Utsatt for hets: - Overtramp

Beskyldningene fikk moteinfluenser Janka Polliani til å reagere.

ÅPNER OPP: Janka Polliani åpner om de negative kommentarene. Foto: Andreas Fadum
ÅPNER OPP: Janka Polliani åpner om de negative kommentarene. Foto: Andreas Fadum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i år gjorde moteinfluenseren Janka Polliani (44) sin catwalk-debut under den danske moteuka i København.

44-åringen har de siste årene etablert seg i moteverdenen, og signerte nylig kontrakt med Elite Models.

Likevel skal flere ha hatt sterke meninger rundt Pollianis debut - nærmere bestemt om hvordan kroppen hennes så ut.

I den nyeste episoden av podkasten «Janka og Marte» deler 44-åringen åpenhjertig om både hets og alvorlige beskyldninger hun har lest om seg selv.

- Det føles som et overtramp, forteller hun til Dagbladet.

Celine Rensel og Ole Henrik Risøy Solheim fra Jarle Bernhofts lag får stående applaus etter dette. Video: «The Voice»/TV 2. Vis mer

- Kroppssjikane

Det var denne uka at Polliani fikk varsel om at det hadde blitt delt et innlegg om henne på nettet.

Da hun gikk inn på forumet, så hun at folk snakket om motevisningen i København.

- De har tatt bilder fra visningen og zoomet inn på kroppen min. Så er de ordentlig ekle i hvordan de snakker om meg. Det som stikker mest, er at de beskylder meg for å ha redigert hvordan jeg ser ut i sosiale medier, forteller hun i podkasten.

Ser du noen likhetstrekk mellom «Exit»-karakteren og Hollywood-fruen Anna Anka? Video: Rød Løper/NRK TV Vis mer

I forumet, som Dagbladet har lest, beskyldes Polliani for å ha redigert kroppen sin.

«Regner med hun er plus size modell, men kjente henne ikke igjen fra Instagram for der er det sixpack og et litt annet utseende», skriver en person.

«Stor forskjell på disse bildene og bildet fra catwalken. Her er alt stramt og trent, med på catwalken så hun ut som en xl-modell med fett som hang over trusekanten», lyder en annen kommentar.

Overfor Dagbladet beskriver hun det hele som en sjikane:

- Det er så kroppssjikane som det går an å bli. Her er det en gjeng folk med anonymt navn og bilde som får si akkurat det de vil.

Polliani legger til at hun var med på å innføre retusjeringsloven som kom i 2021.

- Jeg tåler at folk reagerer. Kropp er kropp, og dette er min. Den kan endre seg fra time til time. Men her kom folk med beskyldninger uten at det var noe som helst hold i det - jeg skjønner ikke at det er lov.

CATWALK-DEBUT: Janka Polliani fikk blandede tilbakemeldinger etter motevisningen. Foto: Cynthia Anderson/Shutterstock
CATWALK-DEBUT: Janka Polliani fikk blandede tilbakemeldinger etter motevisningen. Foto: Cynthia Anderson/Shutterstock Vis mer

- Klump i halsen

For influenseren ble det overveldende å lese gjennom forumet.

- Jeg følte jeg var tilbake på ungdomsskolen og at det står folk rundt meg og sier ting som ikke stemmer. Jeg fikk en stor klump i halsen.

Polliani forteller at hun ikke er ute etter å ta noen, men heller ute etter rettferdighet.

- Her får folk snakke fritt om meg og komme med beskyldninger uten at jeg har kontroll på det, så får det likevel stå. Det må tas grep for å forhindre nettroll.

Hun legger til:

- Det føltes veldig tøft og sårbart, og det gikk skikkelig innpå meg. Jeg gruet meg til episoden kom ut, for jeg visste at det kom til å bli plukket opp.

Det ble lattermild stemning under NRKs «Dagsnytt 18»-sending torsdag kveld, da justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) skulle introduseres. Video: NRK Vis mer

44-åringen forteller at hun valgte å åpne seg om hendelsen fordi hun mener det er nødvendig med en endring.

- Hvis ingen sier fra, så kommer det aldri til å bli en endring i verken lover eller regler. Jeg tror det forventes at man som offentlig person skal finne seg i så mye.

- Det må en endring til. Ikke bare for meg, men for barna. Folk skal ikke få kaste rundt beskyldninger uten noe grunnlag. Jeg ble sjokkert da jeg gikk inn på forumet og leste hva som blir skrevet om norske profilerte mennesker. At det ikke finnes et bedre system og regler for hvordan folk kan prate om andre er sinnsykt.

«The Bachelor»-produksjonen må tenke alternativt når ungkaren blir syk. Men det som skjer etterpå får seerne til å rase. Video: Rød Løper Vis mer

Retusjeringsloven

Moteinfluenser var en av dem som jublet høyest da retusjeringsloven kom for et par år siden.

I juni i 2021 ble det gjort endringer i markedsføringsloven og Stortinget vedtok at retusjert reklame må merkes i sosiale medier:

«Annonsør, og den som utformer reklame, skal videre sørge for at reklamen der en kropps fasong, størrelse eller hud er endret ved retusjering eller annen manipulering, skal merkes.»

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer