Prinsesse Mako:

Uvanlig kjærlighetsvalg - taper millioner

Prinsesse Mako har vekket stor oppsikt i hjemlandet, etter at hun i 2017 kunngjorde forlovelsen med klassekameraten.

KONTROVERS: Prinsesse Mako av Japan ønsker å gifte seg med en helt alminnelig mann. Det har skapt konflikt i hjemlandet. Foto: Toshifumi Kitamura / AFP / NTB
KONTROVERS: Prinsesse Mako av Japan ønsker å gifte seg med en helt alminnelig mann. Det har skapt konflikt i hjemlandet. Foto: Toshifumi Kitamura / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det ble skapt misnøye i Japan, da prinsesse Mako (29) i 2017 kunngjorde at hun skulle gifte seg med en mann ved navn Kei Komuro, som hun møtte da hun studerte i utlandet.

Misnøyen kom av at prinsessas utvalgte var en helt «alminnelig» mann. På grunn av japansk lov og kongelig protokoll, vil det bety at prinsessa må gi fra seg sin keiserlige status og forlate familien.

Keiserdømmet i Japan er allerede truet, da flere og flere familiemedlemmer forlater familien. I 2019 valgte også Japans daværende keiser Akihito (87) å abdisere - som den første keiseren på 200 år.

Det stopper imidlertid ikke prinsesse Mako, som visstnok har store planer om å gjennomføre bryllupet innen de neste par åra.

Gir avkall

Det japanske kringkastingsselskapet NHK skal ha uttalt at den nye bryllupsdatoen kunngjøres i oktober, ifølge CNN.

BRØT «REGEL»: I møte med kongen skal man kle seg anstendig, men Karsten Warholm valgte å ha på seg shorts, det la selvfølgelig kongen merke til. Video: NRK / Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

I forkant av kunngjøringen, er det også blitt kjent at prinsesse Mako nå tar enda et skritt mot å frigjøre seg fra keiserfamilien. Det er nemlig ventet at hun nå kommer til å gi avkall på en engangsbetaling verdt en million dollar, nå som hun trer ut av sin rolle i keiserdømmet.

Avgående medlemmer har gjennom loven krav på å motta en slik engangsbetaling, ifølge CNN.

Japans regjering skal være innstilt på å gå med på at prinsessa avstår fra betalingen, som er anslått å være verdt opptil 150 millioner yen. Det tilsvarer rundt 11,5 millioner norske kroner.

FORLOVET: Kei Komuro og prinsesse Mako da de annonserte forlovelsen i 2017. Foto: Shizuo Kambayashi/Pool/REUTERS/NTB
FORLOVET: Kei Komuro og prinsesse Mako da de annonserte forlovelsen i 2017. Foto: Shizuo Kambayashi/Pool/REUTERS/NTB Vis mer

Misnøye

Prinsesse Mako og forloveden skulle egentlig gifte seg i 2018, men på grunn av «dårlig forberedelse», bestemte de seg for å utsette på ubestemt tid. Samtidig som utsettelsen ble kjent, foregikk det også en pågående «skandale», som omkranset prinsessas forlovede og hans mor.

Mora skal visstnok ha vært i gjeld, og dermed ble prinsessas forlovede og hans familie anklaget for å ikke være i god nok økonomisk stand til å forsørge Mako når hun forlater familien sin.

Det ble samtidig spekulert på om paret hadde brutt forlovelsen, da Fordham University i New York fikk streng beskjed av Japans Imperial Household Agency, som har som formål å bevare tradisjoner og protokoll i familien, om å ikke omtale Komuro som prinsessas forlovede.

Komuro var student ved skolen på tidspunktet.

Prinsesse Mako og Kei Komuro forlovet seg i 2013, men forlovelsen ble ikke kjent før fire år seinere. Nå er det altså ventet at et bryllup endelig skal finne sted i nærmeste framtid - koste hva det koste må.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer