Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Den 90. årlige Oscar-utdelingen

Vant Oscar midt i trekantdramaet som rystet Hollywood

Elizabeth Taylor vant Oscar etter tidenes utroskapsskandale.

TREKANTDRAMA: Elizabeth Taylor, Eddie Fisher og Debbie Reynolds sto i førersetet for det som skulle bli en av de største Oscar-skandalene noen sinne. Foto: NTB scanpix
TREKANTDRAMA: Elizabeth Taylor, Eddie Fisher og Debbie Reynolds sto i førersetet for det som skulle bli en av de største Oscar-skandalene noen sinne. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til mandag går den 90. årlige Oscar-utdelingen av stabelen. Det er knyttet høye forventninger til hvilke filmer som tar storeslem, hvordan #MeToo vil bli markert og hvilke stjerner som kommer til å stå for årets skandale.

Siden første utdeling, som Academy of Motion Picture Arts and Sciences stiftet i 1927, har den ekstravagante prisutdelingen skapt overskrifter over hele verden. Hollywoods elite samles til en heidundrende festkveld, og alt kan skje. Rød løper og takketaler har historisk sett vært plattformer for skandaler.

Og har du gjort noe dumt under Oscar-utdelingen, eller i forkant, får du sjeldent glemme det. Det fikk skuespiller Elizabeth Taylor, som døde i 2011, erfare. Da hun i 1961 vant pris for beste skuespiller, etter å ha spilt i suksessen «Butterfield 8» i 1960, var det alt annet enn prestasjonene hennes som interesserte folket.

STAKK AV MED SEIEREN: I 1961 vant Elizabeth Taylor pris for sin rolle i «Butterfield 8». I månedene før seieren, var hun kanskje USAs minst populære menneske. Foto: NTB scanpix
STAKK AV MED SEIEREN: I 1961 vant Elizabeth Taylor pris for sin rolle i «Butterfield 8». I månedene før seieren, var hun kanskje USAs minst populære menneske. Foto: NTB scanpix Vis mer

I filmen spilte hun nemlig mot Eddie Fisher, hennes egen ektemann. To år tidligere var ekteskapet noe av det mest kontroversielle i hele bransjen - da Fisher fortsatt var gift med en av Taylors beste venninner.

Dette er historien bak et av verdens mest skandaløse trekantdramaer.

Trøstet etter døden

«Det virket som om Taylor var for innblandet i skandalen til at hun kunne vinne», skrev Los Angeles Times om den overraskende seieren i 1961.

Vi må tilbake til 1955 for at historien skal starte. Skuespiller Debbie Reynolds, som døde i jula 2016, hadde akkurat giftet seg med tv-stjerna Eddie Fisher. Ifølge Slate var de to motsetninger. Hun bodde med foreldrene sine, og han var langt fra like jomfruelig som henne.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 03.03.2014 GIKK PÅ TRYNET IGJEN: Jennifer Lawrence falt i trappa da hun skulle hente Oscar-statuetten sin under Oscar-utdelinga i 2013. Også i 2014 tryna hun, denne gangen på den røde løperen. Video: ABC News Vis mer

Derfor ble det fort spekulert i om forholdet egentlig bare var et PR-stunt, eller om de to elsket hverandre. Den triumferende kjærlighetshistorien ble likevel godt mottatt av USAs befolkning. De to var ofte å se i magasiner sammen, på tv og ellers rundt om.

TO BARN: Eddie Fisher og Debbie Reynolds fikk to barn i løpet av ekteskapet, før det ble brutt opp med god hjelp av Elizabeth Taylor. Her er paret fotografert i 1957, med datteren Carrie - som siden skulle bli en verdenskjent skuespiller. Foto: NTB scanpix
TO BARN: Eddie Fisher og Debbie Reynolds fikk to barn i løpet av ekteskapet, før det ble brutt opp med god hjelp av Elizabeth Taylor. Her er paret fotografert i 1957, med datteren Carrie - som siden skulle bli en verdenskjent skuespiller. Foto: NTB scanpix Vis mer

Paret skulle også få to barn sammen. Det skal ikke ha vært den enkleste prosessen, fordi Fisher sjeldent var i nærheten. Angivelig var det en ferietur til Italia med høy champagneføring som måtte til for at paret skulle bli gravide for andre gang. Datteren Carrie og sønnen Todd kom til verden, og begge er i dag verdenskjente. Førstnevnte døde også i 2016, og var kjent for sin rolle som prinsesse Leia i «Star Wars»-filmene.

Debbie og Eddie, paret med de matchende navnene, var godt kjente i Hollywoods skuespillermiljø. De tilbrakte blant andre mye tid med paret Elizabeth Taylor og Mike Todd. Hun var en verdenskjent skuespiller, og han var en godt betalt produsent.

Det skal nevnes at Todd var ektemann nummer tre i Taylors totale rekke på sju, men det dempet ikke sorgen hennes da han omkom i en flyulykke i 1958 - ett år etter at han og Taylor ga hverandre sine «ja».

Todd døde i en flyulykke, da privatflyet «Liz» krasjet like i nærheten av Grants i New Mexico. Alle fire som var om bord måtte bøte med livet, ifølge Sarasota Herald-Tribute.

Taylor fikk trøst i sorgen den gang da. Reynolds skal ha dratt til henne med en gang hun fikk greie på dødsfallet, og tilbød seg å ta vare på skuespillerens tre barn i sorgprosessen. Mens barna var hjemme med Reynolds, som da tok seg av totalt fem barn til sammen, var Fisher hjemme hos Taylor.

Skuespilleren tenkte bare at ektemannen hennes var der for Taylor i sorgen, fordi han kjente henne og hennes avdøde ektemann godt. Sannheten var imidlertid en helt annen.

STEMOR: Selv om Carrie Fisher har påpekt at hun ikke kjente stemoren sin Elizabeth Taylor godt i barndommen, fikk de et fint forhold da Fisher ble voksen. Her sammen på en prisutdeling i 2000. Foto: Reuters, NTB scanpix
STEMOR: Selv om Carrie Fisher har påpekt at hun ikke kjente stemoren sin Elizabeth Taylor godt i barndommen, fikk de et fint forhold da Fisher ble voksen. Her sammen på en prisutdeling i 2000. Foto: Reuters, NTB scanpix Vis mer

- Stort sjokk

I sorgen valgte Fisher å trøste Taylor med mer enn bare ord. Affæren var et stort sjokk for Hollywood, og skuespilleren ble stemplet som «home wrecker» av amerikansk sladderpresse.

Det sørget for at hennes en gang yndige rykte ble makulert. Filmselskapene fant imidlertid enkelt måter å kapitalisere på det på, ved at Taylor blant annet spilte luksusprostituert i «Cat on a Hot Tin Roof» - bare iført neglisjé på filmens promoplakat.

Da Taylor var i New York for å promotere filmen, ringte Reynolds til hotellet hennes for å snakke med henne. Dette var før hun hadde fått vite om affæren. I andre enden var det Fisher som svarte. Han skulle egentlig vært på turné, men var altså på hotellrommet til elskerinnen.

NY ROMANSE: Dette bildet ble tatt av Taylor og Fisher før de giftet seg i 1959. På tidspunktet var han fortsatt gift med Debbie Reynolds, og affæren skapte overskrifter verden over. Foto: AP, NTB scanpix
NY ROMANSE: Dette bildet ble tatt av Taylor og Fisher før de giftet seg i 1959. På tidspunktet var han fortsatt gift med Debbie Reynolds, og affæren skapte overskrifter verden over. Foto: AP, NTB scanpix Vis mer

Ifølge Slate ble det ikke bedre av at journalistene stilte spørsmål om affæren. Sladderreporter Hedda Hopper spurte Taylor rett ut om hva greia egentlig var. Hun fikk karrierens kanskje ærligste svar.

- Jeg ødelegger ikke ekteskap. Man kan ikke ødelegge et lykkelig giftermål. Debbie og Eddies var aldri det. Jeg liker ham veldig mye, og har følt meg lykkeligere og mer som menneske de to siste ukene enn hva jeg har gjort siden Mikes død, sa hun til journalisten.

Reynolds kunne ikke tro sine egne ører da nyheten om affæren endelig kom hennes vei. Til Daily Mail fortalte hun i 2010 at hun var en av de siste som til sjuende og sist klarte å finne ut av sidespranget til ektemannen.

- Det var hint i avisene og jeg la merke til mine egne venner hvisket da jeg dukket opp på fester. Selv ville jeg ikke finne ut av sannheten, men jeg måtte bare bite i det sure eplet. Det var et stort sjokk å se dem sammen. Jeg var helt knust, fortalte skuespilleren.

Sykdom endret alt

Selv om skandalen var stor, og Fishers tv-program ble avlyst som følge av utroskapen, valgte Taylor og Fisher å gifte seg. Debbie og Eddie gikk hver sin vei i 1959, og i mai samme år giftet han seg på nytt med Elizabeth.

De ga hverandre sine ja i Las Vegas. Forholdet var likevel skandaløst, og stempelet som «home wrecker» og promiskuøs forsvant aldri helt. Selv om det muligens var vanskelig å stå i stormen, elsket produksjonsselskapet MGM det.

BRYLLUP: Taylor og Fisher giftet seg den 12. mai i 1959 i Las Vegas. Paret smilte til pressen etter seremonien, og begge var tydelig rørt. Foto: AP, NTB scanpix
BRYLLUP: Taylor og Fisher giftet seg den 12. mai i 1959 i Las Vegas. Paret smilte til pressen etter seremonien, og begge var tydelig rørt. Foto: AP, NTB scanpix Vis mer

Den tjente de nemlig store penger på. På slutten av 1950-tallet hadde hun bare én film igjen å lage med selskapet, om hun ikke ønsket å fornye kontrakten. Hun skulle spille en festjente i filmen «Butterfield 8», en rolle hun angivelig hatet. Stjerna måtte likevel takke ja, for å komme seg ut av kontrakten.

Hun fikk heldigvis med seg sin nygifte ektemann på settet. Han spilte en visesanger, og filmen ble en umiddelbar suksess. Den ble også nominert til Oscar i 1961, og Taylor fikk pris for beste kvinnelige skuespiller.

I forkant av utdelingen hadde amerikanere nemlig endret sitt synspunkt på skuespilleren, i hvert fall delvis. Hun var alvorlig syk med en lungebetennelse, som sørget for sympati i den amerikanske tabloidpressen. En trakeotomi ble blant annet utført, et inngrep der det kuttes et hull på halsen til luftrøret, slik at pasienten kan puste.

SJOKKSEIER: Her er Elizabeth og Eddie på rød løper før Oscar-utdelingen i 1961. Få timer senere vant hun pris for beste kvinnelige hovedrolle. Foto: NTB scanpix
SJOKKSEIER: Her er Elizabeth og Eddie på rød løper før Oscar-utdelingen i 1961. Få timer senere vant hun pris for beste kvinnelige hovedrolle. Foto: NTB scanpix Vis mer

Stjerna så derfor ikke spesielt frisk og rask ut på den røde løperen, ei heller da hun tok imot prisen, ifølge Los Angeles Times. Hun trengte hjelp for å komme seg opp til podet, og klarte så vidt å prate under sin egen takketale.

- Jeg vet ikke hvordan jeg skal uttrykke min takknemlighet for dette og alt annet. Alt jeg kan si er takk, tusen takk fra hele mitt hjerte, uttalte hun fra scenen.

Mens hun sto der og takket, satt nok samtlige i salen med utroskapsskandalen friskt i minnet. Selv om det er over 50 år siden, står hendelsen fortsatt igjen som en av de mest minneverdige i Oscar-utdelingen i historien.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!