NY SERIE: Prinsesse Sofia forteller åpenhjertig at hun har slitt med å finne ro i prinsesserollen i en ny dokumentar på svensk tv. Vis mer

Prinsesse Sofia:

Ut mot rykteflom: - Hjerteskjærende

Prinsesse Sofia tar bladet fra munnen om ryktene som har sirkulert i flere år.

Publisert
Sist oppdatert

I slutten av august ble det kjent at prinsesse Sofia (35) av Sverige hadde stilt opp i en splitter ny dokumentar, som skulle ta for seg hennes reise fra «Paradise Hotel»-deltaker til prinsesse av Sverige. Hun giftet seg med prins Carl Philip (41) i 2015, ti år etter at hun var med i skandalerealityen.

Det har tatt mange år å bli akseptert av det svenske folket. Oppslag i sladderpressen om hennes fortid som både realityprofil og glamourmodell har hun likevel klart å riste av seg med tida, og i dag sees hun på som et fullverdig medlem av kongefamilien.

Blant annet fordi hun har dedikert tida si til filantropisk arbeid og veldedighet. Enkelte tror imidlertid bare at det er et skalkeskjul, ifølge Expressen.

TALE: Kong Carl Gustav talte til det svenske folk. Bilder fra SVT. Vis mer

- Steinhardt

TV4-dokumentaren fått navnet «prinsesse Sofia - Project Playground», og har premiere i Sverige torsdag - 3. september. I dokumentaren følges 35-åringen på en reise i Sør-Afrika, der hun driver veldedig arbeid gjennom organisasjonen Project Playground.

<strong>DEN GANG DA:</strong> Prinsesse Sofia ble offentliggjort som prins Carl Philips kjæreste allerede i 2010, men de forlovet seg først fire år seinere. Her er hun fotografert i 2013, i bryllupet til prinsesse Madeleine og Chris O'Neill. Foto: NTB Scanpix
DEN GANG DA: Prinsesse Sofia ble offentliggjort som prins Carl Philips kjæreste allerede i 2010, men de forlovet seg først fire år seinere. Her er hun fotografert i 2013, i bryllupet til prinsesse Madeleine og Chris O'Neill. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Prinsessa grunnla organisasjonen sammen med makkeren Frida Vesterberg i 2010, og jobber hovedsakelig med å bedre barns rettigheter og livskår. Det er likevel ikke alle som tror hun har startet organisasjonen for å hjelpe andre. I dokumentaren forklarer hun at det er vondt.

- Spekulasjonene om at «de skaper det her for henne for å bedre ryktet hennes» er hjerteskjærende. Først og fremst for alle mine kolleger, som jobber utrolig steinhardt for å få det her til å funke på alle måter, sier hun, ifølge den svenske avisa.

Det kritikerne kanskje har glemt, er at prinsessa har hatt et sosialt engasjement siden hun var tenåring. Som 16-åring skal hun ha reist til Afrika for første gang, med pengene hun hadde i sparegrisen sin.

Hun er likevel ærlig på at hun har følt et press på å gjøre ting skikkelig, slik at hun kunne leve opp til presset som brått ble lagt på henne.

- Det føltes som at de ville se negativt på ting, og da følte jeg meg utilstrekkelig uavhengig av hvor hardt jeg kjempet, forklarer hun.

<strong>- HIMLA TØFT:</strong> I dokumentaren forteller prinsessa at hun og kjæresten veide hvorvidt de faktisk kunne være sammen. Det ble heldigvis dem til slutt. Her fotografert med sønnen Alexander i 2017. Foto: NTB Scanpix
- HIMLA TØFT: I dokumentaren forteller prinsessa at hun og kjæresten veide hvorvidt de faktisk kunne være sammen. Det ble heldigvis dem til slutt. Her fotografert med sønnen Alexander i 2017. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Å komme inn i Sveriges mest offentlige familie er ingen enkel sak, selv om man kommer fra en aristokratisk bakgrunn. Man skal leve opp til forventninger, lære seg protokoller og passe på hvordan man framstår. Å komme inn med bakgrunn som realitydeltaker gjorde at prinsessa startet flere skritt bak.

- Vi sto og veide hvorvidt vi virkelig kunne gjøre det her ganske lenge. Vi visste jo at det kom til å bli tungt, men jeg hadde ikke forutsett vidda og bredden av det. Det var veldig mange år med spekulasjoner om hvem jeg var og hva mine ambisjoner var. Det var himla tøft, sier hun.

STOLT: Sønnen til prinsesse Sofia og prins Carl Philip av Sverige fikk navnet Alexander Erik Hubertus Bertil. Han ble hertug av Södermanland. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Vegg av hat

35-åringen har fortalt om mange av de samme utfordringene i tidligere intervjuer. I 2017 snakket prinsessa ut om netthatet hun opplevde da hun først begynte å date prins Carl Philip.

- Det var som å møte på en vegg, sa hun i podkasten «Jakten på likes».

I podkasten sa den svenske prinsessa at hun i starten ikke klarte å stenge ute de negative kommentarene som strømmet inn i sosiale medier.

SLET MED RINGEN: Prins Carl Philip og Sofia Hellqvist gav hverandre sitt ja i Slottskyrkan i Stockholm. Da prinsen skulle tre ringen på sin kjære foran hundretusener fikk han imidlertid litt problemer. Video: Reuters Vis mer

- Det gikk veldig inn på meg, men det er dette som har gitt meg en enorm forståelse for hva de unge i dag utsettes for daglig. Det er vanskelig å vite hva man skal gjøre og hvem man bør snakke med. Akkurat sånn tror jeg mange har det i dag, og det har jeg full forståelse for, sa Sofia videre.

De seinere åra har prinseparet derfor - med god grunn - engasjert seg sterkt i kampen mot netthets.

«Netthets kan aldri aksepteres. Vi sier ifra nå! Hatet finnes overalt, i alle samfunn, alle yrker, kjønnsidentiteter og aldre. Vi vet det, og det er nok nå», skrev de i et innlegg på Instagram i oktober i fjor.

I løpet av ekteskapet har prinsesse Sofia og prins Carl Philip for øvrig fått barna Alexander (4) og Gabriel (3).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer