- Vi driver ikke med åndemaning, sjelesørging eller spiritisme

Pressen grillet Märtha Louise om kontakten med de døde.

||| SOLA/OSLO (Dagbladet): I dag møtte prinsesse Märtha Louise et samlet norsk pressekorps, etter å ha vært utsatt for knallhard kritikk den siste uka.

Oppstyret startet med følgende uttalelse i Stavanger Aftenblad:

- Det er ikke vanskelig å komme i kontakt med de døde heller, på samme måte som med englene. Også den kontakten kan vi opprette når som helst, når vi ønsker det.

- Problematisk - Først og fremst vil gjerne si at hvordan kommet ut i media er problematisk både for meg personlig og for vår virksomhet, innledet prinsesse Märtha Louise, før hun slo tilbake mot alle antakelser om at døde ville kunne bli påkalt under kurset hun holder sammen med partner Elisabeth Samnøy.

- Vi driver ikke med åndemaning, sjelesørging eller spiritisme på noen som helst måte.

- Det vi jobber med er selvutvikling, sier prinsessen.

Hun mener videre at uttalelsene fra intervjuet var tatt ut av sin sammenheng.

- Dette er tatt ut av sin sammenheng, sånn som jeg prøvde å formidle det, sier hun, og forsikrer om at kontakt med de døde ikke er noe hun skal begynne å beskjeftige seg med.

- Dette er ikke et nytt kapittel i engleskolen. Vårt hovedfokus ligger på å kommunisere med engler, sier prinsessen, og avviser samtidig at det kontroversielle utspillet har vært del av en mediestrategi.

- Hvis noen hadde spurt meg om å komme i kontakt med en avdød farfar, ville jeg bedt dem gå et annet sted, sier Elisabeth Samnøy.

Unngikk spørsmål Men til tross for pressekonferansen, ga ikke prinsessen så tydelige svar som mange nok hadde håpet når det gjelder kontakten med de døde.

Märtha Louise svarte unnvikende på om det er samme framgangsmåte når man skal komme i kontakt med skytsengler og døde. Hun vil heller ikke svarer på hvordan det føles å være i kontakt med døde.

På ett av de utallige spørsmålene om hun hadde kontakt med de døde, svarte Prinsesse Märtha Louise:

- Jeg er vokst opp med å se, dessverre og heldigvis. Dessverre fordi jeg støter mennesker, uten å mene det. Heldigvis fordi det åpner muligheter for at folk som oss kan komme til orde. Men dette er ikke et tema vi jobber med. Dette er mer for å forklare forskjellen mellom en avdød mange mener de føler seg nær...

- Kanskje bestemoren er med dem, eller en annen hjelper dem i livet. Og det mener vi ikke er skytsengelen. Skytsengelen er et aspekt av den guddommelige kjærlighetskraften. Og det er det vi jobber med. Det er det vi holder på med; det å komme mer på plass i seg selv. Å komme i kontakt med sin kraft, for å bruke mer av sitt potensiale i livet. Det er det vi jobber med, sa prinssesse Märtha Louise.

På Dagbladets spørsmål om prinsessen har hatt kontakt med avdøde familiemedlemmer, lo prinsessen og kollegaen Elisabeth Samnøy godt.

-  Som sagt, så jobber vi ikke på denne måten. Vi kontakter ikke døde eller driver med åndemaning.

På direkte spørsmål nektet hun å bekrefte om hun har vært i kontakt med døde eller ikke.

- Vi kan se forskjell på avdøde og engler, svarte Elisabeth Samnøy.

Fikk støtte av kronprinsen Tidligere i dag fikk prinsessen støtte fra broren.

- Hun er en ansvarsfull person som bryr seg om alle rundt seg. Jeg vil ikke gå i mer detaljer om det, fordi dere vet hva jeg snakker om, sa kronprins Haakon på åpningen av ungdomskonferansen Respekt, ifølge Laagendalsposten.

- Det var veldig hyggelig, men hvordan han stiller seg til det, det vet jeg ikke, sier hun om støtten fra kronprins Haakon.

Men ikke alle er like støttende. Religionshistoriker Hanne Nabintu Herland er sterkt kritisk til prinsessens siste utspill.

— Vi kan ikke tolerere at prinsesse Märtha Louise står frem som heks og spiritist som maner ånder, sier hun til TV 2 Nyhetskanalen.

Prinsessen beskylder på sin side media for å spissformulere sitater.

- Hun har sagt det på grunnlag av at jeg driver med åndemaning, sjelesørging og spiritisme, så det er sagt på feil grunnlag, nettopp fordi de er blitt vridd i media, prinsessen.

- Eier ikke sannheten Märtha Louise har den siste uka fått mye kritikk, og en rekke framtredende samfunnspersoner mener hun nå må frasi seg prinsessetittelen sin.

På Sola i dag ble hun konfrontert med disse meningene.

- Det er det kongen som avgjør, og det forholder jeg meg til, sier hun. 

Prinsessen framholdt også sin rett til å mene det hun vil.

- Jeg har respekt for folk som mener noe annet enn det vi gjør. Vi eier ikke sannheten.

- Vi har funnet noe som fungerer for oss og i livene våre. Jeg tør å være her med hele meg uten å gjemme meg, og det ser vi har hjulpet andre. Det at andre har meninger som ikke er like våre, ser vi på naturlig siden alle har sin vei i livet. Det er flott at vi i Norge kan og har lov til å uttrykke oss. Det minner om at vi bor i et fritt land. Men den retten har også Elisabeth og jeg, sier hun.

- Hva sier englene til alt dette ståket?, undret Dagbladets journalist helt til slutt.

- He-he. Når du kommer i kontakt med din skytsengel kan du spørre den, svarte Märtha Louise.

Mobbeparallell Hun spurte også pressen hvor mange som faktisk hadde lest boka «Møt din skytsengel» som research. Det var tre stykker.

- Nå går det en antimobbekampanje i skolene. Jeg opplever nok at de samme mønstrene som finnes i skolegården også finnes i media.

- Jeg blir ikke redd og føler meg ikke truet, men jeg synes dere bør tenke litt på: hvem er dere i den skolegården. Er dere den som er med å hisse opp, eller er dere den som går i dybden og tar tak?, avsluttet Märtha Louise.