Lørdag kveld skulle årets Pride-parade gå av stabelen. Slik ble det ikke, etter at arrangørene, etter råd fra politiet, valgte å utsette feiringen.
Det ble gjort som følge av masseskytingen i området rundt London pub i Oslo, hvor to menn mistet livet og flere ble skadd. Zaniar Matapour (43) er siktet for blant annet terror etter hendelsen. Utestedet er kjent for å være et samlingssted for skeive.

- Vil stille uansett
Mandag kveld skulle det imidlertid bli holdt en Pride-markering på Rådhusplassen. Nå oppfordrer derimot politiet om å avlyse markeringen. I tillegg blir publikum anbefalt å ikke møte opp.
Det reagerer skuespiller, regissør og teatersjef Bjarte Hjelmeland (52) på.
Kritiserer politiet
Mandag tok Hjelmeland til Facebook for å dele sin reaksjon på politiets oppfordring til å ikke delta på kveldens Pride-markering.
«Først og fremst syns jeg vi skal følge politiets råd. Når det er sagt virker politiets behandling av dette litt tilfeldig og ikke spesielt gjennomarbeidet», begynner Hjelmeland.
«Først velsignet de arrangementet, så, få timer før det skal gå av stabelen råder de publikum til ikke å delta. Jeg har forståelse for at det er vanskelig å navigere i dette farvannet all den tid de ikke vet om terroristen handlet på egenhand eller sammen med andre, men det er et par ting som er viktige å forstå».

- Endeløst trist
- Skremmes til taushet
Videre skriver skuespilleren at en eventuell avlysning og beskjed om å ikke ytre seg framstår som en dobbel provokasjon.
«Det er dette homser og lesber er blitt fortalt til alle tider», skriver Hjelmeland, og fortsetter:
«Bare du ikke viser det, bare ingen vet, bare det ikke syns på deg hva du er, så går det nok greit. Det er denne usynligheten vi kjemper mot og derfor virker det som en rød klut når vi nok engang skal skremmes til taushet».

- Jeg er en av dere
Hjelmeland sto selv fram som homofil på midten av 80-tallet.
«Nettopp dette å være stille og ikke ta til gatene med vår sorg og vårt raseri og med våre krav om respekt for de vi er, føles som en måte å lure oss tilbake i skapet på, og det valget er vi mange som har tatt, at tilbake i skapet skal vi aldri. Derfor er det vanskelig for oss å forstå hvorfor oppfordringen etter 22.P juli om å ta tilbake gatene og byen, ikke gjelder for oss 11 år senere».
- Vil stille uansett
Også Niklas Baarli (33) retter kritikk mot politiet.
- Jeg synes jo det er veldig leit hvis de ikke klarer å sørge for sikkerheten, som jeg har en følelse av at de klarer så ofte ellers, både i rosetog og på Rådhusplassen. De pleier å klare det fint, men ikke nå - på et område de har god erfaring med fra før, fortalte TV-profilen til Dagbladet mandag.

To Netflix-skuespillere døde i ulykke
- Jeg blir veldig lei meg hvis markeringen blir avlyst. Man må jo følge politiets råd, men hvis det blir gjennomført kommer jeg nok til å stille uansett.