FØRSTE MØTE: Hanne Sørvaag og Vibeke Skofterud har vært venner siden 2012. Her fra første gang de møttes på Geilo i 2012. Foto: Privat
FØRSTE MØTE: Hanne Sørvaag og Vibeke Skofterud har vært venner siden 2012. Her fra første gang de møttes på Geilo i 2012. Foto: PrivatVis mer

Venninnene om Vibeke Skofterud:

- Vi hadde god kjemi med en gang

Hanne Sørvaag og Jannecke Weeden om sin gode venninne.

Torsdag begraves den tidligere langrennsløperen Vibeke Skofterud, som mistet livet i en vannscooterulykke i slutten av juli.

At Vibeke, som bare ble 38 år gammel, har betydd mye for mange, er det ingen tvil om. Blant dem som sto henne nær, er artist Hanne Sørvaag (38). Da dødsfallet ble kjent, la hun ut et innlegg på sin Instagram-profil hvor hun delte sorgen og hyllet venninnen.

Til Dagbladet forteller Sørvaag om sitt første møte med Skofterud, på Geilo i 2012. Sørvaag hadde konsert på det populære skistedet, mens Skofterud var der i forbindelse med langrenn.

- Vi hadde god kjemi med en gang, og jeg følte meg ordentlig sett i hennes selskap. De øynene. Varmen hennes. Hun var så god, forteller hun.

- Legendarisk kveld

Ifølge Sørvaag var kvelden på Geilo en kveld hun aldri vil glemme. Og det er nettopp denne kvelden for seks år siden hun selv trekker fram som sitt aller beste minne sammen med Skofterud.

- Det var en legendarisk kveld som aldri tok slutt. Da klokka var halv seks på morgenen, fant jeg fram fornuften i meg og sa til Vibeke at «nå må vi legge oss».

- Vi ble enige om at det nok var lurt og gikk på rommene våre. Men så ringte plutselig telefonen min. «Hei, det er Vibeke», sa hun, og lurte på om vi ikke kunne finne på noe, forteller Hanne lattermildt om minnet med sin gode venninne.

At savnet allerede er og blir stort legger ikke Sørvaag skjul på, og innrømmer at det er mye hun kommer til å savne ved Vibeke Skofterud.

Savnet etter venninnen er, og vil forbli stort.

GODE VENNER: - Jeg følte meg ordentig sett i hennes selskap, sier Hanne om venninnen. Foto: Privat
GODE VENNER: - Jeg følte meg ordentig sett i hennes selskap, sier Hanne om venninnen. Foto: Privat Vis mer
STORT SAVN: - Jeg kommer til å savne alt. Foto: Privat
STORT SAVN: - Jeg kommer til å savne alt. Foto: Privat Vis mer

- Jeg kommer til å savne alt. De gode klemmene hennes. De var så varme, og hun var så sterk og holdt meg så godt.

Mental helse

De to venninnene møttes sist da de begge løp Holmenkollstafetten i starten av mai. Begge løp for «Psykt Fokus», som har fokus på mental helse. Sørvaag sier til Dagbladet at hun setter stor pris på denne dagen hun delte med Skofterud.

- Vi hadde mental helse i fokus, men rakk også å «catche up» på hverandres liv. Jeg er så inderlig glad for at vi fikk møtt hverandre den gangen.

Lite visste Sørvaag om at dette skulle bli siste gang hun fikk treffe sin gode venninne.

Om hun fikk mulighet til å si noen siste ord til sin gode venninne, er artisten helt klar på hva hun ville sagt:

- Jeg ville sagt til henne at livet må måles i opplevelser, slik som hun gjorde. Også ville jeg sagt hvor utrolig trist det er for oss som er igjen.

- Vanskelig å tro

Da den sjokkerende nyheten om Vibekes Skofteruds dødsfall ble kjent, var det mange sorgtunge venner som hyllet den tidligere skistjernen.

Hanne Sørvaag fortalte da til Dagbladet at hun slet med å forstå at det kunne være sant.

- Det er vanskelig å tro at hun kan være død, hun som var så veldig levende, sa Hanne til Dagbladet.

I SORG: Carsten Skjelbreid og tidligere lagvenninner Marthe Ek Hagen og Marthe Kristoffersen minnes Vibeke Skofterud etter kjendiskampen på Norway Cup 2018. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Julie Solberg. Klipp: Malene Storrusten Vis mer

- Hun hadde så mange talenter, og etter at hun la opp idrettskarrieren var det så mange ting hun gledet seg til og som hun skulle ta fatt på. Hun hadde nettopp åpnet så mange nye muligheter, og det føltes liksom ut som alt bare hadde begynt.

Sørvaag la ikke skjul på at den tragiske ulykken var en påminnelse om at det ikke finnes noen garantier her i livet, og at man må leve mens man kan, noe hun understreket at venninnen nettopp var så god til å gjøre.

- Ble glad i på sekundet

Også programleder Jannecke Weeden (42) kjente Vibeke godt. Hun legger ikke skjul på at savnet er stort og tungt å bære.

- Jeg vil savne en venninne som alltid var i godt humør, en person folk ble glad i det sekundet de møtte henne. Et menneske som på kort tid ble svært betydningsfull for meg. En jeg kunne dele frustrasjoner og utfordringer med og som alltid ga gode tips, eller teknikker for å snu litt opp ned på tankesettet.

- Vibeke er det minst dømmende mennesket jeg har møtt, det mest entusiastiske, blide og høylytte, men også ettertenksom, omtenksom og snill tvers gjennom. At hun er borte har ikke gått opp for meg, fortsetter Weeden.

I tillegg til et godt vennskap, deler Vibeke Skofterud og Jannecke Weeden også noe annet helt spesielt. Det vil programlederen ta med seg framover.

- Jeg glemmer aldri da jeg kom hjem med anker-tatoveringen min og sa «se jeg har tatt ny tatovering!» Hvorpå hun bare dro opp skjorteermet sitt og sa «originalt Weeden». Hun hadde identisk, plassert akkurat samme sted.

- Verden har blitt et litt mørkere sted, mens evigheten har blitt mye lysere.

SPESIELT VENNSKAP: Jannecke Weeden legger ikke skjul på at savnet etter Vibeke Skofterud er og blir tungt. Hun husker godt da hun viste skistjernen tatoveringen sin. Foto: Privat
SPESIELT VENNSKAP: Jannecke Weeden legger ikke skjul på at savnet etter Vibeke Skofterud er og blir tungt. Hun husker godt da hun viste skistjernen tatoveringen sin. Foto: Privat Vis mer

TV3-profilen var blant 38-åringens venninner som tok dødsbudskapet med stor sorg.

«Kjære, kjære Vibeke-en min. Jeg er knust. Tøffe, modige, sterke, kule, men aller mest; myke, kloke, snille, snille du. Dette er bare så feil og vondt som det kan få blitt. Du pleide å si; det går over, Weeden, hvis ikke bærer jeg deg hjem. Du kan gå i krigen med meg - og jeg vet du ville båret. For meg var du ikke «langrenns Vibeke», du var all verdens fineste superlativer samlet i en. Vil ikke skrive Hvil i fred, det kler deg ikke. Hvil i glede og galskap- og vit at fotsporet ditt er enormt, ikke bare langrennssporet. For alltid din venn», skrev hun i et innlegg på Instagram.

Torsdag vil mange ta farvel med den tidligere skistjernen i Eidsberg kirke. Det er ventet et stort oppmøte i begravelsen, men prost Runo Lilleaasen har uttalt til NTB at han ønsker å gjøre begravelsen så normal som mulig.

Det er også blitt kjent at familie og flere av Vibeke Skofteruds tidligere landslagsvenninner i langrenn skal bære kisten.