Christian Strand:

- Veldig stort

NRK-profilen undersøker sin adopsjonshistorie for første gang.

GJØR DYPDYKK: I en ny dokumentarserie på NRK vender Christian Strand tilbake til Indonesia for å undersøke sin adoptivhistorie. Foto: Anders Leines/NRK
GJØR DYPDYKK: I en ny dokumentarserie på NRK vender Christian Strand tilbake til Indonesia for å undersøke sin adoptivhistorie. Foto: Anders Leines/NRK Vis mer
Publisert

Skuespiller og NRK-profil Christian Strand (43) ble adoptert fra et barnehjem i Jakarta da han var spedbarn. For første gang har han nå gjort et dypdykk i sin egen adopsjonshistorie. Det gjør han i den nye NRK-dokumentaren «Gitt bort».

Tidligere har Strand raskt parkert alle samtaler rundt adopsjonshistorien sin, og til VG sier kona Madeleine Strand (38) at han lenge var tydelig på at han ikke hadde behov for å vite mer.

JUL SAMMEN: Louise Angelica Riise og David Eriksen samler familien og feirer jul sammen i år. Reporter: Thea Hope. Video: Kine Falch, Rød Løper Vis mer

Madeleine er den som alltid har vært mest nysgjerrig på ektemannens historie. Hun har også har vært en viktig støttespiller i prosessen, sier NRK-profilen til VG:

- Når jeg først har begynt å gå inn i angsten av hva livet mitt har vært og hvordan jeg faktisk har følt det, så har jeg alltid snakket med Madeleine først. Det har vært helt nødvendig for meg at hun har vært med på denne berg-og-dal-banen. Hun har vært helt uvurderlig!

STØTTE: Christians kone Madeleine Strand har vært en viktig støttespiller i prosessen Foto: Anders Leines/NRK
STØTTE: Christians kone Madeleine Strand har vært en viktig støttespiller i prosessen Foto: Anders Leines/NRK Vis mer

Til Dagbladet forteller Strand at han tidligere ikke har følt seg klar for å reise tilbake til Indonesia og undersøke historien sin - før nå:

- Etter at Madeleine og jeg møtte hverandre og fikk to barn, følte jeg at plattformen og grunnfjellet var trygt nok. Jeg følte det var tryggere å gå inn i det, da jeg hadde noen til å plukke meg opp om dette ikke skulle gå bra. Det hadde jeg nok ikke kunnet gjort for ti år siden.

Sammen har de sønnene Liam på ni år og Oliver på åtte år.

Snakket ikke om det

I oppveksten snakket adoptivforeldrene, Ann-Mari og tidligere redaktør Arne Strand, sjelden om adopsjonen, ifølge Strand. Moren hadde laget et fotoalbum fra hentereisen, men det var alltid Christian som tok initiativ til å se i det.

I mai i år ble det kjent at Strands far Arne hadde gått bort. Moren Ann-Mari døde i 2005.

FÅR DET: Linn Skåber fikk dårlig samvittighet etter dette. Video: Rød Løper Vis mer

Tilbake for første gang

Nylig dro Strand tilbake til Indonesia for første gang, og hele familien ble med på reisen. Det beskriver han som veldig stort:

- Det er noe jeg har sett for meg i 40 år. Å ta med familien dit og se landet. Det var stort med tanke på maten, kulturen, menneskene, og det å vite at jeg er født i dette landet.

HALVT INDONESISKE: Nå har også Ckristians sønner, som er halvt indonesiske, blitt introdusert for farens fødested og tatt det til seg. Foto: Anders Leines/NRK
HALVT INDONESISKE: Nå har også Ckristians sønner, som er halvt indonesiske, blitt introdusert for farens fødested og tatt det til seg. Foto: Anders Leines/NRK Vis mer

NRK-profilen hadde mange tanker om hva fødelandet kunne bety for ham, og om det ville få en betydning for familien som en enhet etter reisen.

Det har det virkelig blitt, forteller 43-åringen avslutningsvis. Til tross for sønnenes unge alder har også de nå tatt et nytt land innover seg.

Nå håper familien på flere reiser tilbake til Indonesia, og at det kan bli et land som de kan ha et spesielt sterkt forhold til.

Dokumentarserien hadde premiere mandag den 27. november, og i tillegg til NRK-profilens egen historie er den også innom tematikken adopsjon på 80-tallet.