Vant etter seks år kamp

Arne Hjeltnes får tilbake 1,5 millioner kroner.

JULEGAVE PÅ FORSKUDD: Arne Hjeltnes har i seks år vært i strid med skattemyndighetene om et beløp på 840 000 kroner han mener de ikke har hatt rett på. Nå har han vunnet. - Dette er et betydelig beløp for meg, sier han. Foto: DAGBLADET
JULEGAVE PÅ FORSKUDD: Arne Hjeltnes har i seks år vært i strid med skattemyndighetene om et beløp på 840 000 kroner han mener de ikke har hatt rett på. Nå har han vunnet. - Dette er et betydelig beløp for meg, sier han. Foto: DAGBLADETVis mer

||| -  I kampen mot skattemyndighetene føler man seg ekstra liten. Det har vært en lang og tung prosess, sier Arne Hjeltnes (46) til Dagbladet.

Det tidligere tv-fjeset fra blant annet TV 2s «Gutta på tur» har i seks år ligget i strid med Skatt øst. Han ville ha tilbakebetalt 840 000 kroner han mener han urettmessig har måttet betale i skatt.

Hjeltnes vant første runde i tingretten før jul i fjor, men myndighetene anket saken. I oktober i år vant han på nytt i Borgarting lagmannsrett og i dag ble det klart at saken ikke ankes enda en gang.

Dermed har Hjeltnes vunnet og får tilbakebetalt de 840 000 kronene pluss renter, samt saksomkostninger på ca 500 000 - totalt omlag 1,5 millioner.

Innviklet skattesak
Det var Hjeltnes som saksøkte Skatteetaten etter at de ville omklassifisere det han mente var et lån til utbytte og dermed førte til at han måtte betale de 840 000. Lån og utbytte bedømmes ulikt skatterettslig.

- Jeg betaler min vanlige skatt med glede, men når de prøver å vri på likningen min for å skatt som ikke er rettmessig går jeg til motmæle, sier Hjeltnes og sier at dette var et betydelig beløp for ham.

- Heldig som har hatt sparepenger
Han mener største problemet i slike saker er at folk flest ikke har råd til å kjøre det juridiske løpet helt ut og hevder han selv har fått mange tilbakemeldinger fra folk som har vært utsatt for det samme, men som ikke orker å ta det til retten. Blant annet skrev Odd Nerdrum et støtte-dikt til ham som ble trykket i Dagbladet i fjor.

Selv har Hjeltnes hatt flere hundre tusen kroner i utgifter på saken.

- Det sier litt om hvor mye ressurser som kreves. Jeg er heldig som har hatt sparepenger å ta av, men mange mindre bedrifter ville ikke hatt ressurser til å gå hele veien og gitt opp underveis og dermed tapt utgiftene sine i forbindelse med saken. Staten er en mektig motpart som både har tid og ressurser nok til å kjøre en lang kamp, sier Hjeltnes som i dag er konsernsjef for det skandinaviske digitale kommunikasjonsselskapet Creuna.

Seieren i retten tar han som en julegave på forskudd.

- For en mann i min alder er det altid vanskelig å vite hva man skal ønske seg til jul. Jeg tror jeg skal pakke inn dommen og legge den til meg selv under juletreet.

Skatt Øst ønsker ikke si særlig mer om saken.

- Retten har vurdert forholdene annerledes enn Skatt øst og det tar vi til etterretning, sier seksjonssjef Monica Sivertsen til Dagbladet.