Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

«Anno» 2017:

Vant «Anno»: - Det var et kjempestort antiklimaks

Linn Elise Rølvåg er årets vinner av «Anno» på NRK.

SEIRET TIL SLUTT: Etter flere nervepirrende prøvelser kunne Linn Elise Rølvåg juble over å ha kapret seieren i årets «Anno»-sesong. Foto: NRK/ Strix
SEIRET TIL SLUTT: Etter flere nervepirrende prøvelser kunne Linn Elise Rølvåg juble over å ha kapret seieren i årets «Anno»-sesong. Foto: NRK/ Strix Vis mer

(Dagbladet): Ti tøffe uker. Ti uker med et begrenset kosthold som setter smaksløkene på prøve, ti uker uten å få vasket seg skikkelig, ti uker med hard fysisk arbeid og håndverk som setter både kropp og hode på prøve.

Samtidig også ti uker med et forbilledlig samhold, en oppløftende samarbeidsevne og ekte vennskap mellom svært ulike folk fra alle kanter av landet.

Etter disse ti ukene ble det i kveld endelig avgjort at det er Linn Elise Rølvåg (34) fra Sigerfjorden i Nordland som er vinneren av årets «Anno»-sesong på NRK.

- Vet du, det tok et lite øyeblikk før jeg egentlig skjønte at det var over. Og det er et sånt kjempestort antiklimaks. For etter så mange uker med hardt arbeid, med dét samholdet og den flotte gjengen der, og så plutselig - sånn! - så er det over. Det var helt merkelig, sier «Anno»-vinneren til Dagbladet.

MØTTES I FINALEN: Linn Elise Rølvåg møtte Simen Havig-Gjelseth for å avgjøre hvem av dem som mestret 1537 best. Foto: Frank Foss / NRK / Strix
MØTTES I FINALEN: Linn Elise Rølvåg møtte Simen Havig-Gjelseth for å avgjøre hvem av dem som mestret 1537 best. Foto: Frank Foss / NRK / Strix Vis mer

- Spesielt å møte en god venn i finalen

I løpet av finaleuka har både Taran Eide Bergsland (32) og Per Midtstue Jensen (27) røket ut, før Katja Kålheim (43) ble snytt for en finaleplass i fredagens episode. Til slutt var det derfor Rølvåg og driller Simen Havig-Gjelseth (45) som knivet mot hverandre i finalen.

Gjennom de ti ukene i «Anno»-bobla ble de to finalistene godt kjent, deriblant mens de stod i svennebua sammen da de konkurrerte om å bli svenn i kokkelauget.

KOSTBAR «LEKEGRIND»: Årets «Anno»-deltakere fikk gleden av å leve livet i en 1537-utgave av Trondheim som er bygget i Erkebispegården ved siden av Nidarosdomen. Video: NRK / Strix Vis mer Vis mer

- Hvordan var det å stå i finalen mot Simen, som er en skikkelig vinnerskalle og som du fikk et godt forhold til underveis?

- Det var helt fint. For jeg tenkte hele veien at jeg virkelig unnet ham å vinne. Og da er det så fint å konkurrere også, for det hadde ikke gjort meg noe å tape. Men vi var veldig gode kompiser, vi har veldig mye til felles og et veldig likt tankesett. Så det var jo spesielt å møte en god venn i finalen og konkurrere mot ham, sier Rølvåg.

Ikke bitter

Simen Havig-Gjelseth sitt eneste mål da han fikk vite at han skulle delta på «Anno», var å vinne. Selv om det ikke gikk veien, er han ikke bitter av den grunn.

- Jeg har satsa på å vinne hele veien, men da jeg tapte mot Linn Elise var det på sin plass. Hun er flinkere og har mer kunnskap enn meg, så hun er absolutt en verdig vinner.

Havig-Gjelseths plan om å vinne begynte ifølge ham selv å briste allerede i uke åtte. For selv om en seier var målet, ble samholdet viktigere for ham.

- Tankene om å vinne begynte før jeg møtte de andre deltagerne. Etter hvert som jeg ble kjent med dem ble det mindre og mindre viktig for meg. Men det var kanskje spesielt da jeg fikk brev fra sønnene mine, som sa det viktigste var at jeg kom hjem, og ikke at jeg vant, at jeg innså hva som var viktig.

DYKTIG: Simen Havig-Gjelseth sikret seg første finaleplass med innsatsen sin i laugsprøven i våpensmedlauget. Foto: NRK
DYKTIG: Simen Havig-Gjelseth sikret seg første finaleplass med innsatsen sin i laugsprøven i våpensmedlauget. Foto: NRK Vis mer

Det var faktisk Havig-Gjelseth som ble utpekt til første finalist, etter å ha gått seirende ut av en laugsprøve i våpensmedlauget. Deretter møttes Rølvåg og Kålheim i en nervepirrende turnering der de skjøt med armbrøst - som Kålheim en stund lå an til å vinne.

Før Rølvåg og Havig-Gjelseth til slutt møttes i finalen, hadde Rølvåg en fordel - ettersom flertallet av de øvrige «Anno»-deltakerne gav henne sin stemme før den avgjørende kunnskapskonkurransen.

Underveis i finalen var stillingen likevel temmelig jevn, men til slutt stakk Linn Elise Rølvåg av med seieren, med stillingen 10-8.

JEVN KAMP: Både Linn Elise Rølvåg og Simen Havig-Gjelseth gjorde det sterkt i den avgjørende kunnskapskonkurransen. Men til slutt vant Rølvåg med to poeng. Foto: NRK
JEVN KAMP: Både Linn Elise Rølvåg og Simen Havig-Gjelseth gjorde det sterkt i den avgjørende kunnskapskonkurransen. Men til slutt vant Rølvåg med to poeng. Foto: NRK Vis mer

Deler seieren med alle de andre

Den 34 år gamle vinneren går ikke av veien for å rose Havig-Gjelseth og de andre meddeltakerne sine i «Anno». Hun mener at det omtrent var tilfeldig at det var hun som stod igjen til slutt:

- Hvis jeg hadde tapt for Simen hadde jeg tapt for en som er et bedre og dyktigere menneske enn meg selv. Og det er flere av deltakerne jeg føler dét for. Simen er utrolig dyktig. Han skal ha mye av æren for alt som er blitt oppnådd underveis i «Anno»-reisa. Men samtidig skal de andre ha æren for andre ting.

Helikopterflygeren legger til at det hun er mest stolt av ved «Anno»-deltakelsen, er hvor godt gruppa fungerte sammen:

- Det var kanskje jeg som øyensynlig vant «Anno», men det var egentlig samarbeidet som vant «Anno».

RØRT: Linn Elise Rølvåg (midten) sammen med Hanne Vikan (t.v), Charlotte Fossum (t.h) og Katja Kålheim (med ryggen til) etter at «Anno»-seieren var i boks. Foto: NRK
RØRT: Linn Elise Rølvåg (midten) sammen med Hanne Vikan (t.v), Charlotte Fossum (t.h) og Katja Kålheim (med ryggen til) etter at «Anno»-seieren var i boks. Foto: NRK Vis mer

- Uten alle de andre sin vilje, evne og interesse for å jobbe for noen andre enn seg selv, hadde vi ikke klart å gjennomføre alt det vi gjorde. Jeg stod igjen til slutt, men det er fellesskapet som har vunnet: Samholdet, samarbeid og medmenneskelighet. Gruppen er vinneren av «Anno», jeg er bare så heldig å få representere den, understreker hun.

Gikk på sparebluss og sleit med søvnen

I løpet av «Anno»-oppholdet har Linn Elise Rølvåg vist stor utholdenhet og dyktighet. Hun er den eneste som er blitt utnevnt til mester hele to ganger, og forrige fredag sikret hun plassen sin til midt i finaleuka.

Nordlendingen innrømmer at hun begynte å bli ganske sliten da finaledagen kom, etter mange uker med mye krevende arbeid.

- I finaleuka skulle vi prøves i forskjellige laug, og det var flere jeg ikke hadde vært med på heller, så jeg ble jo kasta inn i det, hehe. Og til finalen kjente jeg at jeg gikk virkelig på sparebluss, forteller hun.

SLITEN: 34-åringen kjente på at energien var synkende mot slutten av «Anno»-oppholdet. Foto: NRK
SLITEN: 34-åringen kjente på at energien var synkende mot slutten av «Anno»-oppholdet. Foto: NRK Vis mer

Rølvåg minnes de siste 24 timene før finalen mot Havig-Gjelseth som nervepirrende.

- Det var intenst, det var det. Det er så mye spenning hele det siste døgnet, fra vi veit det er oss to. Begge har veldig lyst til å «ace» det, og det sitter i kroppen, det stresset der.

Og etter å ha sovet tungt og godt bortimot hver natt i drøye to måneder, lå hun våken natta før skjebnedagen i «Anno»-universet:

- Jeg sov fryktelig dårlig den siste natta, herregud altså! Og så ligger man der og tenker: ‘Herregud, nå må jeg sove, for det blir en lang dag i morgen!’ Og så får man ikke sove, og så blir man stressa fordi man ikke får sove, sier hun lattermildt.

Ble «kvalt» av alle tingene sine

«Anno»-vinneren, som til vanlig flyr redningshelikopter på Luftforsvarets base i Lakselv, røper at hun syntes det var vanskeligere enn antatt å holde hodet kaldt under finalen.

- Jeg har før sittet som tilskuer og sett på reality-tv og tenkt: ‘Herregud, det her er jo kjempelett! Vet du ikke svaret på dét?’ Men det er noe helt annet når man står der selv, og har jobbet opp så mye til det øyeblikket, og har sovet dårlig … Det er intenst. Så da glemmer man ting, og det blir en helt annen setting. Det som ser så lett ut på tv’en, det er egentlig ganske krevende i det øyeblikket der, sier hun.

Likevel gikk det altså veien for helikopterpiloten til slutt.

PÅ JOBB: Linn Elise Rølvåg er til vanlig løytnant og helikopterpilot i 330-skvadronen stasjonert på Banak i  Lakselv. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅ JOBB: Linn Elise Rølvåg er til vanlig løytnant og helikopterpilot i 330-skvadronen stasjonert på Banak i Lakselv. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Og selv om «Anno»-oppholdet er et tilbakelagt kapittel, understreker vinneren at NRK-versjonen av 1537 har satt mye i livet hennes i perspektiv.

- Mange i 1537 levde fra hånd til munn. Og det skulle de gjøre hele livet! Tenk dét! Jeg er blitt veldig ydmyk med tanke på hvor heldige vi er, som lever i den tida her.

- Og så kom jeg hjem, og jeg ble kvalt i ting! Vi har så mye ting! Og jeg begynte å gå igjennom hva det er jeg har for noe: ‘Trenger jeg alt det her, etter å ha klart å ha det så fint med så lite? Herregud, så mye drit jeg har!' Jeg fikk det helt opp i halsen. Jeg har gått igjennom en skikkelig ryddeseanse, forteller hun.

Dro rett fra «Anno»-seier til jobb

Tidligere har «Anno»-deltakere som Ove Ravn Hansen (49), Hanne Vikan (23) og Christian Olowo (36) fortalt at overgangen fra «Anno»-bobla og tilbake til hverdagen var utfordrende.

Også «Anno»-vinneren merket at det var rart å tre ut av «Anno»-bobla og inn i det hektiske, moderne livet igjen. Hun opplevde at sansene var blitt skjerpet, slik at de nærmest ble litt overbelastet:

- Derfor er jeg så glad for at jeg dro rett på jobb, for her er det ikke så mange inntrykk, på en måte.

- Men likevel var det slitsomt, faktisk. Fordi jeg følte at jeg måtte skru opp tempoet mitt for å ta igjen og henge med de andre. Jeg fikk litt «system overload», fordi sansene blir så fintfølende når man må bruke dem, framfor når man bare ignorerer dem, sier løytnant og helikopterpilot Rølvåg.

TAKKNEMLIG: Linn Elise Rølvåg understreker at hun er glad for opplevelsene, perspektivene og vennskapene «Anno» har gitt henne. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TAKKNEMLIG: Linn Elise Rølvåg understreker at hun er glad for opplevelsene, perspektivene og vennskapene «Anno» har gitt henne. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Legger vekk mobilen

Hun legger til at hun også er blitt mer bevisst på hvor avhengige folk er av mobiltelefonene sine, og at dette ofte kan være et hinder for kommunikasjon mellom mennesker.

- Det er vanvittig hvordan den telefonen tar oppmerksomhet! Etter «Anno» har jeg slått av lyden på mobilen i mye større grad, og legger den bort mye oftere. Jeg er veldig bevisst på det. Jeg trenger ikke å sjekke noe før på kvelden, forteller hun.

Det mer langsomme tempoet i «Anno»-bobla, samarbeidet og de daglige rutinene og arbeidsoppgavene, har også gitt henne et annet blikk på tempoet i 2017.

- I dag er det full fart, mot ett eller annet. Og jeg klarer ennå ikke å finne ut hva jeg skynder meg for å rekke. Man skal ha alt mulig, fra status til hus, hytte, båt og bil, men jeg vet ikke hvorfor, sier Rølvåg og fortsetter:

- Jeg har begynt å stille ett og annet spørsmål om hva som er de viktige tingene i livet. Jeg har hatt en veldig inspirerende opplevelse. Jeg tar ikke med meg 1537-livsstilen inn i 2017, for det er mye av komforten jeg er blitt så vant til, hehe. Men jeg tar med meg lærdommen og visdommen. Kunnskapen. Og de menneskene jeg har møtt. For det er menneskene som gjør opplevelsen til den beste, avslutter hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media