Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Leif Einar Lothe:

Vellykket operasjon for Lothepus: - Har fått streng beskjed

Familien ber om ro fra mediene etter inngrepet.

TILBAKE I ODDA: Leif Einar Lothe ble i formiddag operert for å hindre utvikling av strupekreft. Fredag kveld opplyser familien at inngrepet var vellykket. Her avbildet utenfor sitt eget hus i sommer. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TILBAKE I ODDA: Leif Einar Lothe ble i formiddag operert for å hindre utvikling av strupekreft. Fredag kveld opplyser familien at inngrepet var vellykket. Her avbildet utenfor sitt eget hus i sommer. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Operasjonen gikk heldigvis fint, noe vi naturligvis er glade for. Han har det bare bra, forteller Randi Sørum, samboeren til Leif Einar «Lothepus» Lothe (49), til Dagbladet.

Det var onsdag at Lothepus opplyste overfor Dagbladet at han måtte gjennomgå et kirurgisk inngrep for å hindre utvikling av strupekreft. Fredag formiddag ble den velkjente vestlendingen lagt på operasjonsbordet på Haukeland sykehus, der legene har fjernet et tynt lag av stemmebåndet.

49-åringen fikk reise hjem til Odda allerede i ettermiddag, og er altså i fin form.

VED GODT MOT: Leif Einar Lothe avbildet sammen med helsepersonell på Haukeland sykehus fredag. Foto: Privat
VED GODT MOT: Leif Einar Lothe avbildet sammen med helsepersonell på Haukeland sykehus fredag. Foto: Privat Vis mer

Må hvile stemmen

Fredag kveld delte Lothepus selv delt et innlegg på sin offisielle Facebook-profil, der han takker for alle lykkeønskningene han har fått de siste dagene.

«Tusen takk til alle som har sendt meg fine meldingar dei siste dagane. Operasjonen gjekk fint og legane er positive. Takk til dei på Haukeland som tok godt vare på meg. Får vel prøva å slutta å røyka no, då», skriver han.

Som følge av operasjonen vil tv-profilen være uten stemme for en kort periode, men kan ellers leve som normalt. Han må likevel ta det med ro framover, opplyser 49-åringens eldste sønn, Stian Lothe.

- Jeg har vært i kontakt med pappa tidligere i dag, og han har fått streng beskjed av legen om å leke «Tause Birgitte» en uke fram i tid. Derfor er det fint om også media kan gi ham litt ro, meddeler sønnen overfor Dagbladet.

- Merket at noe var galt

Det var i september at Lothepus fikk vite at han måtte gjennomgå nevnte operasjon. 49-åringen hadde kjent på plager i halsregionen over en lengre periode da sykdomsbudskapet kom.

- Jeg hadde vært hos doktoren tidligere og forklart at jeg var mye hes, men fikk bare beskjed om at jeg måtte slutte å røyke og drikke. Til slutt ble en spesialist satt på saken. Jeg merket jo at noe var galt, spesielt da jeg sto på scenen, fortalte Lothe, som ved siden av å være entreprenør, tv-profil og gründer er en ivrig trubadur.

ODDA: Leif Einar «Lothepus» Lothe møter oss hjemme i sitt hus i Odda, der han strikker og forteller om livet. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Ifølge Norsk Helseinformatikk kan svulster på stemmebåndet være et tegn på strupekreft. Krefttypen kjennetegnes gjerne ved nettopp heshet, i tillegg til problemer med å svelge eller irritasjon i halsen.

Har stumpet røyken

I Lothes tilfelle har symptomene heldigvis blitt oppdaget såpass tidlig at det altså var et forstadium til kreft.

Det er flere årsaker til påbegynnende strupekreft, men den dominerende årsaken er tobakk. Risikoen øker med økende varighet og mengde av tobakkbruken, skriver Norsk Helseinformatikk.

Leif Einar Lothe har som kjent røyket fast i flere år, og forteller at det høye tobakksforbruket trolig har skylda for at han i det hele tatt må legges på operasjonsbordet. Nå har han stumpet røyken.

- Jeg har vært uten røyk i seksten dager nå. Det går på et vis, men jeg er ikke blid. Men det måtte jo bare bli sånn, jeg kan ikke fortsette med det, sa han til Dagbladet onsdag.

VENNSKAP: Petter Pilgaard og Leif-Einar Lothe viste å sette pris på vennskapet sitt da de ankom finalefesten for Farmen Kjendis 2017. Video: Christian Roth Christensen / Reporter: Henriette Eilertsen Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!