Sara Emilie Tandberg:

- Veldig tøft

I dag er hun en vellykket forretningseier. For 15 år siden var hun alvorlig syk med ME.

CARELESS: Sara Emilie Tandberg er stolt over jobben hun har gjort de siste to åra. Foto: Shad Madian / Dagbladet
CARELESS: Sara Emilie Tandberg er stolt over jobben hun har gjort de siste to åra. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NITTEDAL (Dagbladet): Influenser og tidligere «Bloggerne»-profil Sara Emilie Tandberg (30), har i løpet av de siste åra opparbeidet seg en imponerende følgerskare. Bare på Instagram har hun nærmere 400 000 følgere.

Det er liten tvil om at Tandberg er en kvinne med flere jern i ilden, og når Dagbladet besøker henne kan hun fortelle at det ikke bare er barn og mann som har holdt henne opptatt de siste åra.

Hun har jobbet hardt med de ulike merkevarene sine.

Da Dagbladet går inn på badet til influenseren, henger nye kjoler på rekke og rad - dette er Tandbergs nye kolleksjon, som nå selger både undertøy og kjoler.

- Jeg var så sint

30-åringen forteller at det går «veldig bra» på jobb.

- Det er veldig gøy å se veksten, det er helt vilt hva som har skjedd på to år. Jeg skulle ha et eget klesmerke og ville gjøre en forskjell på retusjering og reklamebransjen.

- Ja, hva var grunnen til at du opprettet Careless?

IKKE MATLYST: Sara Emilie Tandberg åpner seg om graviditeten og utfordringer som fulgte med. Video: Rød Løper. Reporter: Jenny Emilie Aas. Kamer: Luna Lea. Vis mer

- På det tidspunktet var jeg så sint på kleskjeder. Hvor begrenset størrelsene var, og at plus size-avdelinger ble fjernet fra butikkene. Det gikk i så feil retning. Jeg var sint på flere samarbeidspartnere også, og ønsket at de skulle vise mer mangfold - del bilder av jenter i flere forskjellige størrelser, forklarer gründeren entusiastisk.

Det var viktig for Tandberg å ha kontrollen om det først skulle selges noe med hennes navn på. Et typisk samarbeid hvor hun fikk presentert en kolleksjon og kunne velge mellom fem farger, for så å fremme det som sitt eget, var uaktuelt.

TØFF TID: Influenser Sara Emilie Tandbergs liv ble snudd på hodet, da sønnen hennes fikk diagnosen diabetes type 1. Nå forteller hun om den tøffe livsendringen. Reporter: Thea Hope. Video: Kine Falch / TV 2 Play Vis mer

Responsen har ifølge influenseren vært «helt sinnssyk».

- Jeg skjønner ikke hva som har skjedd, klyp meg i armen. Jeg elsker å være litt underdog, som kommer og bare … Får det til, smiler hun.

Om man skrur tida tilbake 10-15 år var det lite som tydet på at hun en dag skulle lede an et aldri så lite motemirakel. Hun har tidligere vært åpen om at hun har diagnosen ME, som kan føre til alvorlig utmattelse.

- Føler meg heldig

- Hvordan går det nå, med tanke på ME-diagnosen?

- Det er veldig lite merkbart, det er hovedsakelig smerter i ledd og muskler, og jeg blir sliten av å kjøre bil. Men det er ikke så lenge siden jeg merket det. Jeg gjorde en jobb nylig på kveldstid, og skulle være veldig «på», og i en rolle ganske lenge. Da fikk jeg en smell dagen etter, men før varte smellene i tre måneder. Nå varer det en halv dag. Heldigvis kan jeg tilpasse jobben min etter behov, bedyrer hun.

Kjæresten Vegard (32) skyter inn fra sidelinjen:

- Det er mye hormoner i kroppen når man er gravid og føder, og det har skjedd en endring. Sånn som hun var på ungdomsskolen, da møtte hun ikke opp halvparten av dagene. Det er stor forskjell på hvor mye det krever, det er veldig individuelt.

Tandberg nikker, og forklarer at diagnosen alltid er underliggende.

- Jeg tenker noen ganger at det kanskje kommer tilbake. Men nå har jeg vært stabil i veldig mange år, og jeg føler meg heldig. For min situasjon var det svangerskap som gjorde meg bedre, og det å slutte på prevensjon. Men det fungerer ikke for alle.

- Heftig

Til tross for at ting går bedre nå, var det tøft for influenseren da hun var ungdom. Hun forteller at hun opplevde å ikke bli trodd, og at flere bare antok at hun var lat.

GREP INN: Sara Emilie Tandberg deler åpent til venninnene om tiden hun nesten møtte veggen, noe som resulterte i en «intervention». Video: TV 2/Rød Løper Vis mer

- Det var ganske heftig på ungdomsskolen. Foreldre og jenter i klassen mente at jeg faket å være syk for å få oppmerksomhet. Det var veldig tøft faktisk. Da var det mange som ikke visste om ME, men i dag kjenner de fleste noen i livet som har det og vet hvor heftig det kan være. Jeg opplever mer forståelse nå, og mer informasjon om det, sier hun og legger til:

- Det er ingen på den alderen som velger å gå glipp av russetida, eller generelt hele ungdomstida.

- Det er også fort gjort at man prioriterer å være sosial om man hadde litt energi, når man visste at man ikke kom til å klare skoledagen uansett. Det handler om å overleve, og ikke havne i en depresjon.

- Er det vanlig å bli deprimert med ME?

- ME er ingen psykisk sykdom, det er viktig for meg å påpeke. Men er man fysisk dårlig over lang tid, kan det naturligvis gå utover psyken også, sier Tandberg og legger avslutningsvis til:

- Vi gir ti prosent av overskuddet fra Careless til ME-forskning. I fjor ga vi en halv million til Haukeland sykehus. Det er en hjertesak. De som er syke ligger på et mørkt rom og har ingen stemme. Nå vil jeg bruke stemmen til å informere. Det er mange som dømmer ME.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer