Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

- Utfordrere neste år er kjempeapen fra Borneo og den syngende kamel

VGs kommentar til helgas Melodi Grand Prix-vinner.

HETSES: Selv om Conchita Wurst (25) vant en overlegen seier i Eurovision Song Contest i helga, har hun måttet tåle mye hets for sitt utseende. Nå reagerer mange på VGs kommentar i avisas leder i dag. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
HETSES: Selv om Conchita Wurst (25) vant en overlegen seier i Eurovision Song Contest i helga, har hun måttet tåle mye hets for sitt utseende. Nå reagerer mange på VGs kommentar i avisas leder i dag. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

(Dagbladet): I helga gikk som kjent Østerrike av med seieren i Eurovision Song Contest 2014 i København.

Det har også avisa Verdens Gang fått med seg.

På lederplass i papiravisa i dag skriver VG:

«Den skjeggete dame vant Melodi Grand Prix. Utfordrere neste år er kjempeapen fra Borneo og den syngende kamel».

- Utrolig pinlig Bård Nylund, leder for landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, mener VGs standpunkt er pinlig.

«Er dette nivået deres, Hanne Skartveit? Så utrolig pinlig», skriver han på Twitter til avisas politiske redaktør, og legger ved et bilde av lederkommentaren.

Det var med låta «Rise Like A Phoenix» at artisten Conchita Wurst (25) hentet stemmer fra hele Europa.


Men det er ikke bare etter seieren Conchita Wurst har blitt et kjent navn. Wurst, som egentlig heter Tom Neuwirth, har fått mye oppmerksomhet for sitt lange hår, både på hodet og i ansiktet.

Mange har trykket Østerrikes vinner til sitt bryst, nettopp på grunn av at hun kjemper mot diskriminering.

- Malplassert og umusikalsk Til Dagbladet utdyper Nylund:

- Jeg skjønner at dette er ment som humor, men jeg syns det blir veldig malplassert og umusikalsk på en mandags morgen etter Melodi Grand Prix, spesielt etter all hetsen vinneren har fått i løpet av helgen, sier han, og legger til:

- Jeg syns det er uintelligent av Norges største avis å sammenligne folk med dyr, spesielt når dette gjelder en minoritet i samfunnet.

Også likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik har uttrykt sin misnøye med VGs kommentar.

«La VG gå på sirkus med sine forhistoriske fordommer. Vi andre sier som MGP-vinneren: Vi er ustoppelige!», skriver hun på Twitter.

Tar selvkritikk Politisk redaktør Hanne Skartveit i VG sier avisa har fått reaksjoner i dag på minilederen.
- Den var ment som en kritikk av de fordommer folk har ved å henspille på tidligere sirkushistorie hvor folk som var annerledes ble stilt ut på sirkus. Vårt mål var altså å harsellere over fordommer, sier Skartveit til Dagbladet.

VGs politiske redaktør ser imidlertid at minilederen blir lest helt motsatt av hvordan den var ment.

- Vi ser at den blir misforstått, og da har vi ikke vært tydelige nok. Vi er og skal være sterke forsvarere av et mangfoldig samfunn, og det er vårt oppdrag å bekjempe fordommer. Det som står på side to og tre i VG er mitt ansvar som politisk redaktør, sier Hanne Skartveit.

- Vi er ustoppelige Russland er blant de som har uttrykt sin tydelige misnøye over at Wurst deltar i Eurovision. Da 25-åringen møtte pressen etter at seieren var klar, ga hun en tydelig beskjed til Russlands president Vladimir Putin:

- Jeg vet ikke om han ser på. Men hvis han gjør det, tror jeg at jeg har sagt det tydelig: Vi er ustoppelige, sa hun da.

Da det ble kjent at hun vant, førte det til ekstra homo-hets i Russland, der blant annet politikeren Vladimir Zjirinovskij uttalte at at seieren er «slutten på Europa».

Russisk lov sier at all homoseksuell propaganda er ulovlig, og homofile og lesbiske i Russland er daglig gjenstand for hets og vold. Det er heller ikke lov for homofile og lesbiske i Russland å vise sin seksualitet offentlig.

BEKLAGER: Politisk redaktør i VG, Hanne Skartveit, forklarer at lederkommentaren var ment humoristisk, og tar selvkritikk på at det ikke ble kommunisert tydelig nok. Foto: Stella Pictures
BEKLAGER: Politisk redaktør i VG, Hanne Skartveit, forklarer at lederkommentaren var ment humoristisk, og tar selvkritikk på at det ikke ble kommunisert tydelig nok. Foto: Stella Pictures Vis mer

Likevel stemte russiske tv-seere tredje mest på den østerrikske artisten, mens fagjuryen bare hadde Conchita Wurst på 11. plass.