BLIR FORELDRE: Hertuginne Meghan og prins Harry venter sitt første barn. Foto: NTB Scanpix
BLIR FORELDRE: Hertuginne Meghan og prins Harry venter sitt første barn. Foto: NTB ScanpixVis mer

Hertuginne Meghan og prins Harry venter barn:

Venter sitt første barn

Blir foreldre til våren.

Etter flere måneder med spekulasjoner, kunne Kensington Palace mandag formiddag bekrefte at hertuginne Meghan (37) og prins Harry (34) venter sitt første barn sammen.

I et lengre innlegg på Instagram skriver det britiske hoffet at hertugparet venter sitt første barn til våren.

- Deres kongelige høyheter hertugen og hertuginnen av Sussex er veldig glade over å kunngjøre at hertuginnen av Sussex venter barn våren 2019, heter det i pressemeldingen.

Videre skriver Kensington Palace at hertugparet takker for all støtte de har mottatt verden over siden de giftet seg i mai, og at de er henrykt over å kunne dele den gledelige babynyheten med offentligheten.

Det var 19. mai at den amerikanske skuespilleren Meghan Markle ga sitt «ja» til prins Harry i St. Georges kapell på Windsor slott utenfor London. Meghan fikk med dette også tittelen som hertuginnen av Sussex.

- Ville ikke stjele oppmerksomheten

- Det må være en gledens dag for prinseparet endelig å kunne fortelle den hyggelige nyheten om familieforøkelse, som de har holdt hemmelig en god stund. Babyen kommer virkelig til å bli Storbritannias nye yndling, sier Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, etter at nyheten ble kjent mandag formiddag.

Den siste tiden har gravidryktene svirret rundt den ferske hertuginnen, og da hun og prins Harry var gjester i bryllupet til prinsesse Eugenie (28) og Jack Brooksbank (32) fredag, ble spekulasjonene enda sterkere.

Hertuginne Meghan var nemlig iført en løstsittende, marineblå kåpe som skjulte magepartiet hennes, da hun ankom kapellet i Windsor.

Saken fortsetter under bildene.

GRAVID: Spekulasjonene om kongelig graviditet fortsatte etter at Meghan valgte en løstsittende kåpe da hun var bryllupsgjest i helgen. Foto: NTB Scanpix
GRAVID: Spekulasjonene om kongelig graviditet fortsatte etter at Meghan valgte en løstsittende kåpe da hun var bryllupsgjest i helgen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
I BRYLLUP: I helgen deltok den britiske kongefamilien i bryllupet til prinsesse Eugenie og Jack Brooksbank. Flere hevdet man kunne se Meghans voksende mage. Foto: NTB scanpix
I BRYLLUP: I helgen deltok den britiske kongefamilien i bryllupet til prinsesse Eugenie og Jack Brooksbank. Flere hevdet man kunne se Meghans voksende mage. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det har vært mye spekulasjoner rundt denne graviditeten, da Meghan har vært rundere i kinnene og skjult magen godt den siste måneden. Britisk presse skriver at paret fortalte den gledelige nyheten til familien i helgas eventyrbryllup. Og de har nok ventet med å gå ut med det offentlig for å ikke stjele oppmerksomheten fra brudeparet, legger Vagle til.

Nå er for øvrig hertugparet på plass i Australia, i forbindelse med sin første offisielle reise utenfor Europa som ektepar.

- Da paret landet i Sydney i natt, smilte de lurt og Meghan holdt to permer foran magen. Spekulasjonene nådde nye høyder, og bare timer etterpå kom den offisielle bekreftelsen fra Kensington Palace, forklarer Caroline Vagle videre.

ENGLAND: Prinsesse Eugenie av England gifter seg med Jack Brooksbank på Windsor Castle i dag. Her ankommer hennes noe mer kjente fettere, prins William og Harry, med prinsesse Kate og hertuginne Meghan. Video: AP Vis mer

- Et enormt press

Helt siden prins Harry fikk sin Meghan i mai, har spekulasjonene florert om hvorvidt paret venter sitt første barn.

Med ekteskap, og kanskje spesielt i kongelig kretser, følger gjerne også forventninger og spekulasjoner om familieforøkelse.

Selv uttalte prins Harry i det offisielle intervjuet med BBC etter forlovelsen i fjor høst at de «tar ett skritt av gangen», men at de «forhåpentligvis vil starte familie i nær fremtid».

Historisk sett, både langt tilbake og i nyere tid, har kongelige førstegangsmødre vært relativt unge.

Saken fortsetter nedenfor.

GIFTERMÅL: Prins Harry og Meghan Markle i intervju om bryllupet som skal finne sted til våren. Video: NTB / Scanpix Vis mer

Hertuginne Kate (36) var 31 år da hun fikk sitt første barn, lille prins George (5), og har siden fått Charlotte (3) og Louis (6 mnd.). Prins George kom til verden sommeren 2013, litt over to år etter at foreldrene ga hverandre sine «ja» 29. april 2011.

I likhet med Kate var også Sveriges prinsesse Sofia (33), som er gift med prins Carl Philip (39), 31 år da hun ble mamma for første gang, til lille Alexander (2). Vår egen kronprinsesse Mette-Marit (45) var litt over 30 år da hun ble mamma til Ingrid Alexandra (14).

Hertuginne Meghans alder har definitivt også bidratt til økt gravid-press. Hun var 36 år da forlovelsen med prins Harry ble kjent, og i begynnelsen av august fylte hun 37 år og feiret med det sin første kongelige bursdag.

- Meghan må føle et enormt press fra alle rundt seg. Nå venter alle på en kongelig baby. Bilder av magen hennes blir gransket med forstørrelsesglass for å se om den har vokst, sa Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, i sommer.

Mange har mer eller mindre forventet at Meghan og Harry ville annonsere babynyheten før året var omme. Derfor er det mange som jubler når hertugparet slapp den gledelige nyheten mandag.

Får ikke formelt foreldreansvar

At kongelige må forholde seg til andre regler og forventninger enn en alminnelig familie, er slett ikke ukjent. Siden Meghan giftet seg med prins Harry, har hun måttet forholde seg til en rekke regler - om alt fra påkledning til hva hun kan spise og ikke.

Like før forlovelsen i november i fjor, sa hun også opp jobben som skuespiller i den kjente TV-serien «Suits», samtidig som hun slettet samtlige av sine sosiale medier-kontoer.

Men å være kongelig innebærer imidlertid også at Meghan og Harry ikke vil få det formelle foreldreansvaret for egne barn. Det er det i stedet dronning Elizabeth (92) som får.

HAR FORMELT FORELDREANSVAR: Når Meghan blir mamma, er det ikke hun, men dronning Elizabeth som får det formelle foreldreansvaret for barnet. Foto: NTB scanpix
HAR FORMELT FORELDREANSVAR: Når Meghan blir mamma, er det ikke hun, men dronning Elizabeth som får det formelle foreldreansvaret for barnet. Foto: NTB scanpix Vis mer

Årsaken til dette skal, ifølge den amerikanske kongehuseksperten og forfatteren Marlene Koenig, være en over 300 gammel lov som ble innført av kong George I.

- Loven har aldri blitt endret. Han [George] gjorde dette fordi han hadde et veldig dårlig forhold til sin sønn, den da fremtidige kong George II. Han fikk derfor innført loven som gjorde at han som konge var verge for sine barnebarn, forklarte forfatteren til News.com tidligere i år.

Dette gjelder også for Kate og Williams tre barn, og gjaldt også for prins William og prins Harry frem til de fylte 18 år.

Når Meghan nå er gravid, vil nok også mange spekulere på babyens kjønn. Om paret får en sønn vil han arve hertugdømmet og hertugtittelen. Det vil imidlertid ikke gjelde for en eventuell datter, da hun vil få tittelen «lady».

Med andre ord vil parets nåværende titler som hertug og hertuginne av Sussex dø ut, dersom de to ikke får sønner.