Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Ivanka Trump:

Uoppnåelige krav, kjeft og luselønn. Slik er det å jobbe for Trump-dattera

Det skal være dårlige tilstander på fabrikkene som produserer klær for Ivanka Trumps merke.

KRITISERES: Ivanka Trumps fabrikker i Indonesia får nå refs, etter at en britisk storavis har pratet med flere av de ansatte. De forteller om luselønn og skrekkelige forhold for arbeiderne. Foto: AP, NTB scanpix
KRITISERES: Ivanka Trumps fabrikker i Indonesia får nå refs, etter at en britisk storavis har pratet med flere av de ansatte. De forteller om luselønn og skrekkelige forhold for arbeiderne. Foto: AP, NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helt siden Donald Trump kunngjorde at han skulle stille til valg, har familien hans vært under pressens lupe. Spesielt har Ivanka Trump og hennes mye omtalte klesmerke fått mye fokus.

I slutten av mai ble det kjent at en fabrikk i Kina som produserer sko for Ivanka Trumps klesmerke ble undersøkt av en aktivistgruppe. Én mann ble arrestert og to har forsvunnet. Alle tre er tilknyttet gruppa China Labour Watch, som forsøkte å få klarhet i fabrikkforholdene.

FORSVARER IVANKA: Dagen etter at Donald Trump gikk hardt ut mot varehuskjeden Nordstrom, som dropper produktene til presidentdatteren Ivanka Trump, reklamerer Trump-rådgiver Kellyanne Conway for datterens merkevare under et intervju. Video: AP Vis mer Vis mer

Den gang valgte Det hvite hus å henvise til Trumps selskap, ved talsperson Abigail Klem, som uttalte at de krever at alle lover og hjemler i fabrikkenes land blir fulgt.

- Vi var ikke klar over disse anklagene og vil se på det øyeblikkelig, uttalte også en talsperson for Marc Fisher, som er Ivanka Trump-merkets produsent i Kina.

Skrekkelige forhold

Den britiske avisa The Guardian har sett nærmere på anklagene som den siste tida har kommet mot Trump-fabrikkene i Kina og Indonesia. Avisa har pratet med flere av arbeiderne ved fabrikkene, spesielt med fokus på arbeiderne ved PT Buma-klesfabrikken like utenfor Subang i Indonesia. PT Buma er et koreansk klesselskap som ble startet i 1999, og som produserer for blant annet Ivanka Trump.

De kan avsløre dårlige forhold ved fabrikkene som ifølge selskapet selv streber etter å følge loven. Ekteparet Alia og Ahmed, hvis etternavn avisa har valgt å ikke publisere, er blant arbeiderne som klager over forholdene.

KLESPRODUSENT: Ivanka Trump har både sko, klær og smykker i sitt navn. Disse bildene ble tatt i en butikk i New York 1. juni, etter at det ble kjent at to aktivister hadde forsvunnet og én var arrestert i forbindelse med en undersøkelse av en fabrikk i Kina. Foto: AFP, NTB scanpix
KLESPRODUSENT: Ivanka Trump har både sko, klær og smykker i sitt navn. Disse bildene ble tatt i en butikk i New York 1. juni, etter at det ble kjent at to aktivister hadde forsvunnet og én var arrestert i forbindelse med en undersøkelse av en fabrikk i Kina. Foto: AFP, NTB scanpix Vis mer

Paret hevder blant annet at de tjener såpass lite at de ikke har råd til å ha sine egne barn boende hjemme hos seg. De må i stedet bo hos en bestemor, og får bare besøk av foreldrene én gang i måneden - når de har råd til bensin.

Arbeiderne ved fabrikken får en av de laveste minstelønnene som er lovlig, ifølge avisa. Den er på 2,3 millioner indonesiske rupiah i måneden, som tilsvarer nærmere 1500 norske kroner.

BUET UT: Førstedatter, og president Trumps assistent, Ivanka Trump, deltok på «Womens20 summit» i Berlin. Her beskrev hun faren som en forkjemper for kvinner og familier. Det var ikke publikum helt enig i. Video: CNN / NTB Scanpix Vis mer

Andre arbeidere klager også over det som skal være overtidsarbeid uten betaling og regelrett mobbing fra sjefene. De ansatte skal blant annet bli kalt for «dyr, idiot og ape», ifølge Andriko Otang, som jobber med juss tilknyttet handel i landet.

Nekter å svare

Det fortelles også om høye produksjonsmål, som de fleste arbeiderne ikke klarer å oppfylle.

Den 25 år gamle arbeideren Wildan sier at det forventes at man skal produsere mellom 58 og 92 plagg i halvtimen, mens det faktiske antallet produserte plagg varierer fra 27 til 40. Arbeidsdagen varer omlag fra sju om morgenen til fire på ettermiddagen.

Ivanka Trumps merke har avstått fra å kommentere saken. Det hvite hus har ikke besvart The Guardians henvendelser. Gruppa som produserer og distribuerer klærne, G-III, forteller imidlertid at de er opptatte av å følge gjeldende lover og forskrifter.

- Det forventer vi også fra våre samarbeidspartnere rundt om i verden. Vi undersøker og inspiserer våre fasiliteter, og om vi får nyss om trøbbel jobber vi med partnerne våre for å rette feilene, heter det i uttalelsen.

Solgt under annet navn

Ivanka Trumps klesmerke har skapt furore flere ganger det siste året. 35-åringen har måttet beklage etter at hun bar et armbånd fra sitt eget merke under et tv-intervju sammen med faren før jul, og Trump-rådgiver Kellyanne Conway (50) skapte storm da hun reklamerte for merket i et intervju med Fox News.

MEKTIGE: Ivanka Trump var med faren sin Donald og stemora Melania Trump på deres første tur etter innsettelsen. Til venstre står Ivankas ektemann, Jared Kushner. Foto: AP, NTB scanpix
MEKTIGE: Ivanka Trump var med faren sin Donald og stemora Melania Trump på deres første tur etter innsettelsen. Til venstre står Ivankas ektemann, Jared Kushner. Foto: AP, NTB scanpix Vis mer

I vår kom det også fram at klær fra merket hennes er blitt solgt under et annet navn. Adrienne Vittadini Studio stod det på merkelappen bak, der det egentlig skulle ha stått Ivanka Trump.

Klærne er blitt solgt hos billigkjeden Stein Mart, som har 290 butikker i 31 amerikanske delstater. Ifølge Stein Marts nettsider selger kjeden klær og tilbehør til opptil 60 prosent lavere pris enn hos varemagasinene.

Det er G-III, selskapet som eier rettighetene til å produsere og distribuere Ivanka Trump-klær via en lisensieringsavtale, som har solgt plaggene til Stein Mart - uten å informere Ivanka Trump-merket.

I en uttalelse til Business of Fashion i april, la en representant fra G-III seg flat om klussingen med merkevaren:

- G-III aksepterer ansvaret for å løse denne saken, som fant sted uten Ivanka Trump-organisasjonens kjennskap eller samtykke. G-III har allerede begynt å rydde opp i dette, blant annet ved å legge til rette for at alle varer som er feilaktig merket fjernes fra butikkene umiddelbart. Ivanka Trump-merket fortsetter å vokse og forblir i en svært sterk posisjon.

Ifølge New York Post er det ikke imot loven å bytte navn på en merkevare, så lenge dokumentasjon på navnebyttene foreligger. Dette kom i kjølvannet av at flere butikker, deriblant det store varehuset Nordstrom, hadde valgt å droppe Trumps merke fra sine butikker.

Nordstroms avgjørelse fikk USAs president til å rase på Twitter, der han skrev nedlatende om varehuset. Nordstrom forklarte imidlertid på sin side at det ikke handlet om politikk, men om at salgstallene var dårlige.

Også Neiman Marcus har valgt å fjerne smykkekolleksjonen til Ivanka Trump fra nettsidene sine, ifølge New York Magazine.

Hele Norges coronakart