Bjarte Hjelmeland:

Ut mot politiet

- Ikke spesielt gjennomarbeidet.

REAGERER: Skuespiller Bjarte Hjelmeland går ut mot politiet. Foto: Terje Bendiksby / NTB
REAGERER: Skuespiller Bjarte Hjelmeland går ut mot politiet. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag kveld skulle årets Pride-parade gå av stabelen. Slik ble det ikke, etter at arrangørene, etter råd fra politiet, valgte å utsette feiringen.

Det ble gjort som følge av masseskytingen i området rundt London pub i Oslo, hvor to menn mistet livet og flere ble skadd. Zaniar Matapour (43) er siktet for blant annet terror etter hendelsen. Utestedet er kjent for å være et samlingssted for skeive.

Mandag kveld skulle det imidlertid bli holdt en Pride-markering på Rådhusplassen. Nå oppfordrer derimot politiet om å avlyse markeringen. I tillegg blir publikum anbefalt å ikke møte opp.

Det reagerer skuespiller, regissør og teatersjef Bjarte Hjelmeland (52) på.

STØTTE: Durek Verrett, prinsesse Märtha Louises forlovede, kommer med støtte til Norge etter masseskyting i Oslo. Vis mer

Kritiserer politiet

Mandag tok Hjelmeland til Facebook for å dele sin reaksjon på politiets oppfordring til å ikke delta på kveldens Pride-markering.

«Først og fremst syns jeg vi skal følge politiets råd. Når det er sagt virker politiets behandling av dette litt tilfeldig og ikke spesielt gjennomarbeidet», begynner Hjelmeland.

IKKE DRA: Politiet anbefaler arrangøren og publikum om å droppe kveldens planlagte Pride-arrangement på Oslo rådhus. Video: Mia Engenes Bratlie. Vis mer

«Først velsignet de arrangementet, så, få timer før det skal gå av stabelen råder de publikum til ikke å delta. Jeg har forståelse for at det er vanskelig å navigere i dette farvannet all den tid de ikke vet om terroristen handlet på egenhand eller sammen med andre, men det er et par ting som er viktige å forstå».

- Skremmes til taushet

Videre skriver skuespilleren at en eventuell avlysning og beskjed om å ikke ytre seg framstår som en dobbel provokasjon.

«Det er dette homser og lesber er blitt fortalt til alle tider», skriver Hjelmeland, og fortsetter:

MASSESKYTING: Slik var hendelsesforløpet under masseskytingen ved London Pub i Oslo sentrum natt til lørdag 25. juni 2022. Reporter: Vegard Krüger / Christina H. Korneliussen / Dagbladet TV Vis mer

«Bare du ikke viser det, bare ingen vet, bare det ikke syns på deg hva du er, så går det nok greit. Det er denne usynligheten vi kjemper mot og derfor virker det som en rød klut når vi nok engang skal skremmes til taushet».

Hjelmeland sto selv fram som homofil på midten av 80-tallet.

«Nettopp dette å være stille og ikke ta til gatene med vår sorg og vårt raseri og med våre krav om respekt for de vi er, føles som en måte å lure oss tilbake i skapet på, og det valget er vi mange som har tatt, at tilbake i skapet skal vi aldri. Derfor er det vanskelig for oss å forstå hvorfor oppfordringen etter 22.P juli om å ta tilbake gatene og byen, ikke gjelder for oss 11 år senere».

- VIKTIG DEBATT: Politisk kommentator i Dagbladet, Sondre Hansmark, forklarer hvorfor han mener at Pride-paraden ikke burde blitt avlyst. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Vil stille uansett

Også Niklas Baarli (33) retter kritikk mot politiet.

- Jeg synes jo det er veldig leit hvis de ikke klarer å sørge for sikkerheten, som jeg har en følelse av at de klarer så ofte ellers, både i rosetog og på Rådhusplassen. De pleier å klare det fint, men ikke nå - på et område de har god erfaring med fra før, fortalte TV-profilen til Dagbladet mandag.

- Jeg blir veldig lei meg hvis markeringen blir avlyst. Man må jo følge politiets råd, men hvis det blir gjennomført kommer jeg nok til å stille uansett.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer