STØTTER GUNHILD: Ektemannen Petter Stordalen reiste i sommer til Nederland sammen med sin kone Gunhild Stordalen, for å støtte henne gjennom den tøffe behandlinga. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STØTTER GUNHILD: Ektemannen Petter Stordalen reiste i sommer til Nederland sammen med sin kone Gunhild Stordalen, for å støtte henne gjennom den tøffe behandlinga. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Vi krysser fingrene for at effekten skal vedvare denne gangen

Feirer vellykket behandling. 

(Dagbladet): Gunnhild Stordalen (37) har levd med den livstruende sykdommen diffus kutan systemisk sklerose i snart to år. I løpet av den tiden har hun gjennomgått tøffe behandlinger, som cellegiftkur og måneder med eksperimentell behandling i Nederland.

Lovende resultater av behandlingen tidlig i 2015, ble etterfulgt av et tungt tilbakefall i fjor høst. De siste månedene har hun på ny gjennomgått den samme tøffe behandlingen som hun fikk i november 2014 - høydose cellegiftbehandling med stamcellestøtte.

- Krysser fingrene

I et intervju med VG (artikkelen krever betaling) forteller Stordalen nå at de foreløpige resultatene av behandlingen er lovende.

- Kroppen har fått mye juling med cellegift og immundempende medisiner, men jeg har kommet meg gjennom den tekniske delen av behandlingen, hvor stamcellene er plassert tilbake i beinmargen. Nå er jeg inne i en rehabiliteringsperiode, som foreløpig har gått bra, sier hun til VG.

Stordalen, som selv er lege, sier til avisa at hun ikke vil ta noe på forskudd etter tilbakefallet i fjor.

- Petter og jeg er blitt vant til å leve med usikkerhet. Vi er glade for hver dag vi får, men vi krysser fingrene for at effekten skal vedvare denne gangen.

- En kamp om liv og død

Da Stordalen var vert i det svenske radioprogrammet «Sommar i P1» i slutten av juni kalte hun behandlinga ved Universitetssykehuset i Utrecht i nederland «min største personlige kamp».

- I dag, når du lytter til dette, er cellegiften på ny i ferd med å ødelegge beinmargen min. Ingen kan vite hva resultatet blir. Men det vil bli min største personlige kamp til nå. Det vil bli en kamp om liv og død, sa Gunnhild Stordalen til P1-lytterne.

Radiopraten med helse- og miljøforkjemperen ble tatt opp da hun var i Sverige i midten av juni, i forbindelse med at den tredje utgaven av Eat Stockholm Food Forum, som Stordalen er initiativtaker til, gikk av stabelen.

Sammen med ektemannen Petter Stordalen (53) reiste Gunhild Stordalen rett fra Eat Stockholm Food Forum til Universitetssykehuset i Utrecht, for videre behandling.

- Denne runden her kommer til å bli tøff, men det er vi forberedt på. Fra onsdag fokuserer vi bare på at Gunhild skal bli frisk, sa Petter Stordalen til Dagbladet før avreise fra Stockholm.

STØTTESPILLER: Kronprinsesse Mette-Marit er blant dem som har støttet og bidratt under tidligere EAT-konferanser. Her er de to sammen under EAT-konferransen i Stockholm tidligere i år. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STØTTESPILLER: Kronprinsesse Mette-Marit er blant dem som har støttet og bidratt under tidligere EAT-konferanser. Her er de to sammen under EAT-konferransen i Stockholm tidligere i år. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Ikke redd for å dø
Ifølge VG har Stordalen også grunn til å smile over lyttertallene fra sin gjesteopptreden i svensk radio. Over én million svensker hørte på programmet som ble sendt 28. juni, noe som gjør Stordalen til en av de mest populære av «Sommar i P1»-vertene.

I programmet var det en meget åpenhjertig 37-åring som fortalte om både hjertebarnet Eat, drømmen om å redde verden og møtet med ektemannen, hotellkonge Petter Stordalen.

Men også tilbakefall, cellegift og forholdet til døden var tema i løpet av den halvannen timen programmet varer.

- Jeg er kanskje ikke lenger redd for å dø, men jeg har heller aldri hatt mer lyst til å leve, sa hun til de svenske lytterne.