SJARMERTE DET NORSKE FOLK: Stella Mwangi (24) vant en overlegen seier i den norske Grand Prix-finalen på lørdag. Per Sundnes hyller henne som et forbilde for «den nye nordmannen», etter at en varaordfører kom med rasistiske bemerkninger på sin Facebook-side.

Foto: Håkon Eikesdal
SJARMERTE DET NORSKE FOLK: Stella Mwangi (24) vant en overlegen seier i den norske Grand Prix-finalen på lørdag. Per Sundnes hyller henne som et forbilde for «den nye nordmannen», etter at en varaordfører kom med rasistiske bemerkninger på sin Facebook-side. Foto: Håkon EikesdalVis mer

Varaordfører hetset Stella etter MGP-seieren

- Jeg kan skjønne at noe av det jeg skrev oppfattes som rasistisk.

(Dagbladet): Varaordfører Rita Ormbostad (H) i Aure i Møre og Romsdal skrev nedsettende kommentarer om Stella Mwangi på sin Facebook-side etter at 24-åringen fra Kenya og Eidsvoll danket ut alle konkurrentene i den norske finalen i Melodi Grand Prix på lørdag.

«Gi mæ sama, isbjørna å moskusa! Æ syns d e d vi ska sæll, å itj at vi har åpne asylmottak!!!!», var blant noe av det hun skrev etter den overveldende seieren, ifølge Tidens Krav.

«Ska kvæss mæ et spyd å handel bongotrommå t dusseldorf!,» skrev hun også.

- Ment som spøk Det har foreløpig ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med Ormbostad i dag. Til Tidens Krav sier hun at det hele bare var ment som en spøk, men innrømmer at det kanskje tok litt av.

- Jeg kan skjønne at noe av det jeg skrev oppfattes som rasistisk. Det var rett og slett en spøk, ikke noe vondt ment med det. Folk er idioter, uansett farge for meg, altså, sier hun til avisa.

- Uansett mener jeg at det urnorske selger mer, og er mer norsk Grand Prix, enn en sang som har afrikanske tendenser. Men det har ikke noe med rasisme å gjøre, sier hun videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mwangi kom til Norge som politisk flyktning som fireåring, og vinnerlåta «Haba Haba» er inspirert av bestemora i Kenya.

- Hvis noen hadde sagt til meg da jeg og min familie kom hit som politiske flyktninger, at jeg skulle befinne meg her og få lov til representere dette landet med det jeg brenner mest for..., sa hun strålende lykkelig etter seieren på lørdag.

MGP-general Per Sundnes synes det er merkelig at disse kommentarene kommer fra en politiker.

- Et stort forbilde - Disse utsagnene faller på sin egen urimelighet. Stella er det nye Norge. Hun er så norsk som vi kommer, og viser at vi kommer i alle farger. Hun er det store forbildet for den nye nordmannen som har fremmedkulturell bakgrunn, men som har adoptert vår kultur på en ypperlig måte - og deler sin kultur med oss, sier han til Dagbladet.

- På mange måter er hun mer norsk enn meg. Hun kommer til å være en ypperlig representant for hva vi er blitt, legger han til.

- Smilet til Stella er kritthvitt og bredt, og det har vi alt for lite av. Og det er det denne vararepresentanten ikke skjønner at er viktig.

Sundnes synes Mwangi på mange måter minner om Alexander Rybak, og han har stor tro på henne i den europeiske finalen til våren.

- Hun er en verdensstjerne. Da jeg så de første prøvene tenkte jeg «oj, hun er kommet for å bli».

- Uheldig Han synes det er særlig trist at dette utspillet kommer midt i mobbedebatten som nå foregår i norske medier. Det er ordfører i Aure, Ingunn Golmen (Sp), enig i.

- Det er uheldig at en person som har et verv i kommunen vår kommer med den type bemerkninger, selv om de er ment humoristisk og hun oppfattet seg som privatperson, sier hun til Dagbladet.

- Det spesielt uheldig i forbindelse med integreringsdebatten og mobbedebatten, slike uttalelser gjør jo ikke akkurat integreringsarbeidet enklere, sier hun.

Golmen er ennå ikke sikker på om Facebook-bemerkningene vil få noen konsekvenser for Ormbostad.

- Jeg tok det opp med henne i går, og hun la ganske straks ut en beklagelse på Facebook.

Stella Mwangi opplyser via sin manager at hun ikke ønsker å kommentere saken.