer kunstneren.

Nyhetsredaktør Per Arne Kalbakk i NRK sier det er helt ukjent for ham at Askeland skal ha vært beruset på lufta i «Dagsnytt atten».

- Jeg jobbet riktignok i Østlandssendinga på det tidspunktet, men jeg har heller aldri hørt om noen slik episode siden. Erfaringsmessig hører man om det hvis noen har oppført seg merkelig på lufta, sier han.

- Det hører definitivt med til sjeldenhetene at noen er beruset på radio. De eneste tilfellene jeg kan huske, dreier seg om uformelle innringningsprogrammer på kveldstid. Da kan det ha hendt at noen har tatt seg et glass, sier Kalbakk.

- Rutinen ved direktesendinger er at noen - en tekniker, produsent eller programlederen - alltid skal snakke med hver deltaker før de går på lufta. Da blir det fanget opp hvis noen er «snydens» - med mindre vedkommende er svært god til å skjule det, sier han.

I tidligere podkaster i serien «Alt du sier er feil, Espen» er blant andre Truls SvendsenChrister FalckLinn SkåberEgil HegerbergJan SælidØyafestivalen, Johan Golden, og Anne Kat. intervjuet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media