Helle Thorning-Schmidt:

Vekket oppsikt: «Mangel på respekt»

Den tidligere statsministeren fikk flere til å reagere da hun entret slottet.

PÅ SLOTTET: Helle Thorning-Schmidt dukket opp i en knallrosa, utringet kjole på slottsgalla. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/NTB
PÅ SLOTTET: Helle Thorning-Schmidt dukket opp i en knallrosa, utringet kjole på slottsgalla. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/NTB Vis mer
Publisert

Ved kongelige anledninger er det visse kleskoder som bør følges dersom man vil unngå skandaler og overskrifter.

I januar feiret danskenes dronning Margrethe (82) 50 år på tronen, og i den anledning var flere celebre gjester invitert til feiring i helgen. På gjestelisten sto blant annet Danmarks tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (55), som trolig stjal noe av monarkens oppmerksomhet på den store kvelden.

HILSER PÅ KRONPRINSESSEN: Thorning-Schmidt hilser på de kongelige i anledning dronning Margrethes jubileum. Foto: Ida Marie Odgaard/AFP/NTB
HILSER PÅ KRONPRINSESSEN: Thorning-Schmidt hilser på de kongelige i anledning dronning Margrethes jubileum. Foto: Ida Marie Odgaard/AFP/NTB Vis mer

Flere sperret nemlig opp øynene da politikeren dukket opp i en knallrosa kjole med dyp utringning på slottsgallaen, ifølge danske Se og Hør.

«Upassende»

På 55-åringens Instagram har flere følgere sagt sin mening om bekledningen.

«Skikkelig vakker kjole og du ser bra ut, men for anledningen er nok ikke utringningen helt riktig...», lyder en kommentar under en bildekarusell som politikeren har delt på Instagram fra gallaen.

«Upassende kjole for denne begivenheten», skriver en annen, mens en tredje mener utringningen «viser mangel på respekt» overfor den danske dronningen.

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, mener dog at kjolen er godt innenfor den kongelige etiketten.

- Wow, så flott hun var! Gallakjoler skal være lange, men det er absolutt lov med utringning. Det heter seg egentlig fra klassisk etikette «jo dypere utringning, desto lengre hansker», opplyser Vagle, og forklarer nærmere:

STRAKS KLARE: Straks er høstens vakreste eventyr i gang, og gjengen kjenner på nervene nå. Foto: Rød Løper Vis mer

- Det er vanlig med sjal eller lignende om kjolen er utringet. Men Helle Throning-Scmidts kjole er jo langermet og veldig tildekkende ellers, så dette tenker jeg er helt innafor, konkluderer kongehuseksperten.

Også designeren bak kjolen har forsvart kjolekritikken.

- Du har ikke lov til å vise anklene, men du må gjerne vise barm, sier Søren Le Scmidt til danske Se og Hør.

- Balanserer litt på kanten

Moteekspert og «God morgen Norge»-stylist Marianne Jemtegård roser også den tidligere statsministerens klesvalg. Stylisten mener eks-statsministeren kan kle seg akkurat slik hun har lyst til, så lenge slottets kleskode blir fulgt.

- Som statsminister har hun nok vært tvunget til å velge mer trygt i offisielle sammenhenger, men nettopp derfor er det herlig befriende å se at hun kan være bare kickass Helle på 55, som stråler med voksen, mektig og glødende sexappeal, sier Jemtegård til Dagbladet.

Jemtegård mener Thorning-Schmidt fremstår både statuesk og blendende vakker i dansk design.

STIKK: Proffdanser Helene Spilling kommer med stikk til Rød Løper under direktesending. Reporter: Jonas Hammer. Video: Luna Lea. Vis mer

- Så spørs det bare hvor «tilkneppet» man skal tolke kleskravet, når skjørtekanten skal slepe i gulvet. Betyr det nødvendigvis at man må kle seg kyskt og støvete?

- Kjolen er verdig og vakker, og så er det bare deilig at den balanserer litt «på kanten». Den har i etterkant av gårsdagen nærmest fått mer omtale enn dronningen selv, men en slik stor wow-effekt tror jeg anledningen og ikke minst jubilanten selv tåler.

- Må gjerne sette kaffen i halsen

Jemtegård mener imidlertid at dommen hadde vært en annen dersom 55-åringen fremdeles var Danmarks statsminister.

- Hvis Helle Thorning fortsatt var statsminister, eller kjolen ble båret av dronningen selv, hadde jeg muligens ønsket meg en ørliten modifikasjon. Til det er den nok hakket for «sexy», og hadde hatt godt av noen ekstra centimeter med sting nederst i utringningen.

JØSS: Proffdanser Helene Spilling skulle konfronteres med favorittstempelet. Det fikk hun ikke gjøre i fred. Video: Rød Løper Vis mer

Moteeksperten håper flere lar seg inspirere av nettopp Thorning-Scmidts vågale valg.

- Jeg ønsker meg mer personlige, sterke og sensuelle motevalg på prominente og voksne kvinner i media. Og så får armeen av puritanske tastaturriddere gjerne sette kaffen i halsen over litt voksen pupp.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer