TURBULENTE ÅR: Torsdag 21. september døde Liliane Bettencourt i sitt eget hjem. Foto: AFP / NTB scanpix
TURBULENTE ÅR: Torsdag 21. september døde Liliane Bettencourt i sitt eget hjem. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer

Liliane Bettencourt:

Verdens rikeste kvinne ble svindlet for milliarder av kroner i åra før sin død

L'Oreal-arvingen opplevde en rekke tragiske hendelser.

(Dagbladet): Torsdag døde verdens rikeste kvinne og L'Oreal-arving Liliane Bettencourt i sitt eget hjem, 94 år gammel.

Den franske forrentingskvinnen var det eneste barnet til L'Oreal-grunnlegger Eugene Schueller, som startet selskapet i 1909. Mora, Louise Madeleine Berthe, døde da Bettencourt var kun fem år gammel, og som bare 15-åring begynte hun å jobbe for faren i kosmetikkselskapet.

Hun arvet aksjene i selskapet etter hans død i 1957, noe som gjorde henne til verdens rikeste kvinne, ifølge Bloomberg. På lista er hun på 15. plass over verdens rikeste personer, der samtlige over henne er menn.

Hun hadde en formue på 42,5 milliarder dollar, altså over 300 milliarder norske kroner, og eide 33 prosent av selskapet.

Men det å være en av verdens rikeste kan imidlertid også ha noen baksider, noe Bettencourt fikk merke flere ganger.

Saksøkt av dattera

Det var i 2007, etter at ektemannen André Bettencourt døde, at det som blir kalt «The Bettencourt-affair» startet.

Det hele startet med at dattera Francoise Bettencourt-Mayer saksøkte mora fordi hun mente at hun sløste bort familiearven på den 25 år yngre kunstneren og fotografen François-Marie Banier.

KAMP MOT DATTERA: I 2011 saksøkte Francoise Bettencourt-Meyers (t.h) mora for å ha sløst bort familiearven. Foto: NTB scanpix
KAMP MOT DATTERA: I 2011 saksøkte Francoise Bettencourt-Meyers (t.h) mora for å ha sløst bort familiearven. Foto: NTB scanpix Vis mer

Dattera mente at mora hadde gitt ham gaver til en verdi av over 13 millioner kroner, som blant annet innebar dyr kunst, kontanter og eiendom.

Bettencourt og Banier var blitt nære venner. En stuepike skal ha overhørt Banier foreslå til Bettencourt at hun kunne adoptere ham, noe Banier nektet for. Bettencourt-Meyer beskyldte derfor Banier for å skapt splittelse mellom henne og mora.

Liliane Bettencourt innrømmet overfor franske Le Journal de Dimanche at hun hadde forsynt fotografen med gaver, og kalte dattera si for «forstyrret», ifølge The Telegraph.

- Hva jeg gir til François-Marie, selv om det er en stor sum, er virkelig ikke så mye når du ser stort på det, sa hun.

I 2015 ble Banier dømt til tre års fengsel, etter å ha blitt dømt for å utnytte Bettencourt, ifølge The New York Times.

Svindlet for 350 milliarder kroner

I 2008 ble det også kjent at Bettencourt tapte 160 milliarder kroner av sin personlige formue etter å ha blitt svindlet av Wall Street-legenden Bernard Madoff.

Bettencourt var den første investoren i fondet hans, som ble styrt av Access International Advisors, et selskap som ble stiftet i 1994.

Madoff tiltrakk seg et stort nettverk av investorer. I klassisk pyramidespill-stil lovet han klientene skyhøy avkastning på beløpene, men i virkeligheten ble pengene utbetalt med fersk kapital fra nye investorer.

I tillegg til Bettencourt, svindlet han også blant andre filmregissør Steven Spielberg, nobelprisvinner Elie Wiesel og milliardær Alicia Koplowitz. I desember 2008 ble han arrestert og innrømmet å ha svindlet for til sammen over 350 milliarder kroner.

Ble umyndiggjort

Det tok imidlertid ikke slutt der. I mars 2013 ble også Frankrikes tidligere president, Nicolas Sarkozy, beskyldt for å ha utnyttet Liliane Bettencourts svake helsetilstand for å skaffe økonomiske midler til presidentkampanjen i 2007.

I boka «Sarko Killed Me» ble det hevdet at Sakozy personlig skal ha samlet inn konvolutter med kontanter fra L'Oreal-arvingen. Det skal ha dreid seg om 1,2 millioner kroner.

I boka fortalte dommeren Isabelle Prévost-Desprez at et vitne så milliardæren gi penger til Sarkozy i forkant av valgkampen i 2007, meldte The Guardian.

Han nektet imidlertid for det, og sju måneder seinere ble saken henlagt.

I 2011 bestemte en fransk dommer at Liliane Bettencourt ville bli umyndiggjort og ble fratatt retten til å styre sine egne midler. Det ble avdekket at hun led av demens og begynnende alzheimers.

Året etter tok barnebarnet, Jean-Victor Meyers, over hennes plass i kosmetikkselskapet L'Oreal, og i ettertid ble hun sjelden sett i offentligheten.