Kjersti Holmen er død:

- Veldig vondt

Skuespillerkolleger av avdøde Kjersti Holmen minnes en unik person og et fantastisk skuespillertalent.

HEDRER KOLLEGA: Ellen Horn (t.v.) minnes skuespiller Kjersti Holmen som en «unik kunstner». Her fra Aschehougs hagefest i 2007. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
HEDRER KOLLEGA: Ellen Horn (t.v.) minnes skuespiller Kjersti Holmen som en «unik kunstner». Her fra Aschehougs hagefest i 2007. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skuespiller Kjersti Holmen er død, 65 år gammel. Hun var et kjent og kjært ansikt fra teater, film og TV i 40 år.

Den folkekjære skuespilleren hadde vært syk i lengre tid, og gikk bort på Økernhjemmet natt til søndag, bekrefter familien overfor NRK.

Blant dem som tar dødsbudskapet tungt, er skuespillerkollegene Jon Øigarden, Ingar Helge Gimle, Ellen Horn og Øyvind Blunck.

MENNESKER I SOLEN: Jon Øigarden spilte sammen med Kjersti Holmen og Ingar Helge Gimle i filmen «Mennesker i solen». Fra venstre: Jon Øigarden, Ane Dahl Torp, Kjersti Holmen, Ingar Helge Gimle. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
MENNESKER I SOLEN: Jon Øigarden spilte sammen med Kjersti Holmen og Ingar Helge Gimle i filmen «Mennesker i solen». Fra venstre: Jon Øigarden, Ane Dahl Torp, Kjersti Holmen, Ingar Helge Gimle. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer

- Kanskje den fremste

Øigarden spilte med Holmen i filmen «Mennesker i Solen», og beskriver nyheten som «forferdelig trist».

- Jeg var så heldig å få jobbe med Kjersti en gang. Jeg har alltid beundret henne, og synes at hun var helt fantastisk. Jeg husker fra videregående skole hvor jeg var med på Grefsenrevyen. Jeg var alltid så stolt over å si at hun også hadde vært med der. Hun var helt unik. Jeg har alt godt å si om henne, og mine tanker går til familien, sier Øigarden til Dagbladet.

DØD: Skuespiller Kjersti Holmen er død. Vis mer

Også skuespillerveteran Ingar Helge Gimle spilte i filmen, men jobbet også med Holmen i en rekke andre produksjoner, deriblant for scenen.

- Norge har mistet en av sine fremste skuespillere, og i sin generasjon, var hun kanskje den fremste. Hun var et helt spesielt talent, et talent av de sjeldne, sier Gimle til Dagbladet.

BOEING BOEING: Kjersti Holmen og Ingar Helge Gimle spilte kone og mann i «Boeing boeing» på Dizzie Showteater i 2009. Foto: Knut Falch / NTB
BOEING BOEING: Kjersti Holmen og Ingar Helge Gimle spilte kone og mann i «Boeing boeing» på Dizzie Showteater i 2009. Foto: Knut Falch / NTB Vis mer

«Et nydelig sinn»

Som person beskriver Gimle Holmen som «sjenerøs» og forteller at hun hadde «et nydelig sinn».

- Det var bestandig en drøm å jobbe med henne, sier Gimle.

- Har du noen spesielle minner om henne du vil trekke fram?

- Da hun spilte i «Rød snø» sammen med Sven Nordin, synes jeg hun var helt vidunderlig. Jeg ble helt forelsket i henne med en gang, i likhet med resten av Norge, svarer Gimle.

Han mener bredden i det kunstneriske spektret til Holmen, var unikt.

- Det var sjeldent å se. Både komedie og tragedie kom like naturlig for henne.

Skuespiller Aksel Hennie spilte mot Holmen i filmene «Regnskap» og «En ganske snill mann».

- Hun var et unikt menneske og en ubeskrivelig dyktig og sjenerøs skuespiller». Å være rundt henne var synonymt med trygghet. Alltid. I alle settinger. Hun var et skinnende inspirerende og vakkert menneske, sier han til Dagbladet.

HYLLER HOLMEN: Aksel Hennie (nr to fra venstre) spilte mot Kjersti Holmen i filmen «Regnskap». Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
HYLLER HOLMEN: Aksel Hennie (nr to fra venstre) spilte mot Kjersti Holmen i filmen «Regnskap». Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

- Veldig vondt

Blant dem som sto Holmen svært nær i karrieren, var tidligere teatersjef ved Nationaltheatret og skuespiller Ellen Horn.

Hun sier til Dagbladet at hun mottar dødsbudskapet med stor sorg.

- Jeg kjente Kjersti veldig godt, og har fulgt henne hele karrieren. Hun er en av de største skuespillerne vi har hatt, og hun var en helt unik kunstner.

Horn minnes blant annet debutforestillingen til Holmen ved Oslo Nye Teater.

- Hun kom inn som en virvelvind og kunne spille på absolutt alle strenger - fra det dypt alvorlige til det «crazy», morsomme. Det var hennes varemerke hele veien, at hun mestret alle sjangre. Hun var en utrolig intelligent skuespiller, og hun var morsom å jobbe sammen med. Det var en glede å være hennes teatersjef, sier hun, og legger til:

- Det er et stort tap, og det er veldig vondt. Jeg håper hun får fred.

Skuespiller og sanger Guri Schanke (59) var blant dem som jobbet svært tett med Holmen på scenen.

- Det er uendelig trist. Kjersti var en enestående skuespiller, kunstner og komedienne, i tillegg til å være en veldig god venninne. Jeg hadde stor glede av å jobbe med henne, og å observere henne på scenen var bare helt fantastisk. Hun var så uredd, original og ekstremt talentfull. Det var et eventyr å se henne jobbe. Hun var et stort forbilde som har inspirert utrolig mange kolleger og mennesker med alle følelsene hun viste på scenen, sier hun til Dagbladet.

NÆRE VENNER: Kjersti Holmen og Guri Schanke under premieren av «Da Hilde ble 50» i 2017. Foto: Tore Skaar/Se og Hør
NÆRE VENNER: Kjersti Holmen og Guri Schanke under premieren av «Da Hilde ble 50» i 2017. Foto: Tore Skaar/Se og Hør Vis mer

Blunck: - Trist

Kollega Øyvind Blunck beskriver Holmen som «den fulkomne skuespilleren», som «behersket alle former innenfor yrket».

- Få kunne være morsommere og få kunne spille dramatiske stykker på Nationaltheatret og i filmer med innlevelse og tak på publikum som henne. Hun var den beste vi hadde i en periode. Jeg spilte mot henne i Den Spanske Flue og det var ikke snaut det hun klarte å få ut av rollen som Fru Klinke. Hun spilte mot Henki Kolstad som var hennes mann i stykket, med kanskje 30-35 års aldersforskjell mellom dem, men hun var så god i rollen at det det ikke var noe problem, heller tvert i mot. Det er trist at hun er borte, sier Blunck.

Kulturminister Abid Q. Raja skriver på Twitter at han synes det er utrolig trist å få nyheten om Holmens bortgang.

– Hun har vært en av våre største på scenen og på skjermen, og hun har gledet og berørt flere generasjoner i hele Norge. Kjersti Holmen vil bli dypt savnet, og våre tanker går til hennes familie, skriver han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer