Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Prins Henrik av Danmark:

Utskjelt før demens-diagnosen. Nå letter en god kamerat på sløret

Slik går det med prins Henrik (83) nå.

LEKEN: Som følge av alderdom og demens har prins Henrik av Danmark trukket seg tilbake. Her er han fotografert i Norge for noen år siden. Foto: Lise Åserud / SCANPIX .
LEKEN: Som følge av alderdom og demens har prins Henrik av Danmark trukket seg tilbake. Her er han fotografert i Norge for noen år siden. Foto: Lise Åserud / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I hele 2017 har danske prins Henrik (83), skapt overskrifter i hele Skandinavia. Han kom med flere kontroversielle utsagn om dronning Margrethe og sin egen familie, og overrasket ved å blant annet fortelle at han ikke ville gravlegges ved siden av dronningen.

Det danske folk vendte prinsen ryggen som følge av alle uttalelsene han liret av seg.

I september kom nyheten som satte årets uttalelser i kontekst - prins Henrik hadde fått påvist demens. Som følge av diagnosen, trakk han seg tilbake fra rampelyset. Pressen valgte også å ta en passiv rolle i møte med ham.

TRUKKET TILBAKE: Slik så den blide prinsen ut i 1999, i forbindelse med kongehusets årlige jakt. Den er han ikke med på i 2017, som følge av både pensjon og demens. Foto: NTB scanpix
TRUKKET TILBAKE: Slik så den blide prinsen ut i 1999, i forbindelse med kongehusets årlige jakt. Den er han ikke med på i 2017, som følge av både pensjon og demens. Foto: NTB scanpix Vis mer

Nå letter en kamerat derimot på sløret om hvordan det går med 83-åringen, som har vært så godt som sunket i jorda.

Uventet besøk

«I forlengelse av et lengre utredningsforløp og seinest en rekke undersøkelser foretatt i løpet av seinsommeren, har et spesialistteam ved Rikshospitalet nå konkludert med at Hans Kongelige Høyhet Prins Henrik lider av demens», het det i en pressemelding fra det danske slottet.

Det kom reaksjoner fra flere hold på diagnostiseringen, fra alt fra familie til venner. Prinsens gode kamerat Fritz Schur kan derimot fortelle til danske Ekstra Bladet at alt ikke er så ille som det kanskje virker.

JAKTGLAD: Det går ikke i kamuflasje når kongefamilien i Danmark skal ut på jakt. Her er prins Joachim og prins Henrik fotografert i 2004, mens de gjør seg klar til en jakttur. Foto: NTB scanpix
JAKTGLAD: Det går ikke i kamuflasje når kongefamilien i Danmark skal ut på jakt. Her er prins Joachim og prins Henrik fotografert i 2004, mens de gjør seg klar til en jakttur. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jo ... Det går vel som man kan forvente, han er i godt humør, forteller han til avisa.

Det var i forbindelse med et årlig jaktlag arrangert av kongehuset i Nordsjælland at Schur var til stede. Han har vært på 20 av disse jakttreffene tidligere, blant annet flere ganger med prinsen. Prinsen måtte avstå fra årets jakt, men holder seg fortsatt aktiv.

- Vi spiller bridge sammen. Han kom på uventet besøk nå nylig, så det var jo hyggelig, sier han til avisa.

I boka «Kammerherrens nye klæder», skrevet av Schur, kommer det fram at han og prinsen ofte var på over 50 reiser i året sammen. De ble derfor gode venner, og kortspillet bridge ble en felles interesse. De to kameratene deltar hvert år i en bridgeturnering sammen.

VENN AV FAMILIEN: Fritz Schur er en god venn av den danske kongefamilien, og har et spesielt godt forhold til prins Henrik. Her er han avbildet med kronprins Frederik i 2009. Foto: NTB scanpix
VENN AV FAMILIEN: Fritz Schur er en god venn av den danske kongefamilien, og har et spesielt godt forhold til prins Henrik. Her er han avbildet med kronprins Frederik i 2009. Foto: NTB scanpix Vis mer

Selv om prinsen ikke kunne delta i jakten nå i november, har han ikke lagt fra seg interessen. Danske medier skriver at han ble sett nylig ved Hovedbanegården i København, der han hadde med seg flere gevær. Disse var etter alt å dømme ment for jaktbruk.

Så diagnosen komme

Demens er en sykdom som rammer hjernen. Ifølge Nasjonalforeningen for folkehelsen blir hukommelsen gradvis dårligere, man får problemer med språket og enkelte kan bli surrete.

Noen opplever vansker med å orientere seg i hverdagen. Rundt 77 000 nordmenn lider i dag av demens, og det er fryktet at antallet vil doble seg de neste 24 åra, ifølge nettstedet.

Litt etter at diagnosen ble kjent, uttalte prinsens lillebror, Etienne de Monpezat (75), at de hadde sett problemene til 83-åringen i lang tid.

DEMENT: I høst delte det danske kongehuset meldingen om at prins Henrik av Danmark lider av demens. Her sammen med sin kone dronning Margrethe ved en annen anledning. Foto: Reuters
DEMENT: I høst delte det danske kongehuset meldingen om at prins Henrik av Danmark lider av demens. Her sammen med sin kone dronning Margrethe ved en annen anledning. Foto: Reuters Vis mer

- I det ene øyeblikket er han ikke helt til stede, men i det andre øyeblikket er han helt normal, uttalte han overfor Ekstra Bladet.

Videre forklarte Etienne at han jevnlig tilbringer tid med sin bror, blant annet når prinsen oppholder seg i dronning Margrethe (77) og Henriks vinslott, Cayax i Frankrike.

Det var også der prinsen vokste opp, og hvor store deler av hans familie fremdeles bor, forklarte de Monpezat, som la til at familien fremdeles er svært glade i broren.

MISFORNØYD: Franskfødte prins Henrik av Danmark er misfornøyd med sin kone, nemlig dronningen. Manglende likestilling i forholdet gjør at prinsen nå ønsker å gå i mot tradisjonen om å gravlegges ved siden av hverandre. Foto/Video: NTB Scanpix, AP, ATP og Reuters Vis mer

- Problemet med min bror angår bare Danmark og den kongelige familien. Det passer seg ikke at jeg kommer med min mening, det er ikke vår sak. Vi er naturligvis fremdeles svært glade i ham, men jeg kan ikke snakke om hans problem eller hans forhold til hennes majestet.

Som en konsekvens av diagnosen vil prinsen framover trappe ytterligere ned på kongelige opptredener og oppgaver, har kongehuset opplyst om. 83-åringen gikk som kjent av med pensjon i 2015, og har vært mindre synlig i offentlig sammenheng de siste åra.

Demensdiagnosen innebærer at den 83 år gamle prinsens kognitive funksjonsnivå er svekket. Dronning Margrethe og kongefamilien ber om at prinsen framover «får den ro situasjonen påkrever».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!