Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

TV-aktuelle Kjetil André Aamodt:

- Vi syr puter under armene på barna våre. Det er problemet

Kjetil André Aamondt lar barna gå sin egen vei. 

SNART TREBARNSPAPPA: Den tv-aktuelle 45-åringen blir snart trebarnspappa, og kommer ikke til å være en pådriver for at noen av barna begynner med toppidrett. Foto: NTB Scanpix
SNART TREBARNSPAPPA: Den tv-aktuelle 45-åringen blir snart trebarnspappa, og kommer ikke til å være en pådriver for at noen av barna begynner med toppidrett. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Skiskyting mot Vegard Ulvang (53) og Bjørn Dæhlie (49), kortbaneskøyteduell med Ådne Søndrål (45) og Johan Olav Koss (48) og elleville scooterturer med alpinski på gården til Petter Solberg (42).

Dette er bare noe av det vi kan vente oss i denne sesongen av «Aamodt og Kjus på bortebane», som har premiere i kveld på TVNorge.

Denne gangen har Lasse Kjus (46) og Kjetil André Aamodt (45) fått med seg 90-tallets store sportshelter som Johan Olav Koss, Ådne Søndrål, Vegard Ulvang, Bjørn Dæhlie, men noe ungt blod dukker også opp.

Og det var disse gutta som både imponerte og sjokkerte de tidligere alpinproffene aller mest.

- Spesielt disse røverhistoriene deres. Her satt Lasse og jeg og trodde vi hadde overtaket med alle våre historier, men vi kommer til kort når hockeygutta Mats Zucarello (29) og Brede Frettem Csiszar (29) først setter i gang, avslører Aamodt.

NY SESONG: Kjetil André Amodt og Lasse Kjus er klare for en ny sesong av «Aamodt og Kjus på bortebane». 
 Foto: TV Norge
NY SESONG: Kjetil André Amodt og Lasse Kjus er klare for en ny sesong av «Aamodt og Kjus på bortebane». Foto: TV Norge Vis mer

-Toppidrett er ikke noe å hige etter

På hjemmebane er konkurranseinstinktet derimot noe mindre. Som idrettspappa har Aamodt få, om ingen, mål for barna sine.

- Det må de velge helt selv, sier den tidligere alpinisten som har to barn med kona Stine Østvold (41) - Erle på snart 11 år, Axel (6) og nå er også barn nummer tre på vei.

Aamodt ønsker ikke å være en pådriver for at ungene hans skal begynne med toppidrett. Det må de velge helt selv, sier 45-åringen-

- Hvis de vil satse på idrett, så vær så god. Barna mine har det mye lettere enn meg. Jeg skal ikke presse dem til å begynne med toppidrett. Det viktigste nå er de sosiale opplevelsene de har på idrettsarenaen, sier han og fortsetter:

- At de har en «passion» ved siden av skolen. Dersom de etterhvert ønsker å ta den helt ut, kommer jeg tidlig til å fortelle dem om konsekvensene av det. Det er ikke noe å hige etter. Nedturer og skader må man belage seg på, og det kan fort ta livet av treningsgleden, sier Aamodt. som vet godt hva han prater om.

BARN NUMMER TRE: Kjetil Andre Aamodt og hans kone Stine Østvold venter nå barn nummer tre. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
BARN NUMMER TRE: Kjetil Andre Aamodt og hans kone Stine Østvold venter nå barn nummer tre. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Vis mer

-Vi foreldre tilrettelegger for mye

Med en far som tidlig satte rammer for sønnen sin, var det sjeldent tid til å slappe av for unge Aamodt. Det er barna til alpinisten derimot er gode på.

- De synes det er behagelig å slappe av med iPaden i sofaen. Sånn var det ikke da jeg var liten. Da var det ikke snakk om å sitte inne i den lille blokkleiligheten vår på østkanten. Jeg ville bare være ute, jeg.

Selv om Aamodt ikke ønsker å presse ungene sine til å satse på idrett, synes han det er synd hvordan foreldre i dagens samfunn tilrettelegger for barna sine.

- Vi syr puter under armene på barna våre. Det er problemet. Vi kjører dem hit og dit og organiserer for at alt skal bli så enkelt for dem.

Vanskelig å trene egne barn

Kona til Aamodt har selv vært aktiv innenfor idretten, og har gjort karriere innen ballet og rytmisk sportsgymnastikk.

Begge er idretter som tar mye tid og krever full oppmerksomhet, noe Aamodt virkelig håpte at datteren Erle ikke starter med.

- Og hva tror du skjer? Selvfølgelig begynte hun på rytmisk sportsgymnastikk, sier han.

Hva med ski da? Er det noe du ønsker å inspirere dem til å begynne med?

- De har vært med enkelte ganger, men det er vanskelig å trene sine egne barn har jeg funnet ut. Jeg prøver å si minst mulig, sier den tidligere OL-helten.

«Aamodt og Kjus på bortebane» har premiere på TVNorge i kveld kl. 20.30

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling