Ari Behns bisettelse:

- Vi elsker deg, pappa

Prinsesse Märtha Louise og Ari Behns eldstedatter Maud Angelica rørte hele kirka med sin tale.

TALTE: Ari Behns eldste datter, Maud Angelica, brøt ut i gråt da hun framførte sine minneord om Ari Behn. Bilder fra NRK. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var en fullsatt Oslo domkirke som tok farvel med Ari Behn tidlig fredag ettermiddag.

Maud Angelica Behn (16), den eldste av de tre døtrene Ari Behn fikk med prinsesse Märtha Louise (48), var en av dem som holdt tale til ære for faren under bisettelsen.

- I dag skal jeg holde tale for deg, og jeg skjelver kanskje også litt på hendene. Jeg skulle gi deg denne tegningen som julegave. Jeg jobbet på den i minst ti timer. Og mens jeg tegnet den, tenkte jeg på hvor mye jeg elsker deg, og hvor spent jeg var på å se reaksjonen din , sa hun blant annet.

STØTTET HVERANDRE: Eldstedattera til Ari Behn og prinsesse Märtha Louise rørte hele kirka med sin tale til ære for sin avdøde far.Foto: NTB Scanpix
STØTTET HVERANDRE: Eldstedattera til Ari Behn og prinsesse Märtha Louise rørte hele kirka med sin tale til ære for sin avdøde far.Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nært forhold

Ari Behn gikk bort 1.juledag i fjor, dagen etter julaften. I talen fortalte 16-åringen at hun hadde gledet seg til å feire jul med faren og til å se han igjen.

- Men, nå vil jeg aldri kunne se det koselige smilet ditt, og de snille øynene dine igjen, fortsatte hun.

BLOMSTERHAV: Rundt Ari Behns kiste inne i Oslo domkirke var det lagt fram vakre blomsteroppsatser. Foto: NTB Scanpix
BLOMSTERHAV: Rundt Ari Behns kiste inne i Oslo domkirke var det lagt fram vakre blomsteroppsatser. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I talen fortalte den avdøde kunstnerens datter også om farens kunst, om deres samarbeid og det unike forholdet.

De siste åra samarbeidet far og datter Behn om tre barnebøker, som i utgangspunktet skulle utkomme på Juritzen forlag. Hvorvidt de kommer ut, er ikke kjent. De var godt i gang med prosjektet.

TAR FARVEL: Harald Rønneberg vil minnes Ari Behn som en herlig fargeklatt. Vis mer

Kom med sterk oppfordring

I sin tale, fortalte 16-åringen åpent om hvordan faren har roset henne og søstrene for de kunstneriske ferdighetene og de andre interessene deres. Det var flere blanke øyne å skimte i kirka under talen.

Hun fortalte om hvordan de tre søstrene og mora hadde på seg rosa, fordi det var Aris farge. Hun fortalte om de siste møtene og ordene. Hun kom også med en sterk oppfordring.

- Jeg vil si til alle som har gått gjennom dette - det finnes alltid en utvei. Selv om det ikke føles sånn. Det er folk der ute som kan hjelpe. Du kan få hjelp. Jeg ber deg med hele mitt hjerte, sjel og kropp - spør om hjelp. Det er aldri en skam. Det er en styrke, ikke en svakhet. Du kan også gå til en profesjonell, de er der for å hjelpe, fortalte 16-åringen.

- En glitrende diamant du også

Maud Angelica avsluttet med å takke for alle som har kommet for å minnes hennes far Ari Behn.

- Jeg husker så vidt siste gang jeg så deg. Det siste jeg sa til deg var sannsynligvis at jeg elsket deg. Jeg skulle så inderlig ønske at jeg kunne ha sagt hadet til deg, eller gitt deg tegningen min.

TEGNET TIL FAREN: Maud Angelicas tegning av sin avdøde far Ari Behn prydet programmet for bisettelsen. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet
TEGNET TIL FAREN: Maud Angelicas tegning av sin avdøde far Ari Behn prydet programmet for bisettelsen. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet Vis mer

- Vi elsker deg pappa. Du er en glitrende diamant du også.

Eldstedattera til prinsesse Märtha Louise og Ari Behn hadde også tegnet et bilde av faren sin som prydet programmet for bisettelsen.

  • Akutt selvmordsfare: 113
  • Legevakt: 116117
  • Kirkens SOS Telefon: 22 40 00 40 // Nettsted: https://www.kirkens-sos.no/
  • Mental helse Telefon: 116 123 // Nettsted: https://www.sidetmedord.no/
  • Mer informasjon om krisetelefoner og nettsteder finnes på Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging sine informasjonssider: http://nssfinfo.no/ IFakta: Klikk for å legge til tekst

Preget en hel nasjon

Nyheten om dødsfallet preget et helt land. Kort tid etter at nyheten slo ned som et lyn, begynte kondolansene å bre seg om i sosiale medier. Venner, familie og totalt fremmede delte lovord om 47-åringen, som på forskjellige måter hadde rørt dem alle. Betegnelsen «påfugl» var gjennomgående.

Lys ble tent foran Slottet, kondolanseprotokoller ble lagt fram, kunsten hans ble kjøpt og solgt, gamle minner ble delt og åpenheten rundt at Ari Behn tok sitt eget liv ble hyllet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer