Vennskapet med den avdøde fanen Anette rører fortsatt Jørn Hoel til tårer

- Det var veldig inspirerende.

(Dagbladet:) I årets siste episode av «Hver gang vi møtes» på TV 2 forteller Jørn Hoel om vennskapet med Anette Kolstad fra Steinkjer, som i 2005 døde av en sjelden muskelsykdom.

Anette Kolstad var stor fan av Jørn Hoels musikk og til tross for at hun satt i rullestol, var hun i publikum hver gang idolet spilte i nærheten av hjembyen Steinkjer.

Til Dagbladet forteller Hoel at han alltid snakket med Anette etter konsertene sine.

- Hun kom på konsertene mine i mange år. Hun satt i rullestol, hadde med seg to pleiere og kommuniserte via en datamaskin. Vi pleide alltid å snakke sammen etter konsertene mine, sier Hoel.

Fikk egen sang Under et av møtene mellom de to, lovet Kolstad at neste gang de møttes så skulle hun møte Hoel på en sykkel. Ifølge Hoel ristet de to pleierne litt på hodet av dette.

Da Hoel spilte i Steinkjer ett år etter dette møtet, hadde han avtalt å møte Kolstad før konserten.

- Plutselig kom Anette syklende mot meg på en spesialmontert sykkel på en parkeringsplass. Det var veldig inspirerende. Vi hadde en lang prat og hun sa at neste gang jeg kom så skulle vi danse sammen, sier Hoel.

Vennskapet med Anette inspirerte Hoel til å skrive låta «Cumbia for stive hofter» i 2000. Da Hoel spilte låta på NRK-programmet «Tore på sporet» samme år, dukket et kjent fjes opp i publikum.

Tore Strømøy hadde nemlig ordnet det slik at de to skulle møtes, uten at Hoel visste om det.

- Mot slutten av konserten så jeg et menneske i publikum som sto og dansa. Det var Anette. Det var utrolig sterkt og viste den enorme viljen hun hadde til å nå målene hun satte seg, sier Hoel til Dagbladet.

- Et spesielt vennskap Hoel og Kolstad kommuniserte jevnlig via e-post i mellom møtene. Da han i 2005 fikk beskjed fra familien om Anettes dødsfall tok han det tungt. Til Dagbladet sier Hoel at han fortsatt tenker mye på Anette.

- Når jeg snakker om det nå, så blir jeg fortsatt like rørt som jeg ble for ti år siden. Hver gang jeg synger «Cumbria for stive hofter» så er det veldig sterkt, fordi jeg fortsatt tenker på henne, sier Hoel.

VENNER: Jørn Hoel og Anette Kolstad utviklet et nært vennskap og holdt kontakt via e-post. Foto: NRK
VENNER: Jørn Hoel og Anette Kolstad utviklet et nært vennskap og holdt kontakt via e-post. Foto: NRK Vis mer

Artisten er full av lovord om sin avdøde venn og sier hun fortsatt inspirerte han.

- Hun hadde en vilje som var enormt inspirerende. Til tross for smerter og sykdom så klagde hun aldri og hun var intelligent og veldig morsom, sier Hoel.

Anettes far, Esten Kolstad, sier til Dagbladet at familien setter pris på Jørn Hoels varme ord om datteren.

- Det betydde veldig mye for Anette. Hun hadde alle platene og hadde masse bilder av Jørn på veggen. Men de menneskelige egenskapene som Jørn viste var minst like viktig. Det var et veldig fint vennskap, sier Esten Kolstad.