Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Haley Joel Osment:

Var en av 90-tallets mest ettertraktede barnestjerner, så forsvant han fra rampelyset. Slik gikk det med «Den sjette sansen»-stjerna

Barnestjerna valgte studiene framfor karrieren.  

SLIK SER HAN UT I DAG: Skuespiller Haley Joel Osment var verdensberømt lenge før han ble tenåring. I dag er han 29 år gammel, men er fremdeles lik seg selv. Foto: Rex / NTB scanpix
SLIK SER HAN UT I DAG: Skuespiller Haley Joel Osment var verdensberømt lenge før han ble tenåring. I dag er han 29 år gammel, men er fremdeles lik seg selv. Foto: Rex / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Haley Joel Osment (29) skapte filmhistorie allerede som 11-åring, med frasen «I see dead people» fra filmen «Den sjette sansen».

Den sjarmerende unggutten tok verden med storm, og årene etter var han å se i flere filmsuksesser, deriblant «Pay It Forward» og Steven Spielbergs «A.I. Artificial Intelligence».

Men så ble det brått stille.

Ifølge Telegraph begynte rykter å svirre om at stjerna var død, da Facebook-siden «RIP Haley Joel Osment» fikk nærmere én million følgere i 2015. Det hele var imidlertid bare løgn.

BLE NOMINERT TIL OSCAR: Haley Joel Osment er best kjent fra «Den sjette sansen», der han spilte mot Hollywood-stjerna Bruce Willis (62). Foto: NTB scanpix
BLE NOMINERT TIL OSCAR: Haley Joel Osment er best kjent fra «Den sjette sansen», der han spilte mot Hollywood-stjerna Bruce Willis (62). Foto: NTB scanpix Vis mer

Skuespilleren lever nemlig i beste velgående, men karrieremessig er det ikke helt slik som det en gang var.

Ble oppdaget i møbelbutikk

Haley Joel Osment ble født i Los Angeles 10. april 1988, og fire år etter fikk han en lillesøster, skuespiller Emily Osment (25).

Haleys skuespillerkarriere startet da han var fire år gammel, etter at mora hans tok med seg sønnen til en IKEA-butikk, der de møtte på en talentspeider som så etter nye skuespillere, ifølge NPR.

Osment ble dermed kalt inn til en audition, og etter en stund fikk han sin første rolle, som var i ABC-serien «Thunder Alley».

Seinere det samme året fikk han rollen som sønnen til Forrest Gump, som også het Forrest Gump, i den Oscar-belønnede filmen med samme navn.

FULGTE ETTER: Haley Joel Osments søster, Emily, er også skuespiller. Hun er blant annet kjent fra «Hannah Montana» og «Two and a Half men». Foto: NTB scanpix          
FULGTE ETTER: Haley Joel Osments søster, Emily, er også skuespiller. Hun er blant annet kjent fra «Hannah Montana» og «Two and a Half men». Foto: NTB scanpix           Vis mer

- En utfordring

Det var imidlertid «Den sjette sansen» som ble Osments største karriereopptur. For rollen som den synske unggutten Cole, fikk han sin første - og hittil eneste - Oscar-nominasjon, i en alder av kun 11 år.

Den kjente frasen «I see dead people», er på 44. plass over American Film Institutes liste over de 100 mest minneverdige filmsitatene gjennom tidene.

Å være en av verdens mest ettertraktede barnestjerner på slutten av 90-tallet, hadde ikke bare fordeler, mener han selv.

- Det er en utfordring, men jeg har vært heldig, har han sagt til Calgary Herald, ifølge ABC News.

MED STJERNENE: Den unge skuespilleren spilte mot de to filmstjernene Helen Hunt og Kevin Spacey i filmen «Pay It Forward» i 2000.
MED STJERNENE: Den unge skuespilleren spilte mot de to filmstjernene Helen Hunt og Kevin Spacey i filmen «Pay It Forward» i 2000. Vis mer

Ble dømt for fyllekjøring

I 2006 fikk skuespilleren en knekk da han havnet i en bilulykke etter å ha kjørt i beruset tilstand, ifølge nettstedet Deseret News.

Ulykken resulterte i ribbeinsbrudd og en skade i den ene skulderen. Skuespilleren nektet for å ha fyllekjørt, selv om prøver viste at promillen hans var dobbelt så høy som lovlig grense.

Osment ble dømt til tre års prøvetid, 60 timer på alkoholrehabilitating, oppmøte på minst 26 anonyme alkoholikere-møter og en bot på 13 000 kroner.

Kort tid etter flyttet han til New York for å studere teater, noe han gjorde fram til 2011.

UNG OG LOVENDE: Haley Joel Osment var nominert til Oscar i kategorien «beste mannlige birolle» i 2000, men tapte mot skuespiller Michael Caine. Foto: NTB scanpix
UNG OG LOVENDE: Haley Joel Osment var nominert til Oscar i kategorien «beste mannlige birolle» i 2000, men tapte mot skuespiller Michael Caine. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg bodde i New York i åtte år og var med i et stykke på Broadway i 2008. Jeg var også med i to filmer, men det var vanskelig å kombinere studier og skuespillerkarrieren. Så de fire årene fram til 2011 var jeg egentlig bare student, sa han til Telegraph i 2015.

Han forklarte videre at foreldrene hans lærte ham viktigheten av å studere, og det å ha begge beina godt plantet på jorda.

- Da jeg studerte i New York, merket jeg noen ganger at Hollywood-livet fristet. Men jeg er glad for at jeg ikke levde det livet da jeg var 18, 19, 20 eller 21 år, ytret han.

Hektisk år

Selv om de fleste kanskje tror at 29-åringen har lagt skuespillerkarrieren for lengst, er ikke det helt riktig.

Han har bare ikke hatt noen veldig store roller de siste åra.

I 2014 spilte Osment imidlertid hovedrollen i filmen «Sex Ed», som handler om den svært uerfarne læreren Eddie som skal ha en ungdomsskoleklasse i seksualundervisning.

I fjor var han å se i filmen «Yoga Hosers», der han blant annet spilte mot Johnny Depps datter, Lily-Rose Depp (17).

Ifølge IMDb har skuespilleren et hektisk år, for i 2017 er han aktuell i flere filmer og tv-serier, blant annet i thrilleren «Sleepwalker».

- Når du er så heldig som jeg var som fikk jobbe med så fantastiske filmer i en så ung alder, er en av ulempene at bildet av deg som barn er brent inn i folks minner i lang tid. Jeg er selvfølgelig stolt over de filmene, som folk forhåpentligvis kan se i mange år framover, men for en skuespiller er det viktig at publikum kan se arbeidet ditt også nå, og ikke bare de øyeblikkene for lenge siden, har han fortalt til Telegraph.