Lill-Babs er død

Vennenes siste hilsen: - Hun var i alles hjerter

Venner, familie og kolleger i sorg over tapet.

DØD: Den svenske artisten Lill-Babs er død, 80 år gammel. Her fotografert i 2013, da Dagbladet møtte henne i Stockholm. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
DØD: Den svenske artisten Lill-Babs er død, 80 år gammel. Her fotografert i 2013, da Dagbladet møtte henne i Stockholm. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tirsdag formiddag delte familien at den folkekjære artisten Lill-Babs hadde gått bort etter et kortere sykeleie. Hun ble 80 år gammel, og døde som følge av kreft.

Hun kan virkelig sies å ha satt sine avtrykk på jorda, og har formet svensk populærkultur med sine tidløse slagere, mange tv-opptredener og store åpenhet. Det var mange som mottok dødsbudskapet med sorg tirsdag.

Flere av hennes mangeårige venner, eksmenn, kolleger og familiemedlemmer har allerede uttalt seg om den store sorgen de følte på.

Stor sorg

Det var døtrene til artisten som først delte dødsbudskapet. I et innlegg på Instagram, delt på Kristin Kaspersens (48) profil, kom de med en siste hilsen.

«Vår elskede mor, søster, mormor, oldemor og tante sovnet stille inn etter et kortere sykdomsleie. Hennes hjerte har slått mange, skjønne slag for folket, familien, kollegene og vennene, men nå får det hvile», skrev datteren på Instagram. ​

Innlegget har fått tusenvis av kommentarer fra nære og fjerne som også kjenner på sorgen over tapet.

Eksmannen Lasse Berghagen (72) var gift med stjerna fra 1965 til 1968. Overfor Expressen forteller han at han besøkte henne på sykehuset før hun døde, og at det nå føles veldig tomt uten henne.

- Tenkte hun hadde evig liv

En annen som mottok budskapet med sorg, var Elisabeth «Bettan» Andreassen (60). Hun møtte sist den folkekjære artisten til en hyggelig lunsj i Stockholm i fjor.

Hun har kjent Lill-Babs i mange år, både privat og profesjonelt, og mottar dødsbudskapet med stor sorg.

- Hun var i alles hjerter, og var et menneske som alltid tenkte på andre først. Da vi var på turné sammen sørget hun alltid for at alle andre hadde det bra, og ville hjelpe til med alt, som å stryke klærne våre. Jeg har alltid vært inspirert av henne, vi har grått og ledd sammen mange ganger, og jeg kommer til å savne henne veldig mye, sier hun til Dagbladet.

Her i Norge er Wenche Myhre (71) blant dem som kjente artisten aller best.

- Hun er den artisten jeg har jobbet lengst med, dro på turné med henne allerede som 16-åring. Jeg kommer til å savne henne så utrolig mye. Livet er så kort, sier Myhre til Se og Hør.

Wenche Myhre og Lill-Babs har stått på scenen sammen flere ganger, og sammen med Siw Malmkvist hadde de stor suksess med et show på Hamburger Börs i Stockholm i 1995.

GODE KOLLEGER: Wenche Myhre og Lill-Babs jobbet sammen en rekke ganger. Her fotografert i 1995, sammen med Siw Malmquist. Foto: NTB scanpix
GODE KOLLEGER: Wenche Myhre og Lill-Babs jobbet sammen en rekke ganger. Her fotografert i 1995, sammen med Siw Malmquist. Foto: NTB scanpix Vis mer

Beskjeden kom brått og uventet på Wenche Myhre, som takker for flere fantastiske minner sammen med sin nære venn.

- Jeg har alltid tenkt at hun hadde evig liv. Lill-Babs var så utrolig snill, og hun spredte omsorg og kjærlighet rundt alle som hun jobbet med. Hun var den flotteste jenta, og samtidig var hun som en mor for alle. Hun var så utrolig snill og det smittet over på meg og min familie, sier hun.

Hadde med blomster

Artisten Rune Larsen (69) samarbeidet også med henne en rekke ganger. Han minnes Lill-Babs med vemod.

- Jeg møtte henne første gang i 1990. Hun var med i programserien «Lollipop» med Tor Endresen. Hun tok oss alle med storm, sier han til Dagbladet.

Han forteller at den gang var det litt skepsis til den svenske divaen i crewet rundt «Lollipop».

GODE KOLLEGER: Tor Endresen og Rune Larsen kjente begge to Lill-Babs godt. Larsen er i sorg over beskjeden om dødsfallet. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
GODE KOLLEGER: Tor Endresen og Rune Larsen kjente begge to Lill-Babs godt. Larsen er i sorg over beskjeden om dødsfallet. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

- Flere oppfattet henne som en «man eater» og var litt skeptisk til henne. Men for et menneske! Hun var så varm og imøtekommende, sier Larsen, som møtte henne flere ganger siden tidlig 90-tall. Han forteller at hun ble invitert hjem til ham og kona Edle i Bergen, og hun gjorde da et stort inntrykk på kona.

- Ofte når vi får besøk, så er det jeg som får mye oppmerksomhet. Ektefellen blir ofte oversett i slike situasjoner. Lill-Babs hadde med seg blomster, som hun ga til Edle, og snakket lenge med henne før hun henvendte seg til meg. Dette satte kona stor pris på, sier Larsen.

Han minnes også en cruise-reise med SS Norway på 90-tallet. Da de ankom Stockholm, var Rune Larsen med å møtte Lill-Babs' mor.

- Lill-Babs var alltid varm og omsorgsfull. Hun tok stor plass, men den plassen var fylt med varme.

Venner i 50 år

Guri Schanke (56) beskriver Lill-Babs som en stor entertainer og et varmt menneske:

- Vi kalte henne Barbro, som hun egentlig het. Hun var en god venn av familien, og besøkte ofte Lollo og onkel Einar (Schanke) i Oslo, sier Guri Schanke til Dagbladet.

Artisten Guri Schanke forteller at hun har kjent Lill-Babs gjennom hele livet, og møtt henne både privat og jobbmessig.

- FORBILDE: Guri Schanke har kjent Lill-Babs i over 50 år, og trodde helsesituasjonen til stjerna skulle bedre seg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- FORBILDE: Guri Schanke har kjent Lill-Babs i over 50 år, og trodde helsesituasjonen til stjerna skulle bedre seg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg har vel kjent henne i rundt 55 år, og hun har alltid vært et stort forbilde. Jeg møtte henne sist for et par år siden, var det vel, i «God morgen Norge» på TV 2, sier Guri.

Hun har fulgt med på helsesituasjonen hennes, og var klar over at hun ikke har vært helt frisk.

- Hun var utrolig varm og en svært jordnær dame, som mer enn gjerne tok et tak. Hun tro til der det trengtes, gjerne på kjøkkenet hvis det var behov for det. Jeg har liksom sett henne i alle år, og trodde likevel hun skulle komme seg, sier Schanke.​

Oppdaget kreft

I mars ble artisten innlagt på sykehus som følge av hjerteflimmer. Etter å ha blitt lagt inn oppdaget legene en ondartet kreftsvulst, som ifølge døtrene skal ha vært vanskelig for artisten.

«Familien har vært rundt mamma hver dag siden hun kom til sykehuset, og hun sovnet stille inn i dag formiddag. Nå hviler sjelen hennes hos mamma Brita», skrev Kaspersen videre og forteller at familien ønsker fred og ro i den kommende tida.

Artisten, som egentlig heter Barbro Margareta Svensson, huskes godt for låtene «Är du kär i meg ännu, Klas-Göran?», «Älaskade ängel» og «April, april».

STJERNE: Lill-Babs, her fotografert på Chat Noirs 75-årsjubileum i 1987, var en av Sveriges største artister. Foto: NTB scanpix
STJERNE: Lill-Babs, her fotografert på Chat Noirs 75-årsjubileum i 1987, var en av Sveriges største artister. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hun har blant annet fått Kongens fortjenstmedalje for sin innsats, og ble i fjor innlemmet i Swedish Music Hall of Fame. I 1963 opptrådte hun også med The Beatles.

Det er flere år siden 80-åringen fikk beskjed om at hun har hjerteproblemer. I 2004 kollapset hun under en konsert i Stockholm, og legene slo da fast at hun lider av hjerteflimmer.

Tilstanden er en rask og uregelmessig elektrisk aktivitet i hjertets forkamre som medfører at forkamrene pumper raskt, uregelmessig og med liten pumpekraft.

- Hun ligger til observasjon og de utfører en rekke tester, sa artistens manager i starten av mars.

Den folkekjære sangeren har tidligere snakket om hjerteproblemene sine.

- For meg har det hjulpet å få tips fra andre, og å få kontakt med spesialister. Det er viktig å føle seg trygg med behandlingen man får. La ikke diagnosen begrense deg, har hun sagt til avisa Status, ifølge Expressen.

- Jeg har lært meg å høre på kroppen min, og for det meste sier den at det går helt utmerket å takke ja til underholdningsoppdrag, sa hun videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer