TENÅRINGSSTYLING: Jan Thomas og Christopher Mørch Husby lanserer ny stylingbibel for unge jenter, og blant modellene i boka er Julia Kirsebom Thommessen.  Foto: Sveinung Ystad, Dagbladet
TENÅRINGSSTYLING: Jan Thomas og Christopher Mørch Husby lanserer ny stylingbibel for unge jenter, og blant modellene i boka er Julia Kirsebom Thommessen. Foto: Sveinung Ystad, DagbladetVis mer

Vendela Kirseboms datter modell i ny bok

Jan Thomas lanserer stylingbibel for unge jenter.

(Dagbladet): Jan Thomas Mørch Husby (45) har for lengst etablert seg som kjendisstylist nummer én i Norge, og står bak flere bøker og tv-programmer som omhandler styling, mote og sminke.

I bøkene «Stylingguide for modne kvinner» og «Jan Thomas' verktøykasse for menn» har 45-åringen kommet med stiltips til voksne. Nå gir han ut boka «Styling» sammen med ektemannen Christopher Mørch Husby (22), og denne gangen er det unge jenter som skal få tips på veien til et mer gjennomført utseende.

Og de to er helt sikre på at boka ikke vil øke skjønnhets- og motepresset blant tenåringsjenter, selv om de regner med at mange vil tenke nettopp det.

- Mange vil nok spørre seg om ikke vi, med denne boka, er med på å øke presset blant unge. Den makten har vi ikke. Derimot er dette et samfunnsengasjement fra vår side, hvor vi vil lære unge jenter om hvilke signaler de kan sende ut ved å kle seg feil eller bruke for mye sminke, sier Jan Thomas til Dagbladet.

- Vil hjelpe og veilede Ektemannen Christopher forklarer at boka skal være et verktøy for å finne framgangsmåten til hvordan å kle og sminke seg riktig.

- Boka kommer ikke til å bidra til mote- og skjønnhetspress. For det presset er allerede der ute. Jenter bruker allerede maskara når de er 13 eller 14 år, og prøver lipgloss allerede i 11-årsalderen. Når de nå en gang skal gjøre det, vil vi hjelpe dem til å gjøre det riktig, forteller han.

VIL VEILEDE: Kjendisekteparet avviser at stylingboka vil bidra til økt mote- og skjønnhetspress blant unge jenter. Foto: Sveinung Ystad, Dagbladet
VIL VEILEDE: Kjendisekteparet avviser at stylingboka vil bidra til økt mote- og skjønnhetspress blant unge jenter. Foto: Sveinung Ystad, Dagbladet Vis mer

Stylingbibelen skal inkludere alle tenåringsjenter, uansett farge, form, høyde, livssyn og etnisitet, uavhengig av hvilken tilgjengelighet de har på penger. Boka skal guide jenter i den store trendjungelen og lære dem til å håndtere skjønnhetspresset ved å gi dem kunnskap til å finne den stilen som kler dem best.

- Er dette en bok tenåringsforeldre vil bli glade for?

- Ja. Foreldre har i alle år bedt meg lage en stylingguide for unge jenter. Jeg tror foreldre vil synes denne boka er en god investering, når de ser at datteren kan komme seg gjennom skjønnhetsjungelen med litt mer kunnskap og trygghet. Unge jenter tillater seg ikke å bli diktert av foreldre når det kommer til stil og klær, og da vil vi gjerne bruke vår rolle og plattform til å hjelpe og veilede, sier Jan Thomas.

- For mye av alt En av de fire modellene i boka er Julia Kirsebom Thommessen (14), datter av modell Vendela Kirsebom (45) og politiker Olaf Thommessen (45). 14-åringen har nærmest vokst opp sammen med «filleonklene» Jan Thomas og Christopher, og tvilte ikke da de spurte henne om hun vil være med i boka.

Hun mener stylingbibelen er et fint innslag for unge jenter, som henne selv.

- Ofte står man foran speilet og vet ikke helt hva man skal gjøre eller er usikker på hvordan ting skal gjøres. Da er det deilig å ha en bok som forklarer alt såpass bra som denne.

NATURLIG: Jan Thomas håper at stylingbibelen kan få tenåringsjenter til å droppe korte skjørt, bleket hår og for mye foundation. Foto: Sveinung Ystad, Dagbladet
NATURLIG: Jan Thomas håper at stylingbibelen kan få tenåringsjenter til å droppe korte skjørt, bleket hår og for mye foundation. Foto: Sveinung Ystad, Dagbladet Vis mer

Julia mener mange tenåringsjenter har en tendens til å satse på litt for mange trender på én gang, noen hun tror boka kan hjelpe til å endre på.

- Det kan fort bli for mye av alt. For mye maskara, for mye foundation og for mye klær og smykker på én gang.

Moteinteressert - Syns du «Styling» er med på å bidra til å håndtere skjønnhets- og motepresset som finnes?

- Ja, for den fokuserer på naturlighet og på det at man skal gå for sin egen stil og hva som passer en selv best, framfor å følge alle trender som kanskje ikke passer en like bra.

14-åringen har de siste årene blitt lidenskapelig interessert i mote, og innrømmer at hun har plukket opp noen tips fra sin kjente modellmamma.

Men selv om hun har vokst opp med styling og mote, er Julias liv på mange måter akkurat som andre 14-åringers, og også hun må jobbe for å tjene penger til klær og sminke som hun ønsker seg.

ENKLE TRIKS: Skjønnhetsboka er ment som et hjelpemiddel for unge jenter som går gjennom den store motejungelen for første gang.  Foto: Sveinung Ystad, Dagbladet
ENKLE TRIKS: Skjønnhetsboka er ment som et hjelpemiddel for unge jenter som går gjennom den store motejungelen for første gang. Foto: Sveinung Ystad, Dagbladet Vis mer

- Her på salongen til Jan Thomas vasker jeg, lager kaffe og henger opp folks jakker. Samtidig får jeg litt månedslønn hjemmefra hver måned, men jeg må betale selv hvis jeg vil dra på café, kino eller shopping. Det er greit å vite at alt ikke er gratis, sier hun.

- Dessuten trenger det ikke å koste så mye å ha en fin stil.

- Mange ødelegger for seg selv Ekteparet Mørch Husby vil ikke «diktere», men få jenter til å se hva som passer dem best, slik de ser ut.

- Du kan ikke se fantastisk ut hvis du føler deg dårlig. Du skal bruke det utgangspunktet du har, og finne ut hva du kler best. Hvem går rundt og sier at det å være tynn er synonymt med det å være sexy? Ingen av oss har sagt det, og boka sier det ikke. Har du former, skal du feire dem. Det viktigste er å være trygg på seg selv.

Ekteparet Mørch Husby ønsker med boka å slette trendhysteriet og heller lære bort at hver enkelt må finne ut hva som passer hver og en.

- Trender er bare trender, noe som ikke alltid er positivt. Noe må man styre unna. Mange ødelegger litt for seg selv på den måten, sier Christopher.

VIL HÅNDTERE SKJØNNHETSPRESSET: Boka er ment som et verktøy til å håndtere mote- og skjønnhetspresset som rår blant ungdommer i dag. Foto: Sveinung Ystad, Dagbladet
VIL HÅNDTERE SKJØNNHETSPRESSET: Boka er ment som et verktøy til å håndtere mote- og skjønnhetspresset som rår blant ungdommer i dag. Foto: Sveinung Ystad, Dagbladet Vis mer

- Alle kler jo ikke sotede øyne eller oransje lepper, selv om det er de heteste trendene, forklarer Jan Thomas.

MOR OG DATTER: Julia Kirsebom Thommessen er Vendela Kirseboms eldste datter. Her er de sammen på Costume Awards i fjor. Foto: Roger Fosaas / Stella Pictures
MOR OG DATTER: Julia Kirsebom Thommessen er Vendela Kirseboms eldste datter. Her er de sammen på Costume Awards i fjor. Foto: Roger Fosaas / Stella Pictures Vis mer