Den britiske kongefamilien:

- Vemodig

Britenes første jul uten dronningen.

I FJOR: Dronningens offisielle julebilde i 2021. Foto: Victoria Jones / AFP / NTB
I FJOR: Dronningens offisielle julebilde i 2021. Foto: Victoria Jones / AFP / NTB Vis mer
Publisert

I september kom nyheten om at dronning Elizabeth hadde gått bort, 96 år gammel.

I år blir det dermed britenes første jul - på sju tiår - uten dronningen.

Dronningen var kjent for sine tradisjonelle julefeiringer. Den nye monarken, kong Charles (74) har nå store sko å fylle i familien.

FÅR IKKE HILSE: Et videoklipp fra dronning Elizabeth IIs begravelse får internett til å koke. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Tradisjonen tro

I 1988 startet dronning Elizabeth tradisjonen med å feire jul og nyttår i Sandringham, dronningens eiendom i Norfolk.

Tidligere i år kunne Buckingham Palace bekrefte at kongen og kona hans, dronning Camilla (75) skal tilbringe jula på Sandringham House i Norfolk.

Det forventes at prins William (40) og prinsesse Kate (40) også skal delta sammen med sine tre barn, prins George (9), prinsesse Charlotte (7) og prins Louis (4).

Feiringen på Sandringham innebærer den tradisjonelle julemessen i St. Mary Magdalene-kirken, hvor de kongelige ofte hilser på frammøtte fans.

AVBRYTER: Denne uken vandret kong Charles gjennom gatene i Øst-London, da et barn avbrøyt hans kongelige høyhet for å stille følgende spørsmål. Video: Twitter/SkyRhiannon. Vis mer

Stort savn

Samtidig tror Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle at den første jula med kong Charles på tronen vil være sørgelig for familien.

- Det er alltid vemodig den første jula noen har gått bort, og det gjelder selvsagt også for den britiske kongefamilien. De skal tradisjonen tro samles på Sandringham, og jeg vil tro familien vil savne dronningen veldig. Det er ingen tvil om at hun betydde mye for både liten og stor.

Høsten 2022 har vært svært travel og annerledes for den britiske kongefamilien, med blant annet tronskifte.

- Dessuten har det jo vært mye støy rundt kongehuset i forbindelse med Harry og Meghans dokumentar.

STORM: Prins Harry og hertuginne Meghan har stått i en storm de siste årene. Nå kommer ny trailer til dokumentarfilmen hvor begge snakker ut. Video: Netflix Vis mer

Prins Harry (38) og hertuginne Meghan (41) har nemlig skapt overskrifter over hele verden de siste ukene etter premieren på Netflix-serien «Harry & Meghan». I dokumentaren kommer ekteparet med påstander om dårlig behandling fra resten av kongehuset i Storbritannia.

- Så jeg vil derfor også tro det blir litt godt når julefreden endelig senker seg, avslutter Vagle.

HARRY OG MEGHAN: Slik vil dokumentaren påvirke kong Charles og det britiske folk. Video: Netflix Vis mer

Dronning Elizabeths død vil også bety en enorm forandring ved juletider for alle briter - siden hun ikke lenger skal levere det årlige julebudskapet.

Dronningens juletale ble sendt 25. desember klokka 15.00 hvert år. De årlige talene vil fortsette under kong Charles regjeringstid.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer