Morsrollen:  Trude Mostue (43) er svært skeptisk til at norske mødre sender sine ettåringer i barnehagen, og at smårollingene dermed får lengre dager i barnehagen enn ungdomsskoleelever har på skolen.   
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
Morsrollen: Trude Mostue (43) er svært skeptisk til at norske mødre sender sine ettåringer i barnehagen, og at smårollingene dermed får lengre dager i barnehagen enn ungdomsskoleelever har på skolen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Vi må gjøre det kvinner skal gjøre

Hvis ikke kvinner har tid til å være hjemme med ettåringer, bør de ikke få barn.

(Dagbladet God torsdag): Den klare meldingen kommer fra Trude Mostue (43), Norges og Englands mest kjente dyrlege.

- Jeg klarer ikke å snakke med dere og se på babyen samtidig, sier hun og kysser og kiler Celine Felicia på ni måneder hjemme på kjøkkenet sitt. Men er ikke nettopp multitasking typisk kvinnelig?

- Du ser på meg, og du tror du ser en kvinne. Men dette er egentlig en mann. Bare spør min forlovede. Han er enig, ler Trude fornøyd.

- Jeg er veldig maskulin i hodet og sjel. Min måte å tenke på er løsningsorientert. Jeg er dermed ikke så veldig følsom i enkelte situasjoner, sier firebarnsmora og ønsker babyen og den filippinske au pairen en fin trilletur.


Norsk au pair
Hun virker mindre striglet enn på bilder i Se og Hør. Frøya (8), Erik (7) og Hilda (6) var to, tre og fire år gamle da Trude tok dem med seg og flyttet hjem til Norge i 2006. Og ja, hun fikk tre barn på tre år.

- Det var bare å kjøre på når man velger å få tre barn så tett. Det er ren militærleir å ha tre barn under tre år. Du må bare løpe hele tiden, selv om jeg hadde norske au pairer - et ekstra par med hender - i England. Men det er klart jeg ser forskjellen med mitt fjerde barn som jeg har god tid med hver dag. Jeg har forresten aldri skjønt hvordan kvinner kan klare å legge på seg når de har små barn, har du?

Trude og forloveden, investoren Cato Sælid (40), har kjøpt en hvit villa til 17 millioner nær sjøen i området som kalles indrefileten av
Bygdøy. Når kjæresten kommer inn på kjøkkenet, stråler hun som en 25-åring.

- Jeg er fortsatt dødelig forelsket, ikke sant, Cato? Tenk så deilig hvis man klarer å holde på det.

Snart bryllup  Frieriet kom under hageselskapet til forfatter Unni Lindell som er nær venninne av Trude. I talen sa kjæresten: «Jeg elsker deg, barna dine, og til og med den feite katta di».

- Jeg hadde tenkt at dette skulle foregå litt sånn bak hushjørnet. I stedet ble det live-show foran 90 gjester. Unni var veldig ivrig, jeg måtte opp med mikrofon og greier, men da kunne jeg ikke gå ned på knærne, sier han.

Fyrer løs: Trude Mostue synes likestillingen i Norge har gått altfor langt.  Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
Fyrer løs: Trude Mostue synes likestillingen i Norge har gått altfor langt. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Etter 40 år fikk jeg endelig ring på fingeren, sier Trude.

Det kan nevnes at diamantringen er av det sjenerøse slaget.

Helt Pusur Katta heter Dudley Fleksnes er 12 år gammel - og ganske kraftig.

- Dudley er helt konge. Jeg hentet han på et lugubert sted i Bristol og siden han kom hjem har han spist og spist. Det er en liten hemmelighet at mange veterinærer har feite katter. Men ingen av oss er stolte av det og er selvsagt klar over helseimplikasjonene. Det er vanskelig å trimme en katt. Katter gjør som de behager. Det er en kjent sak at Trude Mostue har feit katt, sier hun. 

- Den katta har virkelig personlighet og sover foran kjøleskapet. Jeg har et nært forhold til Dudley og kjøper gourmetmat til han, røper forloveden.

- Det har blitt verre etter at du kom inn i bildet, klager hun.

- Jeg arvet han feit. Men det er bare å glemme å slanke han. Dudley skal dø lykkelig, sier Cato.

Må avlives  Dyrlegen synes mange nordmenn har en lettvint holdning når de anskaffer seg kjæledyr.

- Når folk ber meg om råd om hvilken rase de skal velge, sier jeg: «For Guds skyld, gå inn på finn.no». Jeg brenner for omplassering av dyr. En høy andel av voksne dyr som blir forsøkt omplassert, må faktisk avlives. Du skal være veldig søt for å klare deg som voksen katt på finn.no. Er du en godt voksen, litt «butch» katt, er du ute å kjøre.

Nordmenn tenker på hvilken rase de har lyst på - ikke hva de passer til.

- Det er typisk for dagens samfunn, særlig i Norge, at folk er vant til å få det de vil ha. De krever å få barn - og hund. Nå.  

Superkjendis Hun ble kjendis i England i -96 da BBC produserte en serie om veterinærstudentene.

- Det var ikke Big Brother eller Paradise Hotel. Vi ble kjent for yrkene våre.  

Den unge blondinen hadde kameratekke til tusen. I flere år gikk det unna med BBC-serie etter serie, med opptil 12 millioner seere i uka. Hver gang Trude kastrerte en katt eller bedøvet en sel, ble hun filmet.

- Jeg var ikke vant til å jobbe som dyrlege uten kamera, he-he. TV preget min væremåte. Jeg var vant til å fortelle alt jeg gjorde med dyrene på TV - og det har jeg fortsatt med, til manges irritasjon.
  Presset til barnehage Hun har permisjon fra dyreklinikken sin for å være hjemme. Hun mener det er en ukultur at norske kvinner nærmest blir presset til å ha
ettåringer i barnehagen. Hennes yngste skal ikke i barnehagen før hun er to-tre år minst.

- Jeg vil være til stede og prege mitt barns personlighet, sier hun bestemt.

- Jeg vet at dette er et ormebol, men jeg gidder ikke være politisk korrekt. Vi må da prøve å være litt ærlige mot oss selv og stille oss det viktigste spørsmålet: «Har man tid til å få barn? Har man råd?» Slik jeg spør potensielle hundeeiere. Barn skal jo vokse opp med sin mamma og pappa, og det krever tid og prioriteringer. Hvis kvinner ikke har tid til å være hjemme hos barna sine når de er små, bør de kanskje la det være. I disse dager kan man faktisk velge.

Hun mener få kvinner har gode grunner til å ikke ta mer enn ett år hjemme.

- Vi er kvinner og må gjøre det kvinner skal gjøre. Vi har pupper og skal amme. Den likestillingen i Norge, jeg blir helt dårlig, jeg. Likestillingen her er gått altfor langt. Menn skal gjøre alt som vi gjør og omvendt. Og så kommer norske damer og klager over at mennene ikke oppvarter dem!

Nannystaten Karrieren har ikke ført til at hun har nedprioritert barna.

- Jeg føler et grunnleggende ansvar for å ta vare på barna mine. Men jeg er ingen sånn «Earth Mother» som baker boller fra «scratch». Altfor mange kvinner stiller for store krav til seg selv. Ikke nok at norske kvinner skal være karrierekvinner, de skal også lage mat fra grunnen av og jobbe i timevis på helsestudio for å holde seg flotte og slanke. Her i gården går det i Toro Brownies så det griner.   

Den hjemkomne er skeptisk til det hun kaller «nannystaten».

- Staten skal attpåtil passe på hva ungene har i matpakka. Norge er en skjult kommuniststat på mange måter. Skal man virkelig bruke ressurser på å loggføre at 50 barn på Bygdøy har brunost på brødskivene mens én har Nugatti?  

- Tilbake til mannen i kvinnen. Er du  kynisk og hard i business?  

- Nei, ikke alltid. Men jeg er nok litt sånn mannedame og jobber definitivt best med menn eller damer med maskulin væremåte. Jeg gidder ikke alltid prate pjatt og kan være veldig direkte og rasjonell i jobb- og TV-sammenhenger. Dette drar jeg nok litt med meg inn i privatlivet også. Men samtidig kan jeg være veldig italiensk kvinne; hvis noen prøver seg på Cato, ligger de i gulvet, altså.

- Hva er bra med forholdet deres?

- Vi er flinke begge to til å se ting fra den andres ståsted. Og begge er veldig gode til å si «unnskyld». «Unnskyld» er et ord vi burde bruke mye mer, selv om vi ikke mener det.

Dette intervjuet sto først på trykk 20. oktober 2011 i God torsdag Dagbladet.

Vops: Dyrlegen glemte å kastrere marsvinet Ole. Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
Vops: Dyrlegen glemte å kastrere marsvinet Ole. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Det gode liv: Trude Mostue (43) og forloveden Cato Sælid (40) har investert i en millionvilla på Bygdøy, et steinkast fra havet.Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
Det gode liv: Trude Mostue (43) og forloveden Cato Sælid (40) har investert i en millionvilla på Bygdøy, et steinkast fra havet.Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer